to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:38 | 29.05.2013

Διεθνή

Η Γερμανία θα αγοράσει 16 μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη

Η Γερμανία σχεδιάζει να αγοράσει 16 μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν οπλισμό, έγινε σήμερα γνωστό από επίσημη πηγή, ενώ το φιάσκο του προγράμματος Euro Hawks προκαλεί καθημερινά επικρίσεις.


ο υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το πρωί μια απόφαση, που αποτελεί απάντηση προς την κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD, αντιπολίτευση), και επιβεβαιώνει το πρόγραμμα αυτό του υπουργού Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου κατά τη διάρκεια της τακτικής του συνέντευξης Τύπου. «Προβλέπεται να αποκτήσουμε 16 από αυτά τα αεροσκάφη. . . η ελπίδα μας είναι ότι η Μπούντεσβερ θα τα έχει από το 2016», δήλωσε ο εκπρόσωπος, Στέφαν Πάρις. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε δύο εβδομάδες αφότου το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα αγοράσει για τις ένοπλες δυνάμεις του μη επανδρωμένα αεροσκάφη Euro Hawks, ένα πρόγραμμα που θα κόστιζε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ελλείψει πιστοποίησης από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές αρχές. Ο κ. Ντε Μεζιέρ δέχεται από τότε καθημερινά τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία τον κατηγορεί κυρίως ότι δεν έθεσε τέρμα νωρίτερα σε αυτό το πρόγραμμα για το οποίο η Γερμανία έχει δαπανήσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, και για το οποίο σοβαρές αμφιβολίες είχαν διατυπωθεί από το 2006.

Τo Euro Hawk, του οποίου η Γερμανία έχει λάβει ένα πρωτότυπο είναι μια εκδοχή του αμερικανικού Global Hawk της εταιρείας Northrop Grumman που έχει υποστεί τροποποιήσεις από τον ευρωπαϊκό αμυντικό όμιλο EADS. Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος χωρίς εξοπλισμό. Για τα μελλοντικά εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της η Γερμανία πραγματοποιεί συνομιλίες με το Ισραήλ για να αγοράσει τα αεροσκάφη Heron TP, και με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα Reaper.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)