to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 07.01.2014

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ο κ. Σαμαράς είχε πολιτικούς λόγους να αναβάλει την επίσκεψη της επιτροπής ελέγχου της τρόικας

Συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΒΗΜΑ FM


- Έχετε κάποια στοιχεία και σηκώσατε το θέμα ψηλά σχετικά με το ότι η κυβέρνηση προκάλεσε την αναβολή της επίσκεψης; 

Τα στοιχεία έχουν δοθεί από χθες το βράδυ. Τα έδωσε ο Ν.Χουντής και είναι η ενημερωτική επιστολή του κ. Σουλτς προς τα μέλη της Επιτροπής, όπου αναφέρει ευθαρσώς ότι υπήρξε συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά, ώστε να μην γίνει αυτή η επίσκεψη. Και αντιλαμβάνεστε όλοι πια τους πολιτικούς λόγους που μπορεί να είχε ο κ. Σαμαράς. Ενδεχομένως, ο κ. Σουλτς και λόγω της υποψηφιότητάς του να θέλει να κάνει τον «καλό» σε όλους, προσβλέποντας μετά τις ευρωεκλογές στην ενίσχυσή της υποψηφιότητάς του, αλλά για τον κ. Σαμαρά υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα. 

- Από αυτή την επιστολή δεν προκύπτει ευθέως, αλλά προκύπτει ερμηνευτικά και αν συνδυάσει κανείς και την επίσημη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Σουλτς ο οποίος είπε ότι δεν υπήρξε, το πράγμα είναι  λίγο μπερδεμένο. 

Υπάρχει στην επιστολή και αναφέρεται το όνομα του κ. Σαμαρά. Αλλά το βρίσκετε εντελώς τυχαίο ένα ταξίδι που κάνει η συγκεκριμένη Επιτροπή έρευνας των πεπραγμένων της τρόικας και είναι δρομολογημένο για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται κάτω από το καθεστώς των μνημονίων να αναβάλλεται στο παρά πέντε αναιτιολόγητα; Μάλιστα, κάποια από τα μέλη της Επιτροπής δεν πρόλαβαν να ακυρώσουν ούτε τις πτήσεις τους. 

Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και από την ενημέρωση που έχω θα δοθούν και εξηγήσεις και από τον κ. Σουλτς κατά πόσο έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει. Αλλά το πολιτικό ζήτημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Θα έλεγα, δε, ότι ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε στην ανάληψη της Προεδρίας να ενθαρρύνει τέτοιου είδους ενέργειες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Γιατί αποσκοπούν στο να διερευνηθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει συνολικά η Ευρώπη και όχι μόνο η Ελλάδα. Δηλ, αν οι ακραίες πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν με τον τρόπο που επιβλήθηκαν έφεραν αποτέλεσμα ή τελικά σπέρνουν δυστυχία. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά βλέπετε ότι η ύφεση και τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα είναι για το σύνολο της Ευρώπης μπροστά. 

- Έμμεσα μου δώσατε μια απάντηση, αλλά θέλω και μια ευθεία απάντηση. Θα είχε λόγο η όποια ελληνική κυβέρνηση να συμπέσουν αυτά τα δυο γεγονότα και μάλιστα την ίδια μέρα; Μήπως δεν είναι σωστό και καλό για τη χώρα; 

Θα σας έλεγα ακριβώς το αντίθετο. Είχε λόγο από τη στιγμή που έχει αντιληφθεί την καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος και τα αδιέξοδα που έχει φέρει. Αλλά αυτό βεβαίως στριμώχνει πια τον ίδιο τον Σαμαρά ο οποίος πρέπει να ζήσει με τις αντιφάσεις του. Διότι, θυμόσαστε ότι ο κ. Σαμαράς ήταν πολέμιος του 1ου μνημονίου, είχε δεσμευτεί ότι θα ζητούσε εξεταστική επιτροπή για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο και το πρώτο ερώτημα που θέτει η Επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είναι αν όντως έπρεπε η χώρα να μπει κάτω από το καθεστώς του μνημονίου. Σ’ αυτό πρέπει ο κ. Σαμαράς να απαντήσει. Σημειωτέον, έχει κληθεί να δώσει μια επιστολή και δεν έχει απαντήσει στο ερωτηματολόγιο. 

- Δεν σας ικανοποίησαν οι απαντήσεις του κ. Στουρνάρα; 

Ο κ. Στουρνάρας με την ιδιότητά του και ως τεχνοκράτης, αλλά και ως πολιτικό πρόσωπο που ανέλαβε στην τελευταία φάση έχει την άνεση να κάνει κάποιες επισημάνσεις οι οποίες καταδεικνύουν τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής. Αναφέρεται και στο λάθος του πολλαπλασιαστή και σε όλα όσα έχουν προκύψει απ’ αυτό. 

- Εδώ, όμως, υπάρχει μια αντίφαση. Επισημαίνει τα λάθη, αλλά εφαρμόζει μια άλλη πολιτική. 

Βεβαίως. Υπάρχει μια αντίφαση που πρέπει να την εξηγήσουμε πρώτα απ’ όλα στον ελληνικό λαό. Διότι, το να επισημαίνεις την αντίφαση, αλλά να μην αναλαμβάνεις μια πρωτοβουλία για να καταρριφθούν αυτές οι πολιτικές, τότε το λιγότερο που μπορεί να σου πει κανείς είναι ότι είσαι αναξιόπιστος. 

