to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέα Ζηλανδία: Άρνηση ασύλου στον πρώτο «πρόσφυγα του κλίματος»

Το Κιριμπάτι, ένα σύμπλεγμα από δεκάδες νησιά και ατόλες μεταξύ Αυστραλίας και Χαβάης, θεωρείται μια από τις κατεξοχήν ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή χώρες.


Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας απέρριψε το αίτημα ενός άνδρα από το Κιριμπάτι, το οποίο εξαφανίζεται σταδιακά κάτω από τη θάλασσα, ο ίδιος και οι οικογένειά του να αναγνωριστούν ως οι πρώτοι πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Όκλαντ έκρινε ότι το αίτημά του δεν πληρούσε νομικά κριτήρια, όπως είναι ο φόβος της καταδίωξης ή η απειλή για τη ζωή του. Ο 37χρονος Ιοάνε Τεϊτιότα υποστήριζε ότι προσπαθούσε να ξεφύγει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.

«Επιστρέφοντας στο Κιριμπάτι [ο Τεϊτιότα] δεν θα υπέφερε από συνεχή και συστημική παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, όπως είναι το δικαίωμα στη ζωή... ή το δικαίωμα σε επαρκή τροφή, ρουχισμό και στέγαση», αναφέρει ο δικαστής Τζον Πρίστλεϊ στην απόφασή του.

Ο 37χρονος ζει στη Νέα Ζηλανδία από το 2007, όμως η άδεια εργασίας του είχε λήξει. Πριν από λίγους μήνες, η υπηρεσία μετανάστευσης απέρριψε το αίτημα ασύλου του λέγοντας πως δεν διέτρεχε κίνδυνο στην πατρίδα του. Σε περίπτωση που δεν ασκήσει έφεση, το πιθανότερο είναι ότι θα απελαθεί.

Ο συνήγορός του υποστήριζε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών που γεννήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία, θα κινδύνευαν στο Κιριμπάτι, λόγω του υπερπληθυσμού και της ανόδου της στάθμης των υδάτων. Ισχυριζόταν ότι ο Τεϊτιότα «καταδιωκόταν παθητικά από τις συνθήκες διαβίωσής του, τις οποίες η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να βελτιώσει.»

Το Κιριμπάτι, ένα σύμπλεγμα από δεκάδες νησιά και ατόλες μεταξύ Αυστραλίας και Χαβάης, θεωρείται μια από τις κατεξοχήν ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή χώρες. «Δεν υπάρχει μέλλον για εμάς εάν επιστρέψουμε στο Κιριμπάτι, ειδικά για τα παιδιά μου. Δεν υπάρχει τίποτε για εμάς εκεί», υποστήριζε ο αιτών άσυλο μιλώντας πριν από την εκδίκαση της υπόθεσής του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)