to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:41 | 18.11.2013

πηγή: in.gr

Διεθνή

Ιστορική πρώτη ψήφος για τους Παλαιστίνιους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ήταν μία ψηφοφορία ρουτίνας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όμως για τους Παλαιστίνιους ήταν ένα μεγάλο συμβολικό βήμα. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία ψήφισε τη Δευτέρα για πρώτη φορά στα χρονικά, ασκώντας το δικαίωμα που απέκτησε όταν η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ένα χρόνο πριν την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος με ιδιότητα του παρατηρητή.


Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, ψήφισε για την ανάδειξη ενός από τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, υπό τα χειροκροτήματα των συναδέλφων του από άλλες χώρες. 

«Είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο μας προς την ελευθερία, την ανεξαρτησία και το καθεστώς του πλήρους μέλους των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ενώπιον της Συνέλευσης.

Αργότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μανσούρ παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για μια καθαρά «συμβολική» ενέργεια. 

«Είναι μια ειδική στιγμή της ιστορίας του αγώνα του παλαιστινιακού λαού στα Ηνωμένα Έθνη. Είναι ένα συμβολικό βήμα. Όμως, είναι σημαντικό επειδή αντικατοπτρίζει ότι η διεθνής κοινότητα, ιδίως η Γενική Συνέλευση, περιμένει να γίνει η Παλαιστίνη πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε..

Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ Νταβίντ Ρόετ από την πλευρά του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα χειροκροτήματα που συνόδευσαν την ψήφο των Παλαιστινίων, κατηγορώντας τους ότι έστρεψαν την προσοχή επάνω τους και όχι στην ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη. Σημείωσε ότι «το Ισραήλ επιμένει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι κράτος και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει».

Η Παλαιστινιακή Αρχή απέκτησε καθεστώς κράτους-μη μέλους στη Γενική Συνέλευση πέρυσι τον Νοέμβριο, αφότου προσέκρουσε στην απειλή αμερικανικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας η προσπάθειά της να λάβει καθεστώς πλήρους μέλος στα Ηνωμένα Έθνη.

Στη Γενική Συνέλευση -όπου καμία χώρα δεν διαθέτει δικαίωμα βέτο- η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να ψηφίζει αποφάσεις, αλλά δικαιούται να ψηφίζει για την εκλογή των δικαστών των διεθνών δικαστηρίων που εξαρτώνται από τον ΟΗΕ.

Η Παλαιστίνη είναι επίσης μέλος της Unesco και έχει εκφράσει την επιθυμία να ενταχθεί και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ, μολονότι δεν μετέχουν στο ΔΠΔ, ασκούν πιέσεις για να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη την οποία θεωρούν «απαράδεκτη», σύμφωνα με έναν διπλωμάτη του Οργανισμού. «Για τους Αμερικανούς, κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε τα όρια και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, μολονότι δεν είναι μέλη του ΔΠΔ» εξήγησε έτερος διπλωμάτης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)