to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:59 | 19.12.2013

Κοινωνία

Το εθελοντικό σχολείο του «Οδυσσέα» υπό διωγμό!

Την ίδια ώρα που χιλιάδες αμαρτωλές off-shore εταιρείες μένουν στο απυρόβλητο, η εφορία επιβάλλει πρόστιμο 62.000 ευρώ στον "Οδυσσέα", το παλιότερο και μεγαλύτερο εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες


Ολόκληρη η ανακοίνωση

Ο "Οδυσσέας", το παλιότερο και μεγαλύτερο εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες, αναπόσπαστο και ενεργό κομμάτι του εκπαιδευτικού και αντιρατσιστικού κινήματος την τελευταία δεκαπενταετία, βρίσκεται αντιμέτωπος με το μακρύ χέρι του κράτους, ενός κράτους που βλέπει όλο και πιο εχθρικά κάθε προσπάθεια έμπρακτης αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης.

Πριν αναφερθούμε όμως στην ίδια την επίθεση που δέχεται ο «Οδυσσέας», δυο λόγια για αυτόν, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο πρόσωπό του στοχοποιείται η αλληλεγγύη.  Για τον «Οδυσσέα» η ιστορία της εθελοντικής, δωρεάν διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες ξεκίνησε το 1997 στη Θεσσαλονίκη με μια πρωτοβουλία καθηγητών και δασκάλων, που διαπίστωσαν την κρατική ανυπαρξία στο θέμα και την ταυτόχρονη ανάγκη για μια κριτική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες εργαζόμενους/ες. Ο αριθμός των 10-15 μαθητών της πρώτης χρονιάς έδωσε σύντομα τη θέση του σε τριψήφια νούμερα, και τις τελευταίες χρονιές ξεπερνούν τους 500, ενώ ο μικρός αρχικός πυρήνας των εκπαιδευτικών διευρύνεται κάθε χρόνο με νέους εκπαιδευτικούς και φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι μαθήματα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 6000 μαθητές, ενώ οι εθελοντές που έχουν διδάξει στο σχολείο ξεπερνούν τους 250. Τα μαθήματα γίνονται στην Αισώπου 24, σε χώρους που έχει παραχωρήσει ευγενικά το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στόχος του σχολείου είναι να αποτελέσει χώρο ανάπτυξης κριτικής στάσης απέναντι στην κοινωνική ανισότητα, εξομάλυνσης εθνικών αντιθέσεων, πεδίο πολιτισμικών ανταλλαγών, αλλά και έκφρασης και δημιουργίας. Έτσι λοιπόν διοργανώνει εκδρομές, πολιτιστικές επισκέψεις σε μουσεία και γειτονικές πόλεις, χορούς, προβολές ταινιών, εκθέσεις με έργα των μαθητών, καθώς και παραστάσεις της θεατρικής ομάδας που δημιουργήθηκε το 2000 από τους μαθητές του «Οδυσσέα». Τα τελευταία χρόνια μάλιστα εκτός από μαθήματα ελληνικών προσφέρονται και μαθήματα αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ισπανικών, ρωσικών, ιταλικών.

Σήμερα ο «Οδυσσέας» απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα μεταναστών, παλιννοστούντων και προσφύγων με διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο. Στις ομάδες αυτές η οικονομική κρίση έχει προσθέσει πια και ντόπιους Έλληνες που επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους σε κάποια ξένη γλώσσα ή να μάθουν μια νέα (είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/3 περίπου των μαθητών φέτος είναι Έλληνες). Η κρίση όμως έχει δυσχεράνει ακόμη πιο πολύ και την πάντα δύσκολη χρηματοδότηση του «Οδυσσέα», η οποία βασίζεται στις εισφορές μελών, φίλων και συλλογικοτήτων, και όχι σε παχυλές κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Αυτό το γεγονός όμως δεν απέτρεψε, μετά από έλεγχο της Εφορίας το 2012, την επιβολή εις βάρος του κυριολεκτικά εξοντωτικών προστίμων για καθαρά τυπικές και γραφειοκρατικές φορολογικές παραβάσεις, χωρίς να χρωστάει πουθενά και δίχως να υπάρχει η παραμικρή υποψία κερδοσκοπίας. Μια οργάνωση της οποίας τα μέλη, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα, έδωσαν και δίνουν απλόχερα χρόνο, γνώσεις, ακόμη και χρήματα, κλήθηκε, σε μια περίοδο με μηδενικά έσοδα, να πληρώσει ούτε λίγο ούτε πολύ 62.000 ευρώ -την ίδια στιγμή που οι χιλιάδες αμαρτωλές off-shore εταιρείες μένουν στο απυρόβλητο, για να αναφέρουμε μόνο ένα παράδειγμα. Μάλιστα, ο πρόεδρός του, ο εκπαιδευτικός Αντώνης Γαζάκης, διώκεται ποινικά ως υπεύθυνος κατά το νόμο, και κινδυνεύει -μέχρι την πλήρη αποπληρωμή των προστίμων- με πειθαρχικές διώξεις και απόλυση από την εργασία του. Μπροστά στον κίνδυνο αυτό αποφασίσαμε να επιδιώξουμε με κάθε τρόπο την ακύρωση του προστίμου και όσο αυτό δεν καθίσταται δυνατό να το πληρώνουμε σε δόσεις.

