to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:06 | 10.12.2013

Διεθνή

Γιορταστικό ξέσπασμα θλίψης και περηφάνιας: Χιλιάδες λαού (και 90 αρχηγοί κρατών) στο μνημόσυνο για τον Ν. Μαντέλα

Σε ένα αυθόρμητο, σαν γιορτινό, ξέσπασμα θλίψης και περηφάνειας, δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Νότιας Αφρικής συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί της Τρίτης ως αργά το μεσημέρι στο στάδιο FNB του Γιοχάνεσμπουργκ, κοντά στο Σοβέτο, τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα, σε ένα μαζικό τετράωρο μνημόσυνο στον Νέλσον Μαντέλα. Εκεί βρέθηκαν και πολλοί αρχηγοί κρατών, με ιδιαίτερη φωτογραφική στιγμή τη χειραψία Ομπάμα-Ραούλ Κάστρο.


Το σχετικό hashtag στο Twitter: 

Κατάμεστο ήταν επί ώρες το στάδιο FNB στο Γιοχάνεσμπουργκ, κοντά στο Σοβέτο όπου μεγάλωσε ο Νέλσον Μαντέλα, από ένα τεράστιο πλήθος που δεν σταμάτησε στιγμή να φωνάζει συνθήματα και κυρίως να τραγουδάει. Γιατί οι νοτιοαφρικανοί σήμερα γιόρταζαν, «γιόρταζαν τη ζωή του Μαντέλα»: a celebration of Mandela's life, έλεγαν οι εκφωνητές, καθώς οι άνθρωποι τραγουδούσαν ασταμάτητα διακόπτοντας συχνά και τους πολυάριθμους ξένους ηγέτες που ήταν σήμερα στη Νότια Αφρική

Μεταξύ των ηγετών που μίλησαν για τον ιστορικό ηγέτη της Νότιας Αφρικής ήταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γουνατσάο, ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο της Κούβας και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.  Η τελετή έγινε στο χωρητικότητας 95.000 θέσεων στάδιο FNB, κοντά στο Σοβέτο.

H ζωντανή μετάδοση (στην αγγλική γλώσσα) έγινε από το SABC, που συνεχίζει το πρόγραμμά του με αφιέρωμα στον νοτιοαφρικανό επαναστάτη γέτη:

Ένα περιληπτικό χρονικό μέχρι το μεσημέρι, λίγο πριν ολοκληρωθούν οι ομιλίες:

2.20 μ.μ.: Στο βήμα αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Ινδίας. Νωρίτερα, στο δικό του μήνυμα, ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε πως «Ο Μαντίμπα με έκανε να θέλω να γίνω καλύτερος άνθρωπος»

Πηγαίνοντας μάλιστα προς το βήμα αντάλλαξε χειραψία, από αυτές που χαρακτηρίζονται «ιστορικές», με τον κουβανό ηγέτη Ραούλ Κάστρο:

Embedded image permalink

1.00 μ.μ.: Μια ενδεικτική φωτογραφία από το στάδιο FNB:

Embedded image permalink

Και μια ακόμα, από τη ζωντανή μετάδοση:

Στο στάδιο βρίσκονται και ο... Τζορτζ Μπους με τον Μπιλ Κλίντον:

Embedded image permalink

Και βεβαίως και ο Μπάρακ Ομπάμα, με τη συζυγό του Μισέλ:

Embedded image permalink

12 μ.:  Γεμάτο το στάδιο, σε εξέλιξη το μνημόσυνο.

Embedded image permalink

10.50 π.μ.: Η γλαφυρή περιγραφή από ιστοσελίδα της χώρας: «Καλωσήρθατε, καλωσήρθατε!» ακουγόταν δυνατά από τα μικρόφωνα καθώς άνοιγαν οι πόρτες του τραίνου που έφτανε στο στάδιο ξεφορτώντας χιλιάδες κόσμου στις πλατφόρμες. «Viva Tata Madiba, Viva! » («ζήτω ο Μαντίμπα, ζήτω») απάντησε το πλήθος, ξεκινώντας να τραγουδά και να φωνάζει συνθήματα σε μια αυθόρμητη γιορτή θλίψης και περηφάνειας. 

10.30 π.μ.:  Αποψη του σταδίου FNB. Εχουν ήδη φτάσει αρκετοί αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους και ο Μπ. Ομπάμα.

Embedded image permalink

Ήταν σε αυτό το στάδιο όπου κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2010 ο Ματίμπα έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του. Το κοινό αναμένεται να αρχίσει να συρρέει στο επιβλητικό στάδιο πριν από την αυγή, έχοντας πιθανώς να αντιμετωπίσει κακές καιρικές συνθήκες καθώς η Νοτιοαφρικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προβλέψει πιθανότητα 80% βροχής κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής.

Το μνημόσυνο θα ξεκινήσει περίπου στις 11 το πρωί τοπική ώρα ( 0900 GMT ) με τον εθνικό ύμνο της Νότιας Αφρικής από μια χορωδία. Τα εγγόνια του Μαντέλα και ο πολιτικός κόσμος από όλο τον πλανήτη στη συνέχεια θα αποτίσει φόρο τιμής στο άνθρωπο σύμβολο της ειρήνης, ο οποίος πέθανε την περασμένη Πέμπτη στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ σε ηλικία 95 ετών μετά από μακρά ασθένεια.

Σήμερα το πρωί, κόσμος προσέρχεται στο στάδιο FNB όπου θα γίνει το μνημόσυνο με τραγούδια και συνθήματα. (πηγή: news24.com)

Πολλά γήπεδα και στάδια σε όλη τη χώρα έχουν τεθεί σε κατάσταση «επιφυλακής» για να φιλοξενήσουν τα εκατομμύρια λαού που τιμούν τον ιστορικό τους ηγέτη καθώς σε δεκάδες δημόσιους χώρους που άνοιξαν σε όλη τη χώρα οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν τα όσα θα συμβαίνουν στο στάδιο FNB μέσα από γιγαντοοθόνες. Την ασφάλεια επιτηρούν χιλιάδες αστυνομικοί.

Η ταφή του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής θα γίνει την Κυριακή στην αγροτική περιοχή Eastern Cape, στο χωριό των προγόνων του. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν την κηδεία και την ταφή του Νέλσον Μαντέλα.

Πηγή: ΑΠΕ - Σελίδα μνήμης: http://remembered.co.za/nelson-rolihlahla-mandela-9984 - Απευθείας ενημέρωση στο www.news24.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)