Την άποψη ότι η αναδιάρθρωση (βλέπε κούρεμα) του χρέους έπρεπε να είχε γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2010, εξέφρασε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σε συζήτηση - εκδήλωση που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή μελέτη του καθηγητή Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, Διονύση Χιόνη, με θέμα «κρίση χρέους, οι προσδιοριστικοί παράγοντες των τιμών των ελληνικών ομολόγων και οι παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος», αποτέλεσε ουσιαστικά ένα debate για το δημόσιο χρέος, με αιχμή την αναδιάρθρωση.
Η συζήτηση άναψε, όταν ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης δήλωσε ότι το «κούρεμα» του χρέους μπορούσε και έπρεπε να γίνει ακόμα και τον Σεπτέμβριο του 2010, αλλά δεν έγινε.
«Ενώ οι αγορές μιλούσαν και για κρίση βιωσιμότητας, οι λύσεις, που δόθηκαν, ήταν για την κρίση ρευστότητας», υποστήριξε ο πρώην εκπρόσωπός μας στο ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «η μη αναδιάρθρωση του χρέους είχε οδυνηρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία».
«Το κούρεμα μπορούσε να γίνει από την άνοιξη του 2010», είπε, υποστηρίζοντας ότι ένα κούρεμα 30% μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τις τράπεζες και θα οδηγούσε το χρέος στο 80% του ΑΕΠ. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο ήπια και το πρόγραμμα όχι τόσο εμπροσθοβαρές. Επικαλέστηκε, μάλιστα, την εμπειρία του ΔΝΤ από τις 180 αναδιαρθρώσεις, που έχει συντονίσει ανά τον κόσμο.