to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η οικονομική κρίση μεταφέρει τη βία στην οικογένεια

Η φτώχεια δε φέρνει μόνο γκρίνια, φέρνει και βία, όπως αποκαλύπτουν τα ανησυχητικά στοιχεία για την έκταση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας σε συνθήκες μνημονιακής κρίσης τα οποία παρουσιάστηκαν από ειδικούς στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας.


 
Όπως είπε η γενική γραμματέας Ισότητας Βάσω Κόλλια, η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας της έλαβε 12.500 κλήσεις και 100 ηλεκτρονικά μηνύματα. Επί του συνόλου των κλήσεων αυτών το 79% αφορά σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από τις κλήσεις αυτές το 74% αφορά καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, το 77% σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, το 1% σεξουαλική παρενόχληση, το 1% περιπτώσεις βιασμού, το 0,1% σε πορνεία και το 12% σε άλλες μορφές βίας που δεν γίνονται στο στενό οικογενειακό περιβάλλον αλλά προέρχονται από πρώην συζύγους ή πρώην συντρόφους. Το ποσοστό1%  των βιασμών αριθμητικά αφορά σε 101 περιπτώσεις
οι οποίοι έχουν καταγγελθεί και έχουν δηλωθεί στο στενό ενδοοικογενειακό περιβάλλον στην περίοδο των 2,5 ετών.
 
Η βία δεν γνωρίζει εκπαιδευτικές βαθμίδες
 
Αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο, από τις γυναίκες που απάντησαν στο σχετικό ερώτημα το 14% έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο, το 5% δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 9% ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 
Από τις γυναίκες που απάντησαν στην τηλεφωνική γραμμή προκύπτει ότι το 70% είναι Ελληνίδες και η βία που δέχονται είναι από Έλληνες συντρόφους ή συζύγους. Μόνο το 8% είναι μετανάστριες και το 0,3% μειονότητες.
 
Η Γ.Γ Ισότητας των Φύλων έχει αναλάβει να παρουσιάσει την πανευρωπαϊκή έρευνα που κάνει το FRA (Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) κατά τη διάρκεια της προεδρία, με την κ. Κόλλια, να επισημαίνει πάντως, ότι τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά βίας στις βόρειες χώρες.
 
Αστυνομικό δελτίο
 
Για το ίδιο θέμα, που φιλοξενείται στο ΑΠΕ, η Αλεξάνδρα Ζώη υπαστυνόμος Α΄ Ειδικών Καθηκόντων ανέφερε οτι το 2011 αυξήθηκαν φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας σε ποσοστό 53,86%, το 2012 κατά 22,24% με τα θύματα να είναι στη συντριπτική πλειονότητα γυναίκες. Επίσης το 2012 έχουν καταγραφεί 5 ανθρωποκτονίες γυναικών ως αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας, το 2011 οι ανθρωποκτονίες ήταν 10 και το ενδεκάμηνο του 2013, ανήλθαν στις 8.
 
Σύμφωνα με την Γ.Γ Ισότητας το πρόβλημα της βίας είναι πολύ παλιό και δεν γνωρίζει οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς περιορισμούς, δεν γνωρίζει χρώμα, μορφωτικές ή θρησκευτικές προτιμήσεις. Η Γραμματεία έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρώσει 14 συμβουλευτικά κέντρα στις έδρες των περιφερειών, 25 συμβουλευτικά κέντρα στους δεύτερους μεγάλους Δήμους της χώρας, 19 ξενώνες σε συνεργασία με τους Δήμους ενώ έχουν αναβαθμιστεί και 2 ξενώνες στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 
Με τη σειρά της η διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης Βάια Τσακατάρα, δήλωσε ότι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης λειτουργεί 14 ξενώνες φιλοξενίας θύματα βίας. Το 2011 το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχε αντιμετωπίσει 34 περιπτώσεις θυμάτων trafficking. Ήταν άτομα νεαρής ηλικίας, το 82% κάτω των 35 ετών, που κατάγονταν ως επί το πλείστον από χώρες του ανατολικού μπλοκ το 70%, ενώ το υπόλοιπο από αφρικανικές χώρες.
 
Συνοψίζοντας, η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Κατερίνα Παπακώστα επικαλέστηκε στοιχεία της Εταιρείας Μελέτης της Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας που δείχνουν αύξηση της βίας, σωματικής ή σεξουαλικής ή λεκτικής σε ποσοστό 47% τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας. Η λεκτική βία ασκείται σε ποσοστό 72%, ο οικονομικός εκβιασμός σε ποσοστό 59%, η σεξουαλική ταπείνωση σε ποσοστό 55%, οι ξυλοδαρμοί σε ποσοστό 23%, οι βιασμοί σε ποσοστό 18% και η πρόκληση τραυμάτων σε ποσοστό 8%.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)