to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:03 | 31.10.2013

πηγή: enet.gr

Κοινωνία

Μείωση του βασικού μισθού των εργαζομένων στο εμπόριο προτείνει η ΕΣΕΕ

Στα 751 ευρώ θέλει τον βασικό μισθό η ΕΣΕΕ


Ο στόχος της πρότασης της ΕΣΕΕ είναι να ξεκινήσει ο βασικός μισθός από τα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, και από εκεί και πέρα και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, πρόθεσή της είναι να επιστρέψει ο βασικός μισθός σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα των 918 ευρώ, όπως είχε συμφωνηθεί με τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2011

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε πρόταση που έστειλε την Τετάρτη για τη νέα κλαδική σύμβαση στο εμπόριο προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών, ζητά βασικό μισθό 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο.

Η ΕΣΕΕ ζήτησε την υπογραφή της νέας σύμβασης καθώς η εθνική κλαδική σύμβαση στο εμπόριο έχει λήξει από τις 31 Ιουλίου και την Πέμπτη είναι η τελευταία μέρα της υποχρεωτικής παράτασής της από το νόμο.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της προς τους φορείς των εργοδοτών και των εργαζόμενων η ΕΣΕΕ, η έναρξη της μετενέργειας την 1η Νοεμβρίου θα σημάνει τη μετατροπή της συλλογικής σύμβασης σε ατομικές συμβάσεις και πλέον ο μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου υπαλλήλου θα είναι στα 586 ευρώ και για τους νέους κάτω των 25 ετών στα 511 ευρώ.

«Για τελευταία φορά, σας καλούμε να υπογράψουμε άμεσα νέα σύμβαση με βάση τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και σας είναι ήδη γνωστές. Σε αντίθετη περίπτωση, προτείνουμε να εργαστούμε από κοινού για τον σχεδιασμό μίας νέας εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης «σε λευκό χαρτί» για το εμπόριο, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014».

Ο στόχος της πρότασης της ΕΣΕΕ είναι να ξεκινήσει ο βασικός μισθός από τα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο,  και από εκεί και πέρα και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, πρόθεσή της είναι να επιστρέψει ο βασικός μισθός σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα των 918 ευρώ, όπως είχε συμφωνηθεί με τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τον περασμένο Μάιο προέκυψε μείωση για το βασικό μισθό, από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ και στα 511 για τους κάτω των 25 ετών (δηλαδή 22% και 32% αντιστοίχως).

Από την άλλη, με αφορμή την καθιέρωση της γενικευμένης λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε) καλεί σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 3/11/2013. Η συγκέντρωση θα γίνει στο Σύνταγμα και στην Ερμού στις 10:30 π.μ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)