to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 28.11.2013

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στη «Guardian»: Η Αριστερά μπορεί να ενωθεί για να χτίσει μια καλύτερη Ευρώπη

Άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη βρετανική εφημερίδα: «Η λιτότητα σπέρνει τον όλεθρο, αλλά η Αριστερά μπορεί να ενωθεί για να χτίσει μια καλύτερη Ευρώπη»


«Είναι χρέος μας να παλέψουμε ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση που έχουν δημιουργήσει σε όλη την Ευρώπη οι ζηλωτές του νεοφιλελευθερισμού» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο για τη βρετανική εφημερίδα «Guardian». O Αλ. Τσίπρας κάνει αναφορά στη γιγάντωση της ανεργίας επισημαίνοντας ότι «περισσότεροι από 1000 νέοι προστίθενται κάθε μέρα στις τάξεις των ανέργων στην Ευρώπη». Ειδικά στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, «η οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή είναι πρωτοφανής εν καιρώ ειρήνης».

«Η ανθρωπιστική κρίση», τονίζει ο Αλ. Τσίπρας, δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, «120 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ακραίες δυσκολίες ως προς τη επιβίωσή τους. Όλο αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά ανθρωπογενής φτώχεια, κατά την έκφραση του Νέλσον Μαντέλα».

(η φωτογραφία που επέλεξε η «Guardian» για το άρθρο του ΑΛ. Τσίπρα: νέοι σε 

πρόσφατη γενική απεργία στην Ελλάδα)

Για αυτήν την «ανθρωπογενή φτώχεια» υπαίτιοι, όπως γράφει ο Αλ. Τσίπρας είναι «οι ζηλωτές του νεοφιλελευθερισμού που έχουν αναποδογυρίσει τις ζωές των ανθρώπων με τις πολιτικές διαρθρωτικών προσαρμογών που εφαρμόζουν, προσαρμογών που χρησιμεύουν ως μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης που μεταφέρει το ρίσκο στις πλάτες των εργατών και των νέων».

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες που ισχυρίζονται ότι το φάρμακο της λιτότητας είναι επιτυχία (success) είναι υποκριτές καθώς για εκατομμύρια ανθρώπους το ευρωπαϊκό όνειρο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ορίζει τις ευρωεκλογές του Μαΐου ως «μια ευκαιρία να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των λαών με στόχο τη συγκρότηση μιας νέας βάσης για την ουσιαστική δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα μέτωπο κατά της λιτότητας και της ύφεσης, ένα κίνημα αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους σε βορρά και νότο, που θα επιφέρει ένα σύμφωνο για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και θα σπάσει το χρηματικό τείχος που διαχωρίζει τους πλούσιους από τους φτωχούς στην Ευρώπη» προσθέτει ο Αλ. Τσίπρας και σχολιάζει πως η απόφαση για τη δική του υποψηφιότητα  «παρακινείται από την επιθυμία της Αριστεράς να επανενώσει την Ευρώπη και να την ξαναχτίσει σε μια δημοκρατική και προοδευτική βάση». «Υπάρχει εναλλακτική στην παρούσα κρίση και είναι καθήκον και πεπρωμένο μας να παλέψουμε για αυτήν» καταλήγει το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)