Ερμηνεία της εφημερίδας Χάντελσμπλατ η "δήλωση Ρίξινγκερ" για το κατοχικό δάνειο για την οποία ρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας από δημοσιογράφο του "Βήματος". Ο δημοσιογράφος ρώτησε αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει το κατοχικο δάνειο, όταν ακόμα και το Die Linke απορρίπτει το αίτημα. Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε οτι η επίσημη θέση του Die Linke την οποία επανέλαβε προ ημερών σε συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα, δεν είναι αυτή που εξέφρασε ο δημοσιογράφος. Πάντως ούτε ο Μπ. Ρίξινγκερ απορρίπτει το ελληνικό αίτημα αλλά το τοποθετεί στη βάση της προκλητικής συμπεριφοράς των πλουσίων στην Ελλάδα που δεν πληρώνουν φόρους." Είναι θέμα όχι Ελλήνων και Γερμανών αλλά πλουσίων και φτωχών" όπως επισημαίνει

Η σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Χαντελσμπλατ- δεν υπάρχει αναφορά  στην έντυπη έκδοση- έχει ως εξης:

Ο συμπρόεδρος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς, Μπερντ Ρίξινγκερ, απέρριψε με δηλώσεις του στην διαδικτυακή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ προς τη γερμανική κυβέρνηση να επιστρέψει το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο από τα χρόνια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. «Κοιτάμε από κοινού προς τα μπρος και όχι το παρελθόν», είπε ο Ρίξινγκερ, και αυτό που χρειάζεται είναι μια άλλη πολιτική διάσωσης για την Ευρώπη: «Όμως αυτό δεν είναι θέμα μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, αλλά μεταξύ φτωχών και πλουσίων», πρόσθεσε.

«Το μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι στην Ελλάδα τα παιδιά πεινάνε, την ώρα που οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι δεν αναγκάζονται να πληρώσουν ούτε ένα σεντ», τόνισε ο Ρίξινγκερ και συνέχισε: «Αυτοί κυκλοφορούν ακόμη με τα πολυτελή γιοτ τους στις θάλλασες, την ώρα που οι εργάτες και οι συνταξιούχοι ματώνουν. Αυτά πρέπει να αλλάξουμε σε όλη την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Ρίξινγκερ είναι «απολύτως αδιανόητο να δοθούν και νέα χρήματα για τη διάσωση των τραπεζών, για όσο διάστημα οι Έλληνες φοροφυγάδες στοιβάζουν εκατομμύρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες». Επιτέλους πρέπει να εφαρμόσουμε την αρχή «αυτοβοήθεια πριν από τη βοήθεια», είπε ο συμπρόεδρος της Αριστεράς. «Πριν ματώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, θα πρέπει να θυσιάσουν στο βωμό της αλληλεγγύης οι Έλληνες εκατομμυριούχοι το 50% της περιουσίας τους, κι αυτό θα πρέπει να ισχύσει και για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίες πρέπει να παγώσουν αμέσως».