to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:21 | 17.04.2013

Κοινωνία

Αντιδράσεις για την εκποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού

Την αντίθεσή τους με την εκποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και την ανάγκη μετατροπής του σε Μητροπολιτικό πάρκο εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και η επιτροπή αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού, υποστηρίζοντας ομόφωνα την πρόταση του εργαστηρίου αστικού περιβάλλοντος του ΕΜΠ, σχετικά με την αξιοποίηση της περιοχής


Η συγκεκριμένη πρόταση, όπως εξήγησε αναλυτικά ο Νίκος Μπελαβίλας, επίκουρος καθηγητής Πολεοδομίας και επιστημονικός υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας ΕΜΠ για το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού περιλαμβάνει εκτός των πρασίνων επιφανειών, χρήσεις αναψυχής με καφέ, εστιατόρια, το υδροπάρκο-θεματικό πάρκο στο Ολυμπιακό Slalom, ενυδρείο, κέντρο εμπορικών και επιστημονικών εκθέσεων και συνεδρίων στον πρώην ανατολικό αεροσταθμό, χρήσεις αθλητισμού με γήπεδα, γυμναστήρια και ξενώνες αθλητών, χρήσεις πολιτισμού και έρευνας, μουσεία των αρχαιολογικών συλλογών του Σαρωνικού και της αεροπορίας. Περιλαμβάνει επίσης τις χρήσεις τουρισμού, θαλάσσιου τουρισμού και αναψυχής μαζί με τις εγκαταστάσεις ναυταθλητισμού στην Ολυμπιακή Μαρίνα και στον Άγιο Κοσμά, ένα τοπικό κέντρο εμπορίου και διοίκησης με καταστήματα μικρού εμπορίου και ιδιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διοίκησης πρόνοιας και εκπαίδευσης των γύρω δήμων. Εκτός από τους χώρους πρασίνου, περιλαμβάνει συνολικά, 241 κτίρια με εμβαδόν 370.000 τ.μ.

Όπως τόνισε ο κ. Μπελαβίλας, η πώληση του πρώην αεροδρομίου θα φέρει έσοδα που αγγίζουν το ένα πέμπτο ή και λιγότερο της αξίας των προβλεπομένων προ διετίας εσόδων, καθώς οι προσδοκίες των εσόδων της πώλησης είναι στα 300 έως 500 εκ., ενώ όπως είπε, τα έργα ανακατασκευής θα κοστίσουν άλλα 2,5 δισεκατομμύρια, με τα οποία θα επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός δήλωσε ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα μητροπολιτικό πάρκο που το ονειρευόμαστε εδώ και χρόνια».

Αναφέρθηκε σε κοινές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, επισημαίνοντας την ενότητα μεταξύ των δήμων στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Κώστας Κόκκορης, δήμαρχος Γλυφάδας, ανέφερε ότι όλες οι προσπάθειες είναι προς λάθος κατεύθυνση, εκτιμώντας ότι οι έως τώρα σχεδιασμοί είναι ανεδαφικοί και δε θα προσδώσουν το όφελος που θα έπρεπε, όπως είπε, τονίζοντας της σοβαρές συνέπειες που θα υποστούν τόσο οι πολίτες, όσο και η αγορά των συγκεκριμένων περιοχών.

Ο Χρήστος Κορτζίδης δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης δήλωσε από την πλευρά του ότι αυτή η έκταση όχι μόνο θα ξεπουληθεί, αλλά θα χαριστεί και είναι πολύ πιθανό να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να μεταφερθούν ορισμένες χρήσεις.

Χαρακτήρισε επίσης ψεύτικο το επιχείρημα για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας ως ρεαλιστική και εφικτή την πρόταση του ΕΜΠ για ένα μητροπολιτικό πάρκο το οποίο μπορεί να δημιουργήσει διασφαλισμένες θέσεις εργασίας, να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι «θα μας βρουν με τη φυσική μας παρουσία απέναντι σε κάθε σχέδιο ξεπουλήματος».

Ασκώντας έντονη κριτική στους έως τώρα πολιτικούς χειρισμούς, αλλά και στον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, ο Χρήστος Σπίρτζης πρόεδρος ΤΕΕ επεσήμανε την απουσία πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος θα 20πλασίαζε, όπως εκτίμησε, την «προίκα» του Ελληνικού, όπως είπε. Έκανε λόγο για μελλοντικές προσφυγές από το ΤΕΕ, αφού όπως είπε, χωρίς αξιολόγηση, ιεράρχηση, το σχέδιο χαρίζει σε συμφέροντα, δημόσια περιουσία χωρίς να διασφαλίζονται το όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι το ΤΕΕ θα εκτιμήσει το συντομότερο δυνατόν την πραγματική αξία της περιοχής.

Ως πολεοδομικό και περιβαλλοντικό τερατούργημα χαρακτήρισε τα σχέδια για το ελληνικό ο Πάνος Τότσικας από την επιτροπή αγώνα, τονίζοντας ότι πρόκειται και για μέγιστο οικονομικό σκάνδαλο, καθώς τα 500 εκ. που αναμένονται να εισπραχθούν δεν αποτελούν παρά μόνο τόκους δύο μηνών του δημοσίου χρέους, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «θα αγωνιστούμε για την κάλυψη πραγματικών κοινωνικών αναγκών».

Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Αράπης διευθυντής του εργαστηρίου οικολογίας του γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών, εξήγησε ότι το μητροπολιτικό πάρκο αποτελεί μία αναγκαία πράσινη υποδομή για την πόλη και πρέπει να αποτελέσει κομβικό σημείο για τη συνένωση του ορεινού όγκου του Υμηττού με το παραλιακό μέτωπο, με τη δημιουργία ενός δικτύου πράσινων χώρων, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά οφέλη για τη βιωσιμότητα του λεκανοπεδίου.

Η Ιωάννα Κουφάκη νομικός σύμβουλος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών επεσήμανε ότι προς το παρόν το νομικό καθεστώς είναι τελείως αβέβαιο και εξέφρασε την ανησυχία για το ενδεχόμενο το δικαίωμα στην οικονομική ανάπτυξη ενδεχομένως να έρθει σε ρίξη με το περιβάλλον.

Τέλος, σε παρέμβασή της η Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έκανε λόγο για δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ παράλληλα πρόκειται να πληρωθούν πολλαπλάσια χρήματα προκειμένου να χαριστεί η περιοχή, όπως είπε.

Η κοινή συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε ενόψει της ημερίδας που πραγματοποιείται στις 20 Απριλίου για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού με τίτλο «Ελληνικό Ανάπτυξη για ποιους;» στο ολυμπιακό γήπεδο μπάσκετ του Ελληνικού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)