to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 27.09.2013

Οικονομία

Σε κλειστές πόρτες αποφασίζουν την εκποίηση ΕΛΒΟ και ΕΑΣ - Τέλος στα παζάρια με την τρόικα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζονται σήμερα, Παρασκευή οι «διαπραγματεύσεις» κυβέρνησης και τρόικας για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ - να σταματήσει άμεσα κάθε περαιτέρω συζήτηση με τους τροϊκανούς καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ: «ΕΑΣ και ΕΛΒΟ είναι περιουσία του ελληνικού λαού»


Νέα συνάντηση μεταξύ τεχνικών κλιμακίων και των ελληνικών αρχών για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) πραγματοποιεται σήμερα, Παρασκευή, καθώς στη σύσκεψη της Πέμπτης δεν επήλθε συμφωνία. Εμμένει η τρόικα στη θέση της για «λουκέτο» στις αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ ενώ η πλευρά του υπουργείου οικονομικών, σε μια ανούσια και υποκριτική διαπραγμάτευση, προτείνει σταδιακή «συρρίκνωση» και αναδιοργάνωση των ΕΑΣ. Όσον αφορά στην ΕΛΒΟ προτάθηκε στην τρόικα να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τα ΕΑΣ, ήτοι να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής.

Κατηγορηματική η αντίθεση των εργαζομένων στην εκποίηση της αμυντικής βιομηχανίας

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για παρουσίαση «κατά παραγγελία 'οικονομικών εκθέσεων' ειδικών και αδρά πληρωμένων 'συμβούλων', οι οποίες» - όπως ισχυρίζονται - «ως εκ θαύματος παρουσιάζουν ως ζημιογόνες και μη διατηρήσιμες ακόμη και βιομηχανίες όπως η ΕΛΒΟ, που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην αμυντική θωράκιση της χώρας».

 

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θέτουν σειρά ερωτημάτων για τις επιλογές που έγιναν σε ό,τι αφορά την ΕΛΒΟ, διερωτώμενοι -μεταξύ άλλων- γιατί το δημόσιο δεν συμμετείχε στην αποφασισμένη από το ίδιο αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, «όπως είχε εκ του νόμου υποχρέωση», αλλά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από το κλείσιμο της βιομηχανίας στην προμήθεια και τους εξοπλισμούς του ελληνικού στρατού και του δημοσίου.





ΣΥΡΙΖΑ: ΕΑΣ και ΕΛΒΟ είναι περιουσία του ελληνικού λαού

Όπως τονίζουν οι Θοδωρής Δρίτσας και Βασίλης Χατζηλάμπρου, η μνημονιακή κυβέρνηση «κατέστησε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία αντικείμενο μιας ασπόνδυλης "διαπραγμάτευσης" χωρίς αρχή, μέση και τέλος». Με κοινή τους δήλωση την καλούν να θέσει άμεσα τέλος σε κάθε συζήτηση για την εκποίηση των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ:

"Αδύναμη και χωρίς ολοκληρωμένη πρόταση η Κυβέρνηση κατέστησε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία αντικείμενο μιας ασπόνδυλης «διαπραγμάτευσης» χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Μεγάλος απών από τις συζητήσεις με τους τροϊκανούς οι πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε πυρομαχικά, οπλικά συστήματα και οχήματα, που αρκούν για να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ ΑΒΕ).

Μεγάλοι χαμένοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται.

Οι συζητήσεις που γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες της οδού Νίκης αποτελούν ένα ακόμα σκάνδαλό σε βάρος της άμυνας και του δημοσίου συμφέροντος.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα κάθε περαιτέρω συζήτηση με τους τροϊκανούς. ΕΑΣ και ΕΛΒΟ είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Δεν παζαρεύονται, δεν εκποιούνται, δεν κλείνουν".


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)