to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:50 | 02.04.2013

Διεθνή

Κατηγορούμενος και για «απειλή της δημόσιας τάξης» ο αιγύπτιος κωμικός

Ο διάσημος αιγύπτιος κωμικός Μπάσαμ Γιούσεφ, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για προσβολή του ισλάμ και του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, αντιμετωπίζει πλέον άλλη μία κατηγορία, αυτή τη φορά περί «απειλής της δημόσιας τάξης».


Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ξεκίνησε την Δευτέρα έρευνα για τη νέα κατηγορία, έγινε γνωστό την Τρίτη από δικαστικές πηγές αλλά και τον ίδιο τον Γιούσεφ, ο οποίος έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

«Κατατέθηκε νέα μήνυση σε βάρος μου στη γενική εισαγγελία για διάδοση φημολογιών και ψευδών πληροφοριών και διατάραξη της δημόσιας τάξης» ανέφερε από το Twitter ο κωμικός. «Έχω την εντύπωση ότι θέλουν να μας εξοντώσουν σωματικά, συναισθηματικά και οικονομικά», πρόσθεσε.

Με αφορμή την υπόθεση του Γιούσεφ έχουν διατυπωθεί έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης στο Κάιρο, η οποία κατηγορείται ότι επιδιώκει να φιμώσει και να εκφοβίσει τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Επικριτικές για τις δικαστικές περιπέτειες του Γιούσεφ είναι και οι ΗΠΑ: η εκπρόσωπος του υπουργείου, Βικτόρια Νούλαντ, χαρακτήρισε τις διώξεις «ανησυχητική τάση» που δείχνει τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δικηγόρος κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Γιούσεφ και της διεύθυνσης του τηλεοπτικού καναλιού CBC Television από το οποίο μεταδίδεται κάθε εβδομάδα η σατιρική εκπομπή al-Bernameg που βασίζεται στο The Daily Show του αμερικανού Τζον Στιούαρτ.

Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι ο Γιούσεφ, πρώην καρδιολόγος που έγινε κωμικός, εξαπολύει επιθέσεις εναντίον των ισλαμιστών και εμμέσως «υποκινεί εμφύλιο πόλεμο».

Ο Γιούσεφ ανακρίθηκε την Κυριακή για πέντε ώρες και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 15.000 αιγυπτιακών λιρών (περίπου 1.700 ευρώ). Κατηγορείται ότι «γελοιοποίησε την εικόνα του προέδρου στο εξωτερικό» και ότι «διακωμώδησε το τελετουργικό της προσευχής».

Έρευνες για την ίδια υπόθεση έχουν ξεκινήσει και σε βάρος δύο δημοσιογράφων. 

Μία από αυτές, η Σάιμα Άμπου ελ Κιρ, σύμβουλος της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ερευνάται για μια συνέντευξη στην οποία πήρε το μέρος του Γιούσεφ. «Ήμουν παρούσα στην ανάκριση και κατόπιν παρενέβην στην τηλεόραση. Οι ενάγοντες θεώρησαν ότι επρόκειτο για απειλή της δημόσιας τάξης», είπε η ελ Κιρ. 

Η εισαγγελία έχει ανοίξει έρευνα και σε βάρος του Τζάμπερ αλ Καρμούτι, του παρουσιαστή της εκπομπής στην οποία μίλησε η Σάιμα Άμπου ελ Κιρ, στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ONTV.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)