to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:12 | 13.12.2013

Πολιτική

Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα: τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για άμεσες επανασυνδέσεις, δωρεάν 1.200 kwH, αυτόματη ρύθμιση οφειλών

42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σήμερα τροπολογία, με την οποία ζητούν την άμεση αποκατάσταση από τη ΔΕΗ της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και δωρεάν ποσότητα 1.200 Kwh το τετράμηνο και ρύθμιση ανεξόφλητων λογαριασμών αυτόματα σε 24 άτοκες δόσεις


Η τροπολογία κατατίθεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων και άλλες διατάξεις».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γραμματέας της Κ.Ο. Νίκος Βούτσης, ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. Θανάσης Πετράκος, έδωσαν συνεντευξη Τύπου κατά την οποία παρεβρέθηκαν οι βουλευτές Αποστόλης Αλεξόπουλος, Χαρα Καφαντάρη, Δημήτρης Στρατούλης καθώς και τα μέλη του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων τόνισαν:

Επειδή το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό δεν πρέπει να το στερείται κανένας. Επειδή δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν το 2013 νοικοκυριά στο σκοτάδι και πολίτες να πεθαίνουν από το κρύο. 

Επειδή οι μνημονιακές πολιτικές έχουν επιφέρει καταστροφικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα και τεράστια έκτασης ανθρωπιστική κρίση.

Δεν δημιουργούμε ψευδαισθήσεις, αντιθέτως καλούμε τον λαό να ανατρέψει την μνημονιακή κυβέρνηση και τις μνημονιακές πολιτικές για να ανακοπεί η πορεία καταστροφής της χώρας. Είναι όμως άμεση ανάγκη να αποφασιστούν άμεσα και επείγοντα μέτρα προσωρινής ανακούφισης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους φτωχοποιημένους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα αλλά ούτε και πετρέλαιο να ζεσταθούν, καταθέτει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις άμεσων μέτρων ανακούφισης των φτωχών και ανέργων.

Για τους λόγους αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

i. Να δοθεί εντολή σήμερα να επανασυνδέσει η ΔΕΗ το ρεύμα σε όλους τους φτωχούς οικιακούς καταναλωτές που λόγω αδυναμίας πληρωμής δεν έχουν ρεύμα.

ii. Να δοθεί σε όλους όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας, σε όλους όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 KWH το μήνα ή 3.600 KWH το χρόνο (είναι η ποσότητα που απαιτείται για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της μια οικογένεια).Το κόστος αυτό είναι: 470.000 x 3.600 KWH x 0,072 ευρώ = 121,2 εκατ. ευρώ περίπου.

Το κότσος της παροχής αυτής μπορεί και πρέπει να χρηματοδοτηθεί από άμεση κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους «Μ.Α.Μ.Κ» και Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος «Α.Δ.Ι.» ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα Α.Δ.Ι. το 2013 πήραν 125 εκ. ευρώ και το 2014 θα πάρουν πάνω από 170 εκ. ευρώ ενώ ο Μ.Α.Μ.Κ. το 2013 πήραν 340 εκ. ευρώ. 

Η ανάγκη για λήψη επειγόντων μέτρων που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση τόσο της ηλεκτροδότησης όσο και στην παροχή δωρεάν ποσότητας ρεύματος είναι επιτακτική και συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους πρόνοιας.

Οι όψιμες κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το σοβαρό πρόβλημα.

Η δυνατότητα ακόμα και αυτής της ρύθμισης προϋποθέτει αποτροπή της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Γιατί μια ενιαία και 100% Δημόσια ΔΕΗ ενισχύει την δυνατότητας λήψης μέτρων προνοιακού χαρακτήρα.

Τέλος, αποτελεί επείγουσα ανάγκη έστω και τώρα να υπάρξει:

1. Μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα Μαρτίου του 2011 ώστε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κατέβει στα 90 λεπτά περίπου.

2. Να διευρυνθούν ριζικά τα κριτήρια και να καλυφθούν όλες οι μορφές θέρμανσης 

3. Η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης να ανέβει στο 50%

Είναι αδιανόητο στην Γερμανία η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κυμαίνεται περίπου στα 90 λεπτά το λίτρο κι στην εξαθλιωμένη Ελλάδα στα 1,3 ευρώ το λίτρο.. Πρόκειται για αθλιότητα και κοινωνικά εγκληματική πολιτική.

Στη συντομη παρέμβαση που έκανε ο Γιώργος Ανδριώτης, μέλος της Γραμματείας του Τμηματος Ενέργειας επεσήμανε την μεγαλη ανισοκατανομη κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα μας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα 2/3 των καταναλωτών καταναλώνουν το 1/3 της ενεργειας  της χώρας  και το υπόλοιπο 1/3 των καταναλωτών, που μπορούν φυσικά με τα μεγάλα εισοδηματα, καταναλώνουν τα 2/3 της ενέργειας. Αυτό το νούμερο που αναφέραμε  3.600 KWH,  αφορά αυτά τα 2/3 των καταναλωτών και εμείς λέμε οτι από αυτούς που είναι τα 2/3, τουλάχιστον οι φτωχοί να μην πληρώνουν ρεύμα.

 

Το κείμενο της τροπολογίας

Θέμα: «Παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού»

Αιτιολογική Έκθεση

Η προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας και η εξασφάλιση πρόσβασης στα είδη πρώτης ανάγκης αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό θεσμικό Πλαίσιο. Κακώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα που λαμβάνονται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μάλιστα δεν σοβεί τέτοιας έκτασης ανθρωπιστική κρίση.

