to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο Βήμα οι σύγχρονοι Μινχάουζεν

Μην αφήνεις την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία...


Ο μεγάλος ψευδολόγος Βαρόνος Μινχάουζεν υποστήριζε ότι «αλήθεια είναι ό,τι αφηγούμαστε καλά». Και εκεί στο Βήμα, και γενικότερα στον ΔΟΛ,  προσπαθούν να υπηρετούν όσο καλύτερο μπορούν αυτή τη λογική. Στο Κυριακάτικο Βήμα, λοιπόν, «αποκαλύπτουν» το «κρυφό φλερτ του κ. Τσίπρα με την Ευρώπη», «αποκάλυψη» που στηρίζεται σε δήθεν πληροφορίες «ευρωπαίου αξιωματούχου», «συνομιλητές» και άλλες… πηγές [;] του δημοσιογράφου κ. Κωβαίου, που δεν κατονομάζει.

Ακόμα, όμως, και όταν τον διαψεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ [«το σημερινό ρεπορτάζ του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, θέτει υποψηφιότητα για βραβείο μυθοπλασίας»], η εφημερίδα απαντά ότι «οι αναφορές στο ρεπορτάζ του Βήματος προέρχονται από πηγές προσκείμενες στους ευρωπαίους συνομιλητές του κ. Τσίπρα» -καμία απόδειξη, δηλαδή, και η μπάλα πάλι στην εξέδρα.

Καλεί, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ να «δημοσιοποιήσει το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων του κ. Τσίπρα με τους ευρωπαίους επισήμους»! Η εφημερίδα, δηλαδή, που αναφέρει ως… πηγές της «αξιωματούχους» που της τα έχουν πει χαρτί και καλαμάρι [!], στη συνέχεια ζητά από τον ΣυΡιζΑ να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας!

Ας πάμε στην ουσία όμως, γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο.

1. Το Βήμα υποστηρίζει ότι ο Όλι Ρεν συναντήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν ήθελε να δώσει «στον κ. Τσίπρα πρωτοσέλιδα με τίτλους όπως “η Ευρώπη μας φοβάται και μας κλείνει την πόρτα”», ενώ προκάλεσε «αίσθημα απορίας» το γεγονός ότι «ο κ. Τσίπρας παρέδωσε στον κ. Ρεν ένα έντυπο στα ελληνικά, το οποίο, απ’ ό,τι είπε, περιγράφει τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής από το 2010 και μετά». Πλήρης διαστρέβλωση της αλήθειας. Η «Μαύρη Βίβλος», που εδόθη στον κ. Ρεν, ήταν στα αγγλικά, γλώσσα η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη συγγραφή της. Στη συνέχεια μεταφράστηκε στα ελληνικά, και αριθμεί περίπου 70 σελίδες.

Ο κ. Τσίπρας δεν επέδωσε στον κ. Ρεν μόνο τη «Μαύρη Βίβλο» του μνημονίου, με τα τραγικά αποτελέσματα της εφαρμογής μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, αλλά του υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, που κινδυνεύει να διαλυθεί από την ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας και υποβάθμισης μέχρι εξαφανίσεως του όποιου κοινωνικού κράτους από ακολουθείται. Η φράση, άλλωστε, του Αλ. Τσίπρα, «καλό κουράγιο, κ. Ρεν», συμπυκνώνει το ηχηρό πολιτικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και του Βερολίνου ειδικότερα –εκτός του ότι αποτελεί και απάντηση στον κυνισμό του κ. Ρεν. Υποδηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται στα σύνορα της Ελλάδας, αλλά βλέπει την ΕΕ ως πεδίο πάλης για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού της Α. Μέρκελ και των κατά τόπους εκπροσώπων της.