- …Κάποιοι λένε ότι αν δεν συμπέσει όλο το πολιτικό σύστημα στη γραμμή ότι κάνουμε ό,τι κάνουμε για να παραμείνουμε στο ευρώ, μπορεί στην πορεία της χρονιάς αυτό να αναθερμανθεί και αντιλαμβάνεστε ότι όλα τα βλέμματα στρέφονται στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η πιο σοβαρή δήλωση της χρονιάς που έφυγε ήταν αυτή που δημοσιεύτηκε στην “Le Monde” λίγο πριν το τέλος του 2013 και αφορούσε αυτό που είπε η κ. Μέρκελ. Αφορούσε βέβαια την αρχή του μνημονίου, αλλά αυτή η εκτίμηση είναι σε ισχύ. Δηλ. αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη, θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιπες χώρες. Είναι αυτή η πραγματικότητα της ατελούς οικονομικής ένωσης, της ευρωζώνης όπου οι οικονομίες είναι άρρητα δεμένες μεταξύ τους και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς την «προβληματική» περίπτωση της Ελλάδας χωρίς να δει το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας και την ανάγκη να υπάρξει μια γερή στροφή στις ακολουθούμενες στρατηγικές απέναντι στην κρίση. Άρα, μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορούν να έχουν αυτά όταν αναφέρονται μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας. Διότι, υπάρχει το ενδεχόμενο να αποδομηθεί η Ευρώπη αν συνεχίσει στον ίδιο αδιέξοδο ακραίο δρόμο λιτότητας, αλλά αυτό μας υπερβαίνει ως χώρα και αφορά το σύνολο της Ευρώπης. 

- Τη συμπεριφορά του βουλευτής σας του κ. Διαμαντόπουλου την αποδοκιμάζετε; Γιατί καταλαβαίνουμε ότι πήρε κάποιες αποστάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν υπήρξε και απερίφραστη καταδίκη της συμπεριφοράς. 

Όσοι γνωρίζουν την παράδοση της περιοχής της Καστοριάς, αλλά και τα καρναβάλια στην Ελλάδα, αντιλαμβάνονται ότι πάντα στο καρναβάλι υπάρχει ένα πνεύμα ελευθεριακότητας και το στοιχείο της πρόκλησης. Παρόμοιες σκηνές έχουμε δει εκατοντάδες φορές και νομίζω ότι και εμείς οι 3 που συνομιλούμε στον αέρα θα θυμηθούμε ανάλογες καταστάσεις. Θεωρώ όλη αυτή τη συζήτηση υπερβολική και σκόπιμη από ορισμένες πλευρές. Όταν ακούω τον κ. Άνθιμο να υπαγορεύει τι θα κάνουμε και πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα. 

- Είναι άλλο πράγμα να έχει κανείς την ιδιότητα του βουλευτή…

Πέρσι ο κ. Διαμαντόπουλος μπορούσε να πηγαίνει άνετα χωρίς να ασχολείται κανείς γιατί θα μου πείτε ότι ήταν πολίτης. Τώρα δεν μπορεί ως βουλευτής; Είναι ένα ερώτημα. Πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση οφείλουν τα κόμματα να σέβονται τις θρησκευτικές επιλογές του οποιουδήποτε. Το ερώτημα είναι το εξής: Τέτοιου είδους ενέργειες προκαλούν στο πλαίσιο κάποιων καρναβαλικών εκδηλώσεων; Η απάντηση ξέρετε σε τέτοια πράγματα δεν είναι συλλογική. Κάποιον  μπορεί να τον ενοχλούν, αλλά συλλογικά πιστεύετε ότι μπορούμε να πάρουμε τέτοιου είδους αποφάσεις; Θέλουμε δηλαδή μια κοινωνία η οποία να βάλει κάποια όρια ακόμα και σε αυτές τις αρχέγονες καρναβαλικές εκδηλώσεις; Και είναι ένα ερώτημα που ξεφεύγει από ένα καθαρά αγοραίο ζήτημα. 

- Το ερώτημα είναι αν ένα κόμμα που φιλοδοξεί και διεκδικεί να κυβερνήσει και τη χώρα έχει ένα τέτοιο πλαίσιο κανόνων συμπεριφοράς που δείχνουν έμπρακτα το σεβασμό προς τη γνώμη, τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω μια μερίδας της ελληνικής κοινωνίας. 

Για την περίπτωση της Ελλάδας αυτή η μερίδα είναι αρκετά μεγάλη και υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα τα θεωρώ ειλικρινά υπερβολές που τελικά δε βοηθούν και ο τρόπος που παρουσιάστηκε το θέμα .

- Θεωρείτε ότι μεγαλοποιούνται κάποια πράγματα ή διαστρεβλώνονται απόψεις για να σας πλήξουν επικοινωνιακά και πολιτικά στην πορεία προς τις εκλογές; 

Όλα τα τελευταία χρόνια έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τέτοιες προσπάθειες διαστρέβλωσης και μεγαλοποίησης. 

- Αλλά υπάρχουν και οι συμπεριφορές ορισμένων ανθρώπων…

Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι ως πολιτικά πρόσωπα να είμαστε προσεχτικοί για να μην δίνουμε αφορμές. Και αυτό νομίζω ισχύει για τον οποιονδήποτε. 

 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)