to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:49 | 04.01.2014

Διεθνή

Αργεντινή εναντίον Ισραήλ για απόκρυψη στοιχείων και εξωδικαστική εκτέλεση υπόπτων για επιθέσεις στο Μπ. Άιρες

Η Αργεντινή κατηγόρησε χθες Παρασκευή το Ισραήλ ότι αποκρύπτει πληροφορίες μετά τις αποκαλύψεις ενός ισραηλινού διπλωμάτη, ο οποίος δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες το 1992 και το 1994 εναντίον εβραϊκών στόχων έχουν «εξουδετερωθεί» από το Ισραήλ.


Τα συντρίμμια των κτιρίων μετά την επίθεση του 1994

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικό διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ιτζάκ Αβιράν, πρεσβευτή της χώρας στην Αργεντινή από το 1993 ως το 2000, χαρακτηρίζοντας τους «χωρίς κανένα νόημα». «Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν υπάρχει καμία αλήθεια στα λεγόμενά του», σημείωσε μια ισραηλινή διπλωματική πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σε συνέντευξή του ο Ιτζάκ Αβιράν είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι οι δράστες των επιθέσεων του 1992 και του 1994, από τις οποίες έχασαν συνολικά τη ζωή τους 114 άνθρωποι και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, έχουν εξουδετερωθεί.

«Η μεγάλη πλειονότητα των ενόχων δεν βρίσκονται πλέον στον κόσμο αυτό και το κάναμε εμείς οι ίδιοι», διαβεβαίωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε εμπλοκή της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, στην υπόθεση.

Οι δηλώσεις αυτές «είναι ιδιαίτερα βαρυσήμαντες», καθώς αποδεικνύουν ότι «έχουν αποκρυφθεί πληροφορίες από τη δικαιοσύνη της Αργεντινής, εμποδίζοντας την εμφάνιση νέων αποδείξεων για την διαλεύκανση της υπόθεσης», εκτίμησε ο αργεντίνος υπουργός Εξωτερικών Έκτορ Τίμερμαν στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου στο twitter.

Η Αργεντινή «απορρίπτει κατηγορηματικά ότι μια χώρα μπορεί να καταδικάζει και να δολοφονεί έναν άνθρωπο χωρίς δίκη. Όπως όλες οι πολιτισμένες χώρες, και η Αργεντινή επιθυμεί δικαιοσύνη και απορρίπτει την εκδίκηση», επισημαίνει ο Τίμερμαν.

Σύμφωνα με τον αργεντίνο υπουργό, ο πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ «πρέπει να πει αν άλλοι άνθρωποι που εμπλέκονται στις επιθέσεις είναι ακόμη εν ζωή και να δώσει τις πληροφορίες αυτές στη δικαιοσύνη της Αργεντινής».

Παράλληλα, το Ισραήλ θα πρέπει να αναφέρει αν υπάρχουν πληροφορίες για τους υπόπτους για τις επιθέσεις, την έκδοση των οποίων ζητεί η Αργεντινή, υπογράμμισε ο Τίμερμαν.

Στις 18 Ιουλίου 1994 μια έκρηξη στον ασφαλιστικό οργανισμό των Εβραίων στην Αργεντινή (AMIA), στο Μπουένος Άιρες, προκάλεσε τον θάνατο 85 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Δύο χρόνια νωρίτερα, στις 17 Μαρτίου 1992, 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν από μια επίθεση εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ.

Η Αργεντινή υποπτεύεται ότι το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση κατά του AMIA, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει, και ζητεί την έκδοση οκτώ ιρανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Άμυνας Αχμαντ Βαχίντι και ο πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί για να τους δικάσει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)