to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:02 | 07.05.2013

Διεθνή

Πακιστάν: Τουλάχιστον 17 νεκροί στις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον πολιτικών κομμάτων

Νέες επιθέσεις εναντίον πολιτικών κομμάτων στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους σήμερα στο βορειοδυτικό Πακιστάν, τέσσερις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες χαρακτηρίζονται κρίσιμες για την εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.


Η πρώτη επίθεση στην Χανγκού, μια πόλη στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα της οποίας πρωτεύουσα είναι η Πεσάβαρ, έγινε εναντίον ενός τοπικού υποψηφίου του κόμματος Τζαμαάτ ε Ουλεμά ε Ισλάμ του Φαζλούρ Ραχμάν: το κόμμα αυτό ήδη είχε γίνει στόχος μιας επίθεσης των Ταλιμπάν η οποία στοίχισε τη ζωή 23 ανθρώπων την προηγουμένη.

Ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε ζωστεί τη στιγμή που ο υποψήφιος του κόμματος αυτού, ο μουφτής Σάγιεντ Τζανάν, επέστρεφε στο αυτοκίνητό του έπειτα από μια περιοδεία του σε μια τοπική αγορά, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Επέστρεφα στο αυτοκίνητό μου όταν ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε», είπε ο Τζανάν, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι και στον ώμο. «Είμαι σώος, αλλά οι δύο σωματοφύλακές μου τραυματίστηκαν σοβαρά», πρόσθεσε ο ίδιος σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μουσάρατ Καντίμ, μεταβατικός υπουργός Πληροφοριών στην επαρχία, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στην επίθεση στην Χανγκού καταγράφηκαν «τουλάχιστον 12 νεκροί και 40 τραυματίες», αναθεωρώντας επί τα χείρω προηγούμενο απολογισμό ο οποίος έκανε λόγο για εννέα νεκρούς.

Το βράδυ (τοπική ώρα) εξάλλου η έκρηξη μιας βόμβας που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό τη στιγμή που περνούσε από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί η οχηματοπομπή του Ζαμίν Χαν, υποψηφίου του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP, στην κυβέρνηση) στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στην περιοχή Λόουερ Ντιρ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Τουλάχιστον 109 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την 11η Απριλίου, εξ αυτών 40 τις τελευταίες δύο ημέρες, σε επιθέσεις οι οποίες σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των τοπικών και εθνικών εκλογών του Σαββάτου στο Πακιστάν, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Για τις εκλογές αυτές θα αναπτυχθούν πάνω από 600.000 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, περιλαμβανομένων περίπου 50.000 στρατιωτικών, καθώς οι Ταλιμπάν του Πακιστάν έχουν απειλήσει να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους, ιδιαίτερα εναντίον των κομμάτων που τοποθετούνται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Ο επικεφαλής του πανίσχυρου στρατού του Πακιστάν Άσραφ Άσφακ Καγιάνι επανέλαβε εξάλλου την υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων σε αυτές τις εκλογές που θα ενισχύσουν, κατά τον ίδιο, το κράτος δικαίου και θα θέσουν τέλος στην εναλλαγή «ανάμεσα στην δημοκρατία και στην δικτατορία» στο Πακιστάν.

Στο μεταξύ ο Ιμράν Χαν, ένας από τους διεκδικητές του θώκου του πρωθυπουργού στις εκλογές, τραυματίστηκε στο κεφάλι και διακομίστηκε κατεπειγόντως σε νοσοκομείο μετά την πτώση του κατά την διάρκεια συγκέντρωσης, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα του Πακιστάν.

Ο Χαν, επικεφαλής του κόμματος PTI, έπεσε από έναν γερανό που τον μετέφερε στο βήμα σε μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη Λαχόρη. Εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα τον εικονίζουν να μεταφέρεται από μέλη του κόμματός του αιμορραγώντας από το κεφάλι.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)