Καλούμε λοιπόν όλες και όλους, κάθε άτομο και συλλογικότητα, να σταθούν στο πλευρό μας και να στηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο τον «Οδυσσέα» στην πιο δύσκολη περιπέτεια του ταξιδιού του, όχι μόνο για να συνεχίσει το έργο του, αλλά και για να βγει πιο δυνατός από αυτή τη δοκιμασία.

ΓΣ «ΟΔΥΣΣΕΑ» 15/12/2013

Για περισσότερες πληροφορίες ή προσφορά οικονομικής ενίσχυσης απευθυνθείτε στη γραμματεία του σχολείου στο τηλέφωνο: 6974517418, στο [email protected], στην επίσημη σελίδα του "Οδυσσέα", http://sxoleioodysseas.weebly.com ή στη σελίδα του στο facebook, https://www.facebook.com/Odysseasmet

Σε ανακοίνωση της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης τονίζεται:

Το ΔΣ της Γ ΕΛΜΕ –Θ καλεί κάθε άτομο και συλλογικότητα, να συμπαρασταθούν και να στηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο τον «Οδυσσέα» στην πιο δύσκολη περιπέτεια του ταξιδιού του, όχι μόνο για να συνεχίσει το έργο του, αλλά και για να βγει πιο δυνατός από αυτή τη δοκιμασία. Ειδικά απευθυνόμαστε στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ και τις καλούμε να ενισχύσουν με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια».

Ένωση Εκπαιδευτικών Ελληνικής γλώσσας: Βλέπουμε το αδυσώπητο και αποτρόπαιο πρόσωπο του κρατικού μηχανισμού

 

Για ακόμα μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι  με το αδυσώπητο και αποτρόπαιο πρόσωπο του κρατικού μηχανισμού. Αυτή την φορά στο στόχαστρο βρίσκεται το εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» στη Θεσσαλονίκη.

Το σχολείο λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως ένας χώρος που όχι μόνο διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε μετανάστες και παλιννοστούντες, αλλά είναι ένα ζωντανό παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης, ένας χώρος έκφρασης και δημιουργικότητας και φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού και αντιφασιστικού κινήματος.

Ο κρατικός μηχανισμός αντί να ασχοληθεί με τα κενά που προκαλεί στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία από την έλλειψη εκπαιδευτικών στα σχολεία, το κλείσιμο ολόκληρων σχολικών μονάδων, τις διώξεις εκπαιδευτικών, την εξόφθαλμα προκλητική επιστράτευσή τους επειδή τόλμησαν απεργώντας να διεκδικήσουν τα αυτονόητα και τις νέες εργασιακές συνθήκες, οι οποίες είναι ήδη παρούσες στα σχολεία (αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, ΕΣΠΑ, μπλοκάκια), στρέφεται εναντίον κάθε προσπάθειας αυτομόρφωσης, αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με τον διπλανό, σε κάθε μορφή δημιουργικής έκφρασης. Είναι ενάντια σε καθετί που διαφοροποιείται από την κυρίαρχη κουλτούρα , μια κουλτούρα στερημένη από γνώση και κριτική σκέψη, από συναίσθημα και αγωνιστική κοινωνική δράση.

Ως εκπαιδευτικοί της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας θεωρούμε απαράδεκτη τη δίωξη κατά του σχολείου μεταναστών/τριών, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή μας στους εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους/ες του ΟΔΥΣΣΕΑ και απαιτούμε να σταματήσει άμεσα κάθε νομική και δικαστική διαδικασία εις βάρος του σχολείου και του προέδρου του, όπως επίσης και τη διαγραφή του χρέους.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)