to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:43 | 01.06.2013

Πολιτική

Άρθρο του Πάνου Σκουρλέτη στο «Έθνος» για τις διαδηλώσεις

"Ο περιορισμός τώρα -και αύριο η απαγόρευση- των διαδηλώσεων αν ένα σχέδιο εξυπηρετεί αυτό είναι της αποστείρωσης της πόλης από το μικρόβιο της αντίστασης και της κοινωνικής διαμαρτυρίας"


«Αφού η κυβέρνηση έλυσε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αποφάσισε να ασχοληθεί με τις διαδηλώσεις. Και κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τις προληπτικές επιστρατεύσεις, το κράτος έκτακτης ανάγκης της Ιερισσού, τους πάσης φύσης εκφυλισμούς της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, οι διαδηλώσεις μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο της κυβέρνησης.  

Αποτελεί μέγιστη υποκρισία εκ μέρους  της κυβέρνησης ο ισχυρισμός πως η αιτία των δεκάδων λουκέτων στο κέντρο της πόλης οφείλεται στις πορείες και στις συγκεντρώσεις . Αλήθεια και στο Μαρούσι, το Περιστέρι , στον Κορυδαλλό  και στον Βύρωνα γίνονται καθημερινά πορείες που πλήττουν την εμπορική κίνηση ; Δεν είναι η ραγδαία μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών που κλείνει τις επιχειρήσεις και οδηγεί στον μαρασμό της αγοράς; Δεν είναι ο ΦΠΑ του 23% που υπονομεύει τον τουρισμό, τα χαράτσια, το ακριβό ρεύμα και τα δυσεύρετα ακριβά δάνεια που πετούν εκτός αγοράς ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις ; Εκεί λοιπόν πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες της σημερινής εικόνας για το κέντρο της Αθήνας αλλά και στην έλλειψη βασικών υποδομών στην πόλη που σε αρκετά σημεία πλέον  χαρακτηρίζεται από μια εικόνα εγκατάλειψης. Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν το μνημόνιο και η ακραία αντικοινωνική πολιτική λιτότητας είναι που διαλύει, πέραν των άλλων, την πόλη και το κέντρο της.

Για μια κυβέρνηση αλλεργική τόσο στο διάλογο, όσο και στις αντιδράσεις στην αντικοινωνική της πολιτική, ο περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών είναι το αναγκαίο συστατικό στοιχείο του μνημονίου.  Για την ακρίβεια, δεν μπορεί να υπάρξει μνημόνιο, αν δεν συνοδεύεται από τις απαραίτητες δόσεις κυβερνητικού αυταρχισμού. Η  πλαστή εικόνα συναίνεσης και ευφορίας  που προσπαθεί εντέχνως να καλλιεργήσει η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται  να τεθεί σε αμφισβήτηση από κανέναν. 

Αυτοί είναι οι στόχοι που κρύβονται πίσω από τα νέα κυβερνητικά σχέδια και δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με το ενδιαφέρον για τον τουρισμό ή για τις επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας.  Τόσο ο τουρισμός, όσο και η επιχειρηματικότητα πλήττονται βάναυσα από μια πολιτική που έχει οδηγήσει την Αθήνα και τους κατοίκους της στην εξαθλίωση. Ο περιορισμός τώρα -και αύριο η απαγόρευση- των διαδηλώσεων αν ένα σχέδιο εξυπηρετεί αυτό είναι της αποστείρωσης της πόλης από το μικρόβιο της αντίστασης και της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Τελικώς η ζωή μας , τα δικαιώματα , η δημοκρατία, η αγνόηση των βασικών μας αναγκών  είναι στο στόχαστρο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)