Η εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των φτωχών νοικοκυριών μιας και η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει στην απόλυτη φτώχεια μια σειρά από ευπαθείς ομάδες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν ακόμα και τους μικρούς λογαριασμούς ρεύματος. 

Δεδομένου ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και, μάλιστα, είδος πρώτης ανάγκης, η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την παροχή δωρεάν ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η ποσότητα των 1.200 Kwh το τετράμηνο (ή 3.600 kwh το χρόνο), που είναι η αναγκαία ελάχιστη ποσότητα για τις πολύ βασικές ανάγκες ενός νοικοκυριού, πρέπει να εξασφαλίζεται δωρεάν, ώστε να μην μένουν συνάνθρωποί μας χωρίς ρεύμα, σε συνθήκες Μεσαίωνα, υποφέροντας και πεθαίνοντας αβοήθητοι στο σκοτάδι και το κρύο. Για την πιθανόν μεγαλύτερη ποσότητα μέχρι 2000 κιλοβατώρες που θα καταναλώσουν θα πληρώνουν σύμφωνα με το ΚΟΤ. Ποσότητα πέραν αυτής θα τιμολογείται με την αντίστοιχή τιμή που ισχύει για όλους τους πολίτες.

Όλοι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς την ΔΕΗ των οικιακών καταναλωτών που ανέρχονται σε ποσό μικρότερο του μισού των συνολικών χρεών τους μέχρι σήμερα να ρυθμίζονται αυτομάτως σε 24 άτοκες δόσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις αποδεδειγμένης πλήρους αδυναμίας πληρωμής ακόμη και αυτών των δόσεων, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα αναδρομικής ένταξης στο παραπάνω πρόγραμμα.

Το κόστος της παροχής αυτής μπορεί να χρηματοδοτηθεί, όχι αποκλειστικά από τον δημόσιο προϋπολογισμό, αλλά από:

• την κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο (Μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους (ΜΑΜΚ) και Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ). 

• από την ειδική φορολόγηση των κερδών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας

• από την αναμόρφωση του ποσού των ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας).

Η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην ενεργοποίηση μέτρων προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών και έχει ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας, που οδηγούν σε καθημερινές τραγωδίες. 

Η ανάγκη λήψης επειγόντων μέτρων που θα οδηγήσουν τόσο στην αποκατάσταση τόσο της ηλεκτροδότησης , όσο και στην παροχή  μιας δωρεάν ποσότητας ρεύματος είναι επιτακτική και συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση ενός κράτους πρόνοιας.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, γεμάτες με επικοινωνιακού τύπου πυροτεχνήματα, είναι γενικόλογες και αόριστες, ενώ και η μετάθεση των ευθυνών στην εκκλησία και τους δήμους δεν απαντά στη διάσταση και την κρισιμότητα της κατάστασης. 

Με βάση αυτό το σκεπτικό προτείνεται η ακόλουθη Προσθήκη – Τροπολογία

Άρθρο 1

1. Η ΔΕΗ υποχρεούται να αποκαταστήσει άμεσα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

2.    Στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου χορηγείται δωρεάν ποσότητα 1.200 Kwh το τετράμηνο (ή 3.600 kwh το χρόνο). Πιθανόν μεγαλύτερη ποσότητα μέχρι 2000 κιλοβατώρες που τυχόν καταναλώσουν, η τιμολόγηση γίνεται σύμφωνα με το ΚΟΤ. Ποσότητα πέραν αυτής τιμολογείται με την ισχύουσα για τους οικιακούς καταναλωτές τιμή.

3.    Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών προς την ΔΕΗ μέχρι σήμερα, ρυθμίζονται αυτομάτως σε 24 άτοκες δόσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις αποδεδειγμένης πλήρους αδυναμίας πληρωμής ακόμη και αυτών των δόσεων, δίδεται  η δυνατότητα αναδρομικής ένταξης στο παραπάνω πρόγραμμα.

4.   Καταργούνται εφεξής οι διατάξεις περί Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους καθώς και περί Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος που καταβάλλονται στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας 

Αθήνα, 13/12/2013

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Ουζουνίδου Ευγενία

Αλεξόπουλος Απόστολος

Αμανατίδης Ιωάννης

Αμμανατίδου Πασχαλίδου Ευαγγελία

Βαμβακά Τζένη

Βαρεμένος Γεώργιος

Βούτσης Νικόλαος

Γαϊτανη Ιωάννα

Γάκη Δημήτριος

Γελαλής Δημήτριος

Γεροβασίλη Όλγα

Γεωργοπούλου-Σαλταρη Έφη

Διακάκη Μαρία

Διαμαντόπουλος Ευάγγελος

Διώτη Ηρώ

Δρίτσας Θεόδωρος

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καλογερή Αγνή

Κανελοπούλου Μαρία

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καφαντάρη Χαρά

Κοδέλας Δημήτριος

Κοντονής Σταύρος

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κυριακάκης Βασίλειος

Κωνσταντοπούλου Ζωή

Μιχαλάκης Νικόλαος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπόλαρη Μαρία

Παναγούλης Στάθης

Παντζας Γεώργιος

Σαμοΐλης Στέφανος

Σταθάς Ιωάννης

Στρατούλης Δημήτριος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφύλλου Μαρία

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Χατζηλάμπρου Βασίλειος

 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)