to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:31 | 01.11.2013

Διεθνή

Δις ισόβια για δολοφόνο βιαστή στη Νότια Αφρική

Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής καταδίκασε σήμερα σε δις ισόβια έναν άνδρα για τον βιασμό, τον ακρωτηριασμό και τη δολοφονίας μια έφηβης, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει σοκ στη χώρα, όπου καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά βίαιων εγκλημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.




Ο Γιοχάνες Κάνα, 21 ετών, είχε ομολογήσει ότι ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης είχε βιάσει και χτυπήσει την Ανίν Μπόισεν, 17 ετών, αφού έφυγαν μαζί από ένα μπαρ. Όμως αρνήθηκε ότι την δολοφόνησε. Η σορός της Μπόισεν βρέθηκε σε εργοτάξιο στην πόλη Μπρέντασντορπ, 130 χλμ. ανατολικά του Κέιπ Τάουν, τον Φεβρουάριο. Έφερε πολλαπλά τραύματα, περιλαμβανομένης μιας τεράστιας πληγής από το στομάχι της ως τα γεννητικά της όργανα.

Η νεαρή κοπέλα πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, αφού πρόλαβε να αποκαλύψει την ταυτότητα του δράστη της επίθεσης εναντίον της. Η αστυνομία αρχικά πίστευε ότι εμπλέκονταν στην επίθεση αυτή περισσότεροι άνδρες, όμως δύο ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία εναντίον τους. Οι εισαγγελείς δήλωσαν στο δικαστήριο ότι είναι πεπεισμένοι ότι ο Κάνα ήταν ο μοναδικός δράστης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επιδικάζεται η ποινή αυτή για τέτοιου είδους εγκλήματα. Η αυστηρότητα της ποινής οφείλεται «στην ωμότητα με την οποία διαπράχθηκε ο φόνος», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας, ο Έρικ Νταμπαζαλίλα.

«Η εισαγγελία χαιρετίζει την απόφαση, είμαστε ικανοποιημένοι από τα δις ισόβια. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι είναι μια νίκη για όλα τα θύματα σεξουαλικής βίας στη χώρα», πρόσθεσε ο Νταμπαζαλίλα. Η επίθεση εναντίον της Μπόισεν είχε σημειωθεί λίγο καιρό μετά τον ομαδικό βιασμό και το φόνο μιας 23χρονης φοιτήτριας σε ένα λεωφορείο στο Νέο Δελχί στα τέλη του 2012, που είχε προκαλέσει κατακραυγή και μαζικές διαδηλώσεις στην Ινδία όπου η βία σε βάρος των γυναικών χαρακτηρίζεται ενδημική.

Ο βιασμός και η δολοφονία της 17χρονης Μπόισεν είχε προκαλέσει την πιο ευρεία εκστρατεία κατά του βιασμού στη Νότια Αφρική εδώ και χρόνια, ενώ και ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα είχε εκφράσει «το σοκ και τον αποτροπιασμό» του για την υπόθεση και είχε ζητήσει να επιβληθεί η πιο αυστηρή ποινή στον δράστη.

Στη Νότια Αφρική των 53 εκατομμυρίων κατοίκων αναφέρονται 180 βιασμοί την ημέρα, αν και ο πραγματικός αριθμός τέτοιων σεξουαλικών επιθέσεων πιστεύεται ότι είναι κατά πολύ υψηλότερος. Ελάχιστοι από τους δράστες τέτοιων επιθέσεων συλλαμβάνονται και μόλις το 12% των υποθέσεων που φτάνει στα δικαστήρια καταλήγει σε καταδίκη.

Τα παιδιά ηλικίας 12 ως 17 ετών είναι τα κύρια θύματα βιασμού στη Νότια Αφρική και, σύμφωνα με μια εκτίμηση των Γιατρών χωρίς Σύνορα, μία γυναίκα βιάζεται κάθε 26 δευτερόλεπτα, ένας αριθμός που συναντάται συνήθως σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Το πρόβλημα των βιασμών συνδέεται συχνά με τα ναρκωτικά, όμως οφείλεται κυρίως στην αντίληψη που επικρατεί στη χώρα, η κοινωνία της οποία παραμένει ισχυρά πατριαρχική και θεωρεί τους άνδρες ανώτερους από τις γυναίκες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)