to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:59 | 16.12.2013

Πολιτική

Επισπεύδουν την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ για να προλάβουν το ΣτΕ

Συνέντευξη Τύπου βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ


Ενώ αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα δείχνει ιδιαίτερη σπουδή στην επίσπευση των διαδικασιών για τη σύμβαση παραχώρησης της εταιρίας.

Για αυτό το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου υπενθυμίζοντας την πάγια θέση του, η οποία είναι η παραμονή της ΕΥΑΘ στο δημόσιο και καλώντας το λαό της Θεσσαλονίκης να αντισταθεί στο ξεπούλημά της.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννα Γαϊτάνη, ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και το μέλος της γραμματείας του τμήματος Περιβάλλοντος, Γιάννης Γρηγοριάδης.

Ο Γιάννης Αμανατίδης, υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, έγκαιρα είχε επισημάνει τους κινδύνους και τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα επιφέρει η ιδιωτικοποίηση, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στην τιμολογιακή πολιτική, η ποία θα οδηγήσει στο “κόψιμο” του νερού από πολλά νοικοκυριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επειδή προωθείται ταχύτατα η πώληση της εταιρίας ενώ αντίθετα, καθυστερεί η απόφαση του ΣτΕ. Κάλεσε δε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και τους φορείς της πόλης να δραστηριοποιηθούν ώστε να αποτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης η οποία οφείλει να σταματήσει κάθε διαδικασία ξεπουλήματος. Τέλος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να δεσμευτεί μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας μεγάλες αποζημιώσεις σε περίπτωση που επιδιώξει την επαναφορά της ΕΥΑΘ στο δημόσιο.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, είπε πως ζούμε σε μια ανελεύθερη χώρα σε σχέση με την οικονομική πολιτική η οποία ασκείται, όταν ξεπουλιέται ο δημόσιος πλούτος. Μίλησε επίσης για μια ανάλγητη κυβέρνηση η οποία ξεπουλά το κάθε τι και τώρα έβαλε στο στόχαστρο και το νερό με αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας όχι μόνο να πεινάνε και να κρυώνουν, αλλά και να διψάνε. Αναφέρθηκε στην παγκόσμια εμπειρία η οποία δείχνει πως όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, αυξήθηκε η τιμή του μέχρι και 400% ενώ έπεσε το επίπεδο της ποιότητάς του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλές πόλεις της Ευρώπης, στις οποίες εφαρμόστηκε η πώληση σε ιδιώτες, να προχωρούν πλέον σε επαναδημοτικοποίηση ή επανακρατικοποίηση. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ακόμη, πως στη σύμβαση δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους στην εταιρία, υπενθυμίζοντας πως από το 2001, που άνοιξε ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση, οι 650 εργαζόμενοι έφθασαν σήμερα τους 250. Αυτό που ζητάμε ως ΣΥΡΙΖΑ, είναι να σταματήσει η διαδικασία πώλησης και να φύγει η ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ. Κι ακόμη να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Η Γιάννα Γαϊτάνη από την πλευρά της είπε πως αυτό το οποίο ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η αύξηση των κερδών για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ παραβλέπονται οι νόμοι και η θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Παραβλέπουν την ανάγκη του λαού για πρόσβαση στα δημόσια αγαθά και, όπως είπε χαρακτηριστικά, “η ιδιωτικοποίηση βλάπτει σοβαρά την υγεία”. Τέλος αναφέρθηκε στην προοπτική μείωσης του προσωπικού και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην ένταση της ανθρωπιστικής κρίσης και κάλεσε τους πολίτες να αναπτύξουν ένα πλατύ λαϊκό μαζικό κίνημα που θα αποτρέψει το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος, στάθηκε στη βιασύνη της κυβέρνησης να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης πριν ανακοινωθεί η απόφαση του ΣτΕ, η οποία αργεί χαρακτηριστικά. Είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει τις συμβάσεις επειδή αυτές αντίκεινται στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ανέφερε ακόμη στην αδράνεια των δήμων, οι οποίοι ενώ ζήτησαν να γίνει δημοψήφισμα δεν προχωρούν σε αυτό, καλώντας τους δημάρχους να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους. Ζήτησε δε και από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα, να επαναφέρει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, θύμισε πως μόνο η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη είχε ζητήσει την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος, εδώ και δύο χρόνια. Όμως δεν υπάρχει η βούληση από τη μεριά του δήμου να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση φρόντισε να εξοφλήσει τα χρέη των δήμων προς την ΕΥΑΘ, ώστε να την παραδώσει “καθαρή” στους ιδιώτες.

Το μέλος της γραμματείας του τμήματος Περιβάλλοντος, Γιάννης Γρηγοριάδης, είπε πως από καιρό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ζήτησαν από την κυβέρνηση να τους δοθεί η μελέτη με τα τεχνικοοικονομικά δεδομένα της ΕΥΑΘ, κάτι που δεν έχει γίνει και παρόλα αυτά προχωρά στη σύμβαση παραχώρησης της εταιρίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)