to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εμπρός να αποκτήσουμε το δικό μας Cape Καννάβ-eral!

Του Πρόδρομου Σεϊτανίδη


Τον καθηγητή Περικλή Παπαδόπουλο τον ξέρετε; Όχι; Κακώς! Πρόκειται για διαπρεπή καθηγητή αεροδιαστημικής στο πανεπιστήμιο San Jose της Καλιφόρνια κι ερευνητή της NASA. Επιστήμονα σοβαρό, δηλαδή. Κι έχει γεννηθεί στην Καλαμάτα πριν μόλις 50 χρόνια. Ο καλός καθηγητής, οραματιστής, ευφάνταστος και δημιουργικός, όπως όλοι οι κορυφαίοι του κλάδου τους, είχε την ατυχία να εκστομίσει την πρόταση «Η Καλαμάτα λόγω της θέσης της στον παγκόσμιο χάρτη έχει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για να δημιουργήσουμε εδώ, στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη βάση εκτόξευσης επανδρωμένων πυραύλων στο Διάστημα για τουριστικούς λόγους.». Την είπε πριν κάνα μήνα, προσκεκλημένος σε ένα συνέδριο στην Καλαμάτα. Τι να έλεγε; Αεροδιαστημική κατέχει, απ' αυτήν αντλεί αναφορές και παραδείγματα. Να τους υπενθύμιζε πως το εργοστάσιο της Levi's έχει ρημάξει, πως ο Καρέλιας παλεύει με νύχια και με δόντια να μην κλείσει, πως το λιμάνι βαράει σπάρους και πως η οικονομία του νομού συντηρείται από τους μετανάστες της, τους διορισμένους από το Σαμαρά στο Μουσείο Ακρόπολης;

Και ιδού ανοίξανε οι ουρανοί και εσχίσθη το Παραπέτασμα του Ναού και ο Καπερνάρος των Αν.Ελ. υπέβαλε επερώτηση στη Βουλή και η Φώφη Γεννηματά απάντησε πως το θέμα ερευνάται, πάντα βέβαια εντός του πλαισίου της κειμένης νομοθεσίας... Για να ΄χουμε να λέμε, δηλαδή... Σαν το Wi-Fi, που έταξε ο Σαμαράς, αν και τούτη η υπόσχεση είναι πιο σοβαρή, καθώς το έργο όχι μόνο διευκολύνει την παρακολούθηση των πολιτών αλλά σηκώνει και μεγάλες μίζες από τον Νόκια, τον Γκούγκλη και όχι μόνο...

Όταν ο καλός επιστήμων πρότεινε κοσμοδρόμιο στην Καλαμάτα, πιθανότατα εννοούσε να ξύσουμε την κούτρα μας και να κατεβάσουμε ιδέες, όχι να ρίχνουμε ρουκέτες με τουρίστες. Το Μπαϊκονούρ το ξέρετε; Είναι το ρώσικο κοσμοδρόμιο και βρίσκεται στη στέππα του Καζακστάν, πιο έρημο κι από τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ. Για την εγκατάσταση στη μέση της ερήμου δεν ευθύνεται μόνο η σοβιετική μυστικοπάθεια αλλά και η συνήθεια ορισμένων πυραύλων, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους, να μην πηγαίνουν ακριβώς προς τα πάνω αλλά να σκάνε σε χίλια κομμάτια. Το Κέιπ Κανάβεραλ (με ένα «ν») θα το έχετε δει: βρίσκεται σε μια απομονωμένη ακτή της Φλόριντα και η πορεία των εκτοξευομένων πυραύλων περνάει πάνω από τον Ατλαντικό. Και οι Ευρωπαίοι; Χαζοί είναι που στέλνουν με βαπόρι τους πυραύλους τους από την Τουλούζ, όπου κατασκευάζονται, στη Γαλλική Γουϊάνα, να εκτοξευτούν από τη διαστημική βάση του Κουρού; Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική σ' αυτές τις υποθέσεις.

Αλλά ας πάμε στην παραμεθόρια Καλαμάτα. Στην περιοχή, όπου παραδοσιακά καλλιεργείται ένα φυτό, ικανό μεν να σε απογειώσει χωρίς κραδασμούς αλλά σίγουρα όχι τόσο ισχυρό ώστε να σε απαλλάξει από τα δεσμά της βαρύτητας. Χαλάρωστε, αδέρφια και στρίψτε άλλο ένα! Ας πούμε ότι καταφέρνουμε να βρούμε τα κονδύλια, ψήνουμε την ΕΕ να καθησυχάσει την ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία και να μας φέρνει πυραύλους και φτιάχνουμε τελικά το δικό μας κοσμοδρόμιο Καννάβεραλ (με δύο «νι»!): θάρχονται οι τουρίστες με τα κρουαζιερόπλοια στο Κατάκωλο, θα παίζουν γκολφ στην Πύλο και θα κάνουν μια διαστημότσαρκα στην Καλαμάτα; από ένα αεροδρόμιο, ανάμεσα σε δύο πόλεις και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από πολλά χωριά και οικισμούς. Σκέφτεστε να φύγει κάνα κομμάτι από πύραυλο και να πέσει στο Μελιγαλά; Πάλι ο Σύριζα θα τα ακούσει!

Εν κατακλείδι: το το κοσμοδρόμιο της Καλαμάτας είναι ό,τι και η πίστα για Φόρμουλα 1 του Πειραιά ή της Πάτρας, παλιότερα. Χάντρες και καθρεφτάκια για να παρηγοριούνται οι ιθαγενείς. Αλλά τουλάχιστον οι χάντρες κάνανε γκλιν-γκλον και τα καθρεφτάκια ήταν αστραφτερά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)