to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 18.11.2013

Οικονομία

Αποκλείει «κούρεμα», προαναγγέλλει νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα ο Β. Σόιμπλε

Την προοπτική ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αποκλείει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισημαίνει ότι η Ελλάδα, καθώς έχει μεγαλύτερα προβλήματα από τις άλλες χώρες, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να σταθεί στα πόδια της.



«Κάναμε ένα κούρεμα στα τέλη του 2011 - αρχές 2012 και αυτό αρκεί» τονίζει ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους και για τον λόγο αυτό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να σταθεί στα πόδια της. Με αυτό το δεδομένο είπαμε κατά την έγκριση του τρέχοντος προγράμματος -και το επαναλάβαμε πριν από τις εκλογές- ότι στα μέσα του 2014 θα δούμε εάν θα πρέπει να στηρίξουμε εκ νέου την Ελλάδα, μετά την εκπνοή του παρόντος προγράμματος στο τέλος του 2014, εφόσον έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της».

Διευκρινίζει δε ότι θα πρόκειται για ένα πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που έχει δοθεί στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος, ενώ «δεν θα πρόκειται για κούρεμα του χρέους».

 Eπιμονή στην «ανταγωνιστική Ευρώπη»

Ο Γερμανός πολιτικός χαρακτηρίζει ακόμη «επιτυχή» την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης και κάνει λόγο για απόδειξη ότι ήταν επιτυχής η ευρωπαϊκή πολιτική που συνέδεε την παροχή βοήθειας με μεταρρυθμίσεις. «Τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω μας, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά» αναφέρει και επαναλαμβάνει ότι «μόνο μια ανταγωνιστική Ευρώπη είναι ισχυρή και ανθεκτική στις κρίσεις».


 

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα αποτραπεί ο κίνδυνος να επιστρέψει και πάλι σε κρίση η Ευρώπη, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι μόνο η συνεπής συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων μπορεί να την προστατέψει. «Οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση θα πρέπει να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μόνο μια ανταγωνιστική Ευρώπη είναι ισχυρή και ανθεκτική στις κρίσεις» συμπληρώνει.

Schäuble im Gespräch mit den BILD-Redakteuren Hanno Kautz (l.) und Ralf Schuler​Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, μιλά στους δημοσιογράφους της Bild

Αναφερόμενος στις υπερχρεωμένες τράπεζες, επισημαίνει ότι «η Ευρώπη θα έχει κανονισμούς ευθύνης, οι οποίοι θα προβλέπουν ότι, στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους μετόχους και τους πιστωτές» και υπογραμμίζει ότι για τη γερμανική κυβέρνηση ο βασικότερος στόχος είναι η προστασία των Γερμανών φορολογούμενων.



Για τον «μεγάλο συνασπισμό»



Ο - υπηρεσιακός - υπουργός Οικονομικών εκφράζει πάντως την αισιοδοξία του για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού και αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέες εκλογές. Ερωτώμενος σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι για τον ίδιο να παραμείνει στην θέση του, δηλώνει: «Κάνω αυτή τη δουλειά με ευχαρίστηση, αλλά έχει συμφωνηθεί ότι οι αποφάσεις για τα πρόσωπα θα ληφθούν στο τέλος των διαπραγματεύσεων, όταν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για όλο το περιεχόμενο. Και είμαι απολύτως χαλαρός σε ό,τι αφορά την αναμονή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)