to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:19 | 12.12.2013

πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική

Deutsche Welle: Τσίπρας και Ρεν συμφώνησαν ότι διαφωνούν

«Έχουμε δύο δρόμους μπροστά μας: ή ο δρόμος της επιμονής στο λάθος που θα οδηγήσει στη διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος ή η αποδοχή του λάθος από αυτούς που το διέπραξαν και αλλαγή πολιτικής» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Deutsche Welle


Ήταν η πρώτη συνάντηση δύο ανδρών με διαμετρικά αντίθετες πεποιθήσεις: από τη μία πλευρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που καυτηριάζει την πολιτική της τρόικας και του μνημονίου και αναμένεται να ανακηρυχθεί υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν και από την άλλη πλευρά ο Φινλανδός Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, ο οποίος υπεραμύνεται της πολιτικής λιτότητας και επιθυμεί να θέσει και εκείνος υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν με την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων.

Απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle, εάν ανέβηκαν οι τόνοι στη συνάντηση δύο ανδρών με διαμετρικά αντίθετες απόψεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Όχι, οι τόνοι ήταν χαμηλοί, αλλά τα πολιτικά μημύματα απολύτως σαφή. Έγινε ένας πολιτισμένος διάλογος. Όμως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε μία ανθρωπιστική κρίση και κάποιοι έχουν την ευθύνη γι΄ αυτήν την ανθρωπιστική κρίση. Δεν μπορεί να καθόμαστε και να την παρατηρούμε. Πρέπει άμεσα να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα δώσουν διέξοδο. Αυτός ήταν ο χαρακτήρας της συζήτησής μας και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από την πλευρά μας».

Όπως έκανε και στις άλλες συναντήσεις που είχε κατά την επίσκεψή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας επέδωσε στον Όλι Ρεν την αποκαλούμενη «μαύρη βίβλο του μνημονίου». Πρόκειται για ένα υπόμνημα 75 σελίδων, το οποίο συνοψίζει τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας με πίνακες, στοιχεία και αναλυτική βιβλιογραφία. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει και είναι πιο δεκτικό για τα ελληνικά επιχειρήματα, καθώς είναι εμφανής πλέον η αποτυχία του προγράμματος λιτότητας.

«Το πρόγραμμα έχει αποτύχει, δεν πιάνει κανένα στόχο, ούτε κοινωνικό -εκεί έχουμε πλήρη διάλυση- ούτε οικονομικό στόχο και αν συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα θα βρεθούμε σε πολύ μεγάλα αδιέξοδα. Τα μαθηματικά και η στατιστική δεν μπορούν να διαψευστούν από κανέναν, συνεπώς έχουμε δύο δρόμους μπροστά μας: ή ο δρόμος της επιμονής στο λάθος που θα οδηγήσει στη διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος ή η αποδοχή του λάθος από αυτούς που το διέπραξαν και αλλαγή πολιτικής» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στην Deutsche Welle.

Είναι γνωστό ότι ο Όλι Ρεν εξακολουθεί να ανήκει στους θιασώτες του προγράμματος προσαρμογής. Μιλώντας πρόσφατα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωνε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη είναι απαραίτητες και μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχιστούν, καθώς, κατά την άποψή του, «τα κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμη επαρκή κίνητρα για να συνεχίσουν μία πολιτική που βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά τους».

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών. Mία συνάντηση που δεν θα ήταν αυτονόητη πριν από λίγα χρόνια. Άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέπτονταν την Ελλάδα και «δεν προλάβαιναν» ή «δεν κατάφερναν» να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα. «Σημαίνει αυτό ότι τώρα αλλάζει το κλίμα απέναντί του;» ρωτάμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί στην Ευρώπη τη φωνή της λογικής» λέει ο Αλέξης Τσίπρας. «Τη φωνή του παραλόγου την εκπροσωπούν αυτοί που ασκούν αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Και όσο περνάει ο καιρός η φωνή της λογικής εδραιώνεται. Το δυστύχημα είναι ότι όσο περνάει ο καιρός εδραιώνεται και η κοινωνική καταστροφή στον ευρωπαϊκό Νότο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα κι αυτό πρέπει άμεσα να σταματήσει».

«Κόκκινες γραμμές» και «καλό κουράγιο»

Στην επισήμανση του Όλι Ρεν ότι δεν αποκλείεται και ο ίδιος να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι θα χαιρόταν να ανταλλάξουν απόψεις και επιχειρήματα για το μέλλον της Ευρώπης σε ένα προεκλογικό ντιμπέιτ. Απο αυτήν την άποψη η συνάντηση του Στρασβούργου είχε και μία προεκλογική απόχρωση ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2014.

Μάλιστα, σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «κοκκινες γραμμές» που βάζει η ελληνική κοινωνία στην πολιτική λιτότητας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ υπενθύμισε και την περίφημη ρήση «Καλό κουράγιο» που είχε απευθύνει παλαιότερα ο Όλι Ρεν στην Αθήνα, αλλάζοντας ωστόσο τα συμφραζόμενά της.

«Αυτές τις κόκκινες γραμμές, εξήγησα στον Επίτροπο, τις βάζει η κοινωνία, όχι η κυβέρνηση Σαμαρά. Και αν τις υπερβούν, τότε του εξήγησα ότι η φράση που μας είπε πριν από τρία χρόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το ʽΚαλό κουράγιο᾽ θα είναι μια φράση χρήσιμη και για τον ίδιο και για την ΕΕ στο σύνολό της» ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)