to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κλιματική αλλαγή: Η πιο ταξικά φορτισμένη μεταβολή

Σήμερα ξεκινά η ετήσια σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP19. Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά είναι παντελώς απούσα, παρόλο που και στα αρμόδια Υπουργεία και στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν ήδη εκπονηθεί θα πλήξει καίρια την χώρα μας!


Η κλιματική αλλαγή έρχεται για ν΄ αλλάξει μη αντιστρεπτά τα αποθέματα νερού, να κάνει πιο εύθραυστη τη διατροφική επάρκεια, να διαφοροποιήσει την αγροτική παραγωγή, να αυξήσει την ενεργειακή κατανάλωση, να πυκνώσει τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και σε συχνότητα και σε ένταση, να αυξήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα, για τον 21ο αιώνα, είναι η πιο ταξικά φορτισμένη μεταβολή η οποία θα συντρίψει φτωχούς λαούς αλλά ακόμα και φτωχούς πολίτες που κατοικούν σε εύρωστες οικονομικά χώρες.

Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε όλες τις πτυχές οργάνωσης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της κοινωνικής πραγματικότητας είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφύγουμε τις κλιματικές καταστροφές.

Ο αγώνας ενάντια στη κλιματική αλλαγή είναι αγώνας για δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ισότητα. Είναι αγώνας για παγκόσμια δημοκρατία!

Οι εικόνες που μας έρχονται από τις μακρινές Φιλιππίνες με τις χιλιάδες των νεκρών και τις βιβλικές καταστροφές, είναι άλλη μια απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που θα συμβεί αλλά συμβαίνει και καταστρέφει τώρα…

ΥΓ: Τα είχε πει εγκαίρως ο Μιχάλης, τον θυμόμαστε, τον τιμούμε και τον ευχαριστούμε πολύ και γι αυτήν την πολύτιμή του παρακαταθήκη.

*Ο Κ. Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κ.Ε. και της γραμματείας του τμήματος περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, βιολόγος με μεταπτυχιακό «περιβάλλον και δημόσια υγεία»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)