to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:39 | 04.06.2013

Διεθνή

OHE: «Σε νέα επίπεδα κτηνωδίας» ο συριακός εμφύλιος

Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και προς τα δύο στρατόπεδα


«Νέα επίπεδα κτηνωδίας» έχει αγγίξει ο συριακός εμφύλιος πόλεμος, εκτίμησαν την Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη, με τις αποδείξεις για σφαγές, πολιορκίες μέχρις εσχάτων και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών να αυξάνονται.

Παιδιά έχουν ληφθεί ως όμηροι, έχουν υποχρεωθεί να παρακολουθούν βασανισμούς ή ακόμη και να συμμετέχουν σε αποκεφαλισμούς, σημειώνουν τα Ηνωμένα Έθνη, με πολλά εξ αυτών να έχουν σκοτωθεί και κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Αναφορά γίνεται, επίσης, και σε «σοβαρές ενδείξεις» για την ανάπτυξη και χρήση χημικών όπλων.

Ο ΟΗΕ προτρέπει τις ξένες προς τη Συρία δυνάμεις να μην αυξήσουν τη ροή των όπλων προς τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα στη χώρα.

Η Επιτροπή Ερευνών του ΟΗΕ είναι μέχρι στιγμής αποκλεισμένη από τη Συρία, με αποτέλεσμα να συντάσσει τις εκθέσεις της βασισμένη σε υλικό πρωτογενών πηγών.

Στην έκθεση της επιτροπής, τεκμηριώνονται για πρώτη φορά η συστηματική χρήση της μεθόδου της πολιορκίας, η χρήση χημικών όπλων, καθώς και οι βίαιοι εκτοπισμοί.

«Εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν καταστεί καθημερινότητα στη Συρία», αναφέρεται στην έκθεση.

Κατηγορίες απευθύνονται από τον ΟΗΕ και προς τις δύο παρατάξεις, ωστόσο, σύμφωνα με αυτήν, η δράση των ανταρτών δεν άγγιξε «την ένταση και το εύρος» της αντίστοιχης δράσης» των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεϊζάλ Χαμούι, απέρριψε το περιεχόμενο της έκθεσης, κάνοντας λόγο για υπερβολές και εσφαλμένα συμπεράσματα, καθώς και για απόκρυψη βασικών γεγονότων ή περιθωριοποίησή τους κατά την ανάλυση της επιτροπής.

Η έκθεση αφορά την περίοδο από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Μαΐου 2013,  όπου και τοποθετούνται χρονικά 17 από τις 30 «σφαγές» τις οποίες έχουν αναγνωρίσει τα Ηνωμένα Έθνη από την αρχή του πολέμου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πάντως, η Κάρλα Ντελ Πόντε, μέλος της επιτροπής, σημείωσε ότι το ζήτημα των χημικών όπλων δεν είναι πρωτεύον στην έκθεση.

Η έκθεση καταλήγει ότι η βαρύτητα των εγκλημάτων και των δύο πλευρών απαιτεί δικαστική αντιμετώπιση σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)