2. Η εφημερίδα αναφέρει, πάλι σύμφωνα με αξιωματούχους…, ότι ο Χ. Σβόμποντα συναντήθηκε με τους Δ. Παπαδημούλη και Ρ. Δούρου, προκειμένου να τον ενημερώσουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχει μια μεγάλη και ισχυρή σοσιαλδημοκρατική τάση, η οποία είναι αποφασισμένη να δραστηριοποιηθεί στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και έπειτα από αυτές». Εδώ ο κ. Κωβαίος ξεπερνά κάθε έννοια ρεπορτάζ –και τον παλαιότερο εαυτό του- μια και η συνάντηση που περιγράφει δεν υπήρξε ποτέ! Και βέβαια ούτε ο κ. Σβόμποντα είναι δυνατόν να <άκουσε με ενδιαφέρον» [!]τα λεχθέντα από τη συγκεκριμένη τάση, γιατί αυτή είναι που «διεκδικεί με σθένος την έμπρακτη ενεργοποίηση της πλειοψηφίας». Απίστευτη κατασκευή παραπληροφόρησης με στόχο «να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ […] περί δήθεν “ανοίγματός” του προς τους ευρωπαίους σοσιαλιστές» [ανακοίνωση Ρ. Δούρου]. Να σημειωθεί ότι τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν η τάση τους να ονομάζεται «σοσιαλιστική» και όχι σοσιαλδημοκρατική.

3. Η… μεγάλη, όμως, αποκάλυψη του Βήματος -«το “παζάρι” με τον Μάρτιν Σουλτς»- ξεφουσκώνει από την πρώτη παράγραφο. «Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης», σημειώνει ο κ. Κωβαίος, «είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα προ μερικών εβδομάδων στην Αθήνα». Όμως τέτοια συνάντηση με τον Μ. Σουλτς δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα! Ούτε σε Αθήνα, Πάτρα, Πύργο, κ.λπ. Και αυτή η συνάντηση, κατά το Βήμα, έγινε γιατί υπάρχει «πολιτικό φλερτ του κ. Τσίπρα με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία», γεγονός που «αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη και δυσφορία οι εξ αριστερών επικριτές του κ. Τσίπρα μέσα στο κόμμα».

Το δημοσίευμα που υπογράφει ο κ. Κωβαίος, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Προσπαθεί με ψεύδη ,ανακρίβειες, σκόπιμες παραλείψεις, στρεβλώσεις  και προσθήκες κατά το δοκούν, να προβάλει τον ΣYΡIZA ως αναξιόπιστο κόμμα, που το αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι τουλάχιστον ως «αρχοντοχωριάτη» (στα ελληνικά η «Μαύρη Βίβλος», τον είδε ο Όλι Ρεν για να μη φωνάζει, κ.λπ.).

Το πρόβλημα της εγχώριας διαπλοκής είναι ότι στην αρχή προσπάθησε να εντάξει τον ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα ή να τον εξοντώσει. Δεν της βγήκε και καθώς δεν έχει συγκεκριμένα γεγονότα να του καταλογίσει, «αναγκάζεται» να διαστρεβλώνει συνεχώς την πραγματικότητα κατασκευάζοντας μύθους, σύμφωνα με τους οποίους ένα κομμάτι του θα συνεργαστεί με τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, ενώ υπάρχει και σχετικό φλερτ του Αλ. Τσίπρα, που του δημιουργεί εσωκομματικά προβλήματα, «αν και δεν είναι ευρέως γνωστά τα περιστατικά που περιγράφονται», όπως ομολογεί ο ίδιος ο κ. Κωβαίος!

Τα ψέματα, όμως, έχουν κοντά ποδάρια και η υλοποίηση της ρήσης «μην αφήνεις την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία», μπορεί να διαβαστεί και διαφορετικά. Το δημοσίευμα του Βήματος, που κόπτεται για την αξιόπιστη δημοσιογραφία, στόχο έχει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ –να προκαλέσει αναταράξεις. Σκέφτηκαν, όμως, ποτέ οι εκεί ιθύνοντες ότι παρόμοια δημοσιεύματα μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Η προσπάθειά τους να τον βγάλουν δεξιόστροφο, για να δημιουργηθεί πρόβλημα στα… αριστερά του, κινητοποιεί διαφορετικά την κοινωνία. Ας το έχουν κατά νου...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)