to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:26 | 12.12.2013

Πολιτική

Ο χαιρετισμός του Π. Σκουρλέτη στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

Χαιρετισμός του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη στο Β’ Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ


Αναλυτικά το ρεπορτάζ για την πρώτη ημέρα, εδώ.


Ο χαιρετισμός του Π. Σκουρλέτη:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι της ΔΗΜΑΡ,

Ασφαλώς, ένα συνέδριο είναι μια ευκαιρία για αναστοχασμό αλλά και νέες αποφάσεις. Αντικειμενικά, οι συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται το συνέδριό σας, το καθιστούν απολύτως ενδιαφέρον.

Αντιλαμβάνεστε πως ο σημερινός χαιρετισμός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένας τυπικός χαιρετισμός, όχι μόνο γιατί συνυπήρξαμε με τους περισσότερους από εσάς επί δεκαετίες στο ίδιο κόμμα αλλά γιατί, πολύ περισσότερο, η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλουν να είμαστε ειλικρινείς και ευθείς.

Σήμερα, μετά από 3,5 χρόνια εφαρμογής της πιο σκληρής, αντικοινωνικής πολιτικής που γνώρισε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, αντιμέτωπη με μια χωρίς προηγούμενο ταχύτατη και ραγδαία οικονομική ύφεση, με φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης να διαμορφώνουν την καθημερινότητα, κανείς δεν μπορεί να έχει αμφιβολία για την καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος αλλά και για τις πραγματικές του στοχεύσεις, που δεν ήταν η μείωση του χρέους, αλλά η επίθεση στο κόσμο της εργασίας και δικαιώματά του, αλλά και στο κοινωνικό κράτος. Ταυτόχρονα, θύμα της μνημονικής πολιτικής υπήρξε και η ίδια η δημοκρατία. Ποτέ μεταπολιτευτικά δεν είχε υπάρξει τέτοιο πλεόνασμα καταστολής και αυταρχισμού. Κορυφαίο παράδειγμα-χτύπημα στην υπόθεση της Δημοκρατίας και της ενημέρωσης ήταν και ο ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ, που αποτέλεσε άλλωστε την αφορμή της αποχώρησής σας από την κυβέρνηση.

Στο έδαφος της εφαρμογής της ακραίας αντικοινωνικής πολιτικής του μνημονίου διαμορφώνονται τεράστιες συγκρούσεις, κοινωνικές και πολιτικές, ως αποτέλεσμα αυτών των συγκρούσεων γεννιέται ένας νέος διπολισμός στην πολιτική ζωή που δεν έχει βέβαια καμιά σχέση με τον δικομματισμό των προηγούμενων δεκαετιών που οι πρωταγωνιστές του λειτούργησαν συμπληρωματικά στο προγραμματικό επίπεδο αλλά και ως προς την διαμόρφωση ενός φαύλου πολιτικού συστήματος που ευθύνεται σε ένα μεγάλο βαθμό για τα σημερινά αδιέξοδα.

Πρόκειται για ένα διπολισμό που αντιστοιχείται σε δυο διαφορετικά πολιτικά σχέδια.

Ασφαλώς, η διαμόρφωση αυτού του νέου διπολικού σκηνικού δεν πρέπει να εκλαμβάνεται και να λειτουργεί σε βάρος της αυτόνομης και διακριτής πολιτικής παρουσίας των πολιτικών κομμάτων τα οποία οφείλουν όμως να οριοθετούνται με σαφήνεια απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό που κυβερνά τον τόπο και εκφράζεται με μια ακροδεξιά ρητορική και πρακτική.

Μια υπεύθυνη αριστερά οφείλει να είναι πρώτα απ’ όλα γειωμένη για να μπορεί να εκφράσει τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και αγωνίες και σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θέλει να μπει ένα τέλος στο κατήφορο της χώρας, θέλει να μπορεί να της εξασφαλίζεται η πρόσβαση στα δημόσια αγαθά της υγείας , της παιδείας , της κοινωνικής ασφάλισης , θέλει να μπορεί να ελπίζει πως το αύριο της χώρας μας θα είναι καλύτερο.

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, βιώνουμε μια διαδικασία βίαιης ωρίμανσης. Από μια μικρή δύναμη της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς γίναμε σήμερα μια δύναμη που μπόρεσε να εκφράσει μια ιδιότυπη κοινωνική συμμαχία που βρήκε έκφραση μέσα από την προσπάθειά μας. Το δικό μας κάλεσμα, για την διαμόρφωση ενός αντιμνημονιακού μετώπου στο οποίο θα μπορούσαν να συνευρεθούν δυνάμεις από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία είναι γνωστό εδώ και καιρό, είναι ειλικρινές και είναι σε ισχύ. Για να είναι φερέγγυο πρέπει να βασίζεται σε μια στερεή εναλλακτική προγραμματική βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα οδηγήσει σε μια νέα ανάπτυξη, που θα σέβεται το περιβάλλον, θα προστατεύει την εργασία και θα στηρίζεται σε ισότιμες σχέσεις συνεργασίας.

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης από όλους, έχουμε συνείδηση πως είναι μια προσπάθεια κοινή με τους ευρωπαίους εργαζόμενους ιδιαίτερα του νότου , είναι ένας αγώνας για μια άλλη Ευρώπη για να υπάρχει Ευρώπη . Θα βρούμε πολλά εμπόδια ενάντια στον αγώνα μας, το διακύβευμα άλλωστε είναι μεγάλο. Πολλοί θα προσπαθήσουν να εμφανισθούν με νέα πανωφόρια, για να κρυφτούν και για να προσπαθήσουν να διασωθούν, ακόμα και για να παίξουν το ρόλο του αναχώματος απέναντι σε αυτό που έρχεται, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι λοιπόν σε αυτό το ενδεχόμενο οφείλουν όλοι να πάρουν θέση ανταποκρινόμενοι στην κρισιμότητα της ιστορικής συγκυρίας που ζούμε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι της ΔΗΜΑΡ, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το συνέδριό σας και ευχόμαστε ό,τι το καλύτερο.»


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)