to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μίλα ελληνικά ή σώπα!

Τι γίνεται όταν πλειονότητα και μειονότητα συζητούν για πρώτη φορά για τις συνέπειες της Συνθήκης της Λωζάνης και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής πετά την ευκαιρία στα σκουπίδια και συμπεριφέρεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων σαν κοινός Χρυσαυγίτης;


Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συνεδρίου που διοργανώνεται στην Κομοτηνή από το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ.

Όταν πήρε το λόγο μειονοτικός δημοσιογράφος και άρχισε να πραγματοποιεί την εισήγησή του στα τουρκικά που ήταν και η μητρική του γλώσσα, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων αντέδρασε με έντονο τρόπο και απαίτησε από τον δημοσιογράφο να μιλήσει ελληνικά, απειλώντας ότι θα αποχωρίσει από το συνέδριο. Παρότι εξηγήθηκε από τους διοργανωτές ότι το επίπεδο ομιλίας της ελληνικής γλώσσας του μειονοτικού δημοσιογράφου δεν ήταν ικανοποιητικό και άρα θα ήταν χρησιμότερο να αποτυπώσει τις σκέψεις του στη μητρική του γλώσσα και παρότι υπήρχαν επίσημοι μεταφραστές στο συνέδριο, ο κος Καλαντζής ήταν ανένδοτος, θέτοντας το δίλημμα «ή εγώ ή αυτός», απαγορεύοντας στην πραγματικότητα τη συμμετοχή του μειονοτικού δημοσιογράφου. Παρά τις εμφανείς αντιδράσεις των συνέδρων, ο κος Καλαντζής δεν κατάφερε να δώσει κάποια πειστική απάντηση και φανερά ενοχλημένος αποχώρησε από το συνέδριο, λέγοντας πως θα χάσει το αεροπλάνο για την Αθήνα.

Η καθαρά ρατσιστική συμπεριφορά του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων τορπίλισε στα θεμέλια τους στόχους του συνεδρίου, αφού μετά το περιστατικό αυτό αποχώρησαν και οι περισσότεροι μειονοτικοί σύνεδροι. Η ατζέντα του συνεδρίου άνοιγε για πρώτη φορά σημαντικά θέματα της Ανταλλαγής και μεταξύ άλλων είχαν προσκληθεί βουλευτές, πρώην υπουργοί και, γενικότερα, όλη η ηγεσία των κοινοτήτων της περιοχής.  Ανάμεσά τους ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, οι πρώην Υπουργοί Ευριπίδης Στυλιανίδης, Mαριέτα Γιαννάκου  και Χρήστος Ροζάκης, καθηγητές πανεπιστημίου, μειονοτικοί δημοσιογράφοι, επιστήμονες και άλλα στελέχη της πλειονότητας και της μειονότητας. Επίσης, στο συνέδριο συμμετείχαν οι δύο νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή καθώς και πρώην μειονοτικοί βουλευτές.

Το απαράδεκτο όσο και θλιβερό περιστατικό με πρωταγωνιστή τον κο Καλαντζή έρχεται λίγες μέρες μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής του νοσοκομείου της Κομοτηνής και σύμφωνα με την οποία απαγορεύει την ομιλία της τουρκικής γλώσσας μέσα στο νοσοκομείο, αποκλείοντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ γιατρών και ασθενών!

Η συμπεριφορά κρατικών λειτουργών, όπως του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων και του Διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής, που συμπυκνώνεται στη φράση «Μίλα ελληνικά ή σώπα» πόσο διαφέρει στ’ αλήθεια από τους υμνητές του Χίτλερ και τον ύμνο τους «Μίλα ελληνικά ή ψόφα»;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)