to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:51 | 09.12.2013

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Μια κυβέρνηση που αυτοεπαινείται και μια κοινωνία στα κάγκελα

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη στον Real Fm στον Ν. Χατζηνικολάου


Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM (Ν.Χατζηνικολάου), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ζούμε μια κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση, η οποία καταγράφηκε με αριθμούς όχι μόνο στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΑΚΕ, από την οποία προέρχεται ο κ. Κιουτσούκης. Διέγραψαν τον κ,. Κιουτσούκη αλλά δεν μπορούν να διαγράψουν την πραγματικότητα, την οποία περιγράφουν ακόμη και οι άνθρωποι της ΝΔ. Στην περίπτωση της ΔΕΗ, χρειάστηκε να υπάρξουν και άλλοι νεκροί για να γίνει μια κίνηση όχι απλώς καθυστερημένη αλλά και ανεπαρκής, που πετάει τελικά το «μπαλάκι» στην Αυτοδιοίκηση. Επίσης, σε άλλες χώρες όπου έχουν εφαρμοστεί προγράμματα λιτότητας -Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία- το πακέτο των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης πάρθηκε ως κομμάτι του σχεδίου εξ’ αρχής. Στην Ελλάδα αντίθετα, όπως χρειάστηκε να πέσει νεκρός ο Π.Φύσσας για να κινηθούν εναντίον της Χρυσής Αυγής, έτσι και τώρα έπρεπε να αυξηθούν οι νεκροί για να πάρουν μια πρωτοβουλία.

Μια κυβέρνηση που αυτοεπαινείται και μια κοινωνία στα κάγκελα

Σε ό,τι αφορά των δημόσιων οικονομικών, η εικόνα είναι ένα εντυπωσιακό κοντράστ: μια κυβέρνηση που αυτοεπαινείται με βασικό επιχείρημα το πρωτογενές πλεόνασμα, και μια κοινωνία που στη μεγάλη της πλειοψηφία είναι στα κάγκελα απελπισμένη λόγω της φτωχοποίησης και των εκρηκτικών ανισότητων. Αυτό το μίγμα ύφεσης, ανεργίας, ανέχειας και άδικης κατανομής των βαρών δημιουργεί μία κατάσταση όπου βλέπει κανείς, είτε την κυβέρνηση να πανηγυρίζει, είτε να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, ως σκηνή από τα «προσεχώς».

Τους καλωσορίζουμε στις μονομερείς ενέργειες

Η Τρόικα, μαθημένη στο «ναι σε όλα», απαιτεί ολοένα και περισσότερα. Η κυβέρνηση, στριμωγμένη, λόγω της μεγάλης φθοράς της, εκλιπαρεί και ζητεί χρόνο. Στην Κομισιόν θέλουν να δώσουν ένα μπόνους, γιατί αλλιώς έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ενόψει ελληνικής προεδρίας. Κι έτσι, καταλήξαμε στο κωμικοτραγικό η Τρόικα να έρχεται απλώς για να έρθει, αφού προηγουμένως είχε προαναγγείλει την αναβολή της επίσκεψής της, μόνο για να κάνει τον τρίτο έλεγχο. Η δε κυβέρνηση του «πάντα ναι», επειδή θωρείται δεδομένη, δυσκολεύεται να αντέξει, συνθλιβόμενη ανάμεσα στο «δεν πάει άλλο» της ελληνικής κοινωνίας και το «έτσι θέλω» της Τρόικα. Γι’ αυτό τους καλωσορίζουμε στις μονομερείς ενέργειες...

Αν συνεχιστεί η πολιτική του προϋπολογισμού τότε, το περίφημο κοινωνικό μέρισμα δεν θα υπάρχει

Το πρωτογενές πλεόνασμα στηρίζεται σε λογιστικά τρικ και σε μια άγρια και άδικη κατανομή των βαρών. Κυρίως δεν είναι διατηρήσιμο χωρίς μια ριζική στροφή σε αναπτυξιακή πολιτική έναντι της υφεσιακής. Γι’ αυτό, αν συνεχιστεί η πολιτική του προϋπολογισμού μαζί με τα πρόσθετα μέτρα που έρχονται, τότε, απλά, το περίφημο κοινωνικό μέρισμα δεν θα υπάρχει, γιατί θα πάει να καλύψει μέρος του δημοσιονομικού κενού. Οι διεθνείς οργανισμοί λένε ότι το χρέος το 2014 θα περάσει το 180% του ΑΕΠ, ότι και το ‘14 θα έχουμε ύφεση και αύξηση της ανεργίας. Έχουμε δηλαδή μια αποτυχημένη συνταγή που εφαρμόζεται και με έναν τρόπο που επιτείνει τα αρνητικά αποτελέσματα. Το επιχείρημα ότι δε φτάνει η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι σωστό, αλλά δεν εξηγεί γιατί μηδέν ευρώ έσοδα από τη λίστα Λαγκάρντ, γιατί κανένας ουσιαστικός έλεγχος στις offshore, γιατί κανένας έλεγχος στα εμβάσματα εξωτερικού κ.ο.κ. Η απάντηση δεν βρίσκεται στο «δεν μπορούν» αλλά στο «δεν θέλουν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει ότι δεν υιοθετεί την πολιτική επιστροφής στη δραχμή

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει, μετά από πολυετείς συζητήσεις και με μεγάλη πλειοψηφία του Συνεδρίου του, ότι δεν υιοθετεί την πολιτική επιστροφής στη δραχμή. Όσα λέει ο Αλ.Τσίπρας παντού, εκφράζουν τις συλλογικές, συνεδριακές μας θέσεις. Η άλλη άποψη που εκφράζει ο Π.Λαφαζάνης είναι σεβαστή, αλλά είναι μειοψηφική. Αυτήν την ώρα όμως, και με τη συνδρομή του Π.Λαφαζάνη, πρέπει να εργαστούμε για να υλοποιήσουμε με ταχύτητα και συνέπεια όσα έχουμε συλλογικά αποφασίσει. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρήσει με σοβαρότητα, με ενότητα και εξωστρέφεια, τότε δεν θα πετύχουμε τους στόχους μας. Θα βυθιστούμε σε μια εσωστρέφεια που θα οδηγήσει σε μια απόσπαση από τις ανάγκες των καιρών. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)