to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:36 | 23.04.2013

Διεθνή

Ελεύθεροι οι δυο Μητροπολίτες στη Συρία

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των δύο ορθόδοξων κληρικών, που είχαν απαχθεί.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργάνωσης Αρωγής των Εκκλησιών της Ανατολής  «Οι δύο Μητροπολίτες φέρεται ότι βρίσκονται ήδη στην ορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία του Χαλεπίου». Σημειώνεται πως νωρίτερα η Συριακή αντιπολίτευση - με τον επικεφαλής της οποίας, Ζορζ Σαμπρά είχε επικοινωνία και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλος -  είχε κατηγορήσει τη Δαμασκό ότι κρύβεται πίσω από την απαγωγή των δύο Μητροπολιτών, διαψεύδοντας οποιαδήποτε δική της ανάμιξη.

Οι απαγωγείς των δύο Μητροπολιτών φέρεται ότι είναι "Τσετσένοι τζιχαντιστές", σύμφωνα με την επισκοπή της Συρορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και νεώτερη ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Θρησκευμάτων και Βακουφίων που με ανακοίνωση του επεσήμαινε πως αποδείχθηκε πως "αυτοί που απήγαγαν τους δύο Μητροπολίτες είναι Τσετσένοι μισθοφόροι, οι οποίοι εργάζονται υπό τις οδηγίες του Μετώπου Αλ Νόσρα". Το Μέτωπο Αλ Νόσρα είναι  μια από τις οργανώσεις τζιχαντιστών, που μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις στο πλευρό των ανταρτών. Την Τρίτη, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας Sana είχε μεταδώσει ότι μια "ένοπλη τρομοκρατική ομάδα" είχε απαγάγει τους δύο Μητροπολίτες στο χωριό Κάφαρ Ντάελ στην επαρχία του Χαλεπίου.

Ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ απήχθησαν την Δευτέρα  καθώς επέστρεφαν από την τουρκική μεθόριο. Ο οδηγός - αναφέρει σε  ανακοίνωση  της η επισκοπή- σκοτώθηκε.

Νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Μακαριότατο Ιωάννη, εκφράζοντας την συμπαράστασή του στις δύσκολες ώρες της απαγωγής του αδελφού του.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τέτοιου είδους ενέργειες που πυροδοτούν διαθρησκευτικές εντάσεις σε μια εύφλεκτη περιοχή. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμβίωναν στην περιοχή ειρηνικά για εκατοντάδες χρόνια και είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος και συνεννόηση μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων, για την αποφυγή ακροτήτων. Είναι σημαντικό οι όποιες εξελίξεις στην περιοχή να μην διαταράξουν αιώνες θρησκευτικής διαφορετικότητας στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα στη Συρία" σημειώνει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της Κουμουνδούρου, χαρακτηριστικά.

Το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ  εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις και εξέφρασαν την ανησυχία τους ενώ και ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε  έκκληση για την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών.

Πηγή: beta.avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)