to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:28 | 15.04.2013

Κοινωνία

Αυστηρότατες κυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα

«Μπλόκο» στους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων στήνει από σήμερα Δευτέρα, το Υπουργείο Οικονομικών με ποινές, αλλά και πρόστιμα-φωτιά. Στους παραβάτες απεστάλησαν ειδοποιητήρια από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.


Σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο, αριθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία τριετία, λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Το πρόστιμο για τους κατόχους οχημάτων που δεν έχουν ασφαλιστεί ανέρχεται στα 500 ευρώ για επιβατικά αυτοκίνητα, στα 1.000 ευρώ για φορτηγά και στα 250 ευρώ για μοτοσικλέτες.

Σε περίπτωση που ανασφάλιστο αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα (ανεξαρτήτως αν φταίει ο οδηγός του ή όχι) προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια.

Ο εντοπισμός των παραβατών –εκτός από τους επιτόπιους ελέγχους της αστυνομίας, γίνεται πλέον και ηλεκτρονικά από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Όταν εντοπίσει ανασφάλιστο όχημα, η Γενική Γραμματεία αποστέλλει στον ιδιοκτήτη επιστολή με την οποία τον καλεί εντός οκτώ ημερών να προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματος.

Για να εκδοθεί, όμως, ασφαλιστήριο συμβόλαιο απαιτείται η προσκόμιση στην εταιρία της ειδοποιητήριας επιστολής και παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου 250 ευρώ.

Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος θα παραλάβει το σχετικό σήμα ασφάλισης, το οποίο θα επιδείξει για να πάρει πίσω τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας, που είχαν αφαιρεθεί.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν εμφανιστεί, τα στοιχεία του αποστέλλονται στην αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη, διά τα περαιτέρω, διαδικασία που θα επαναλαμβάνεται δύο φορές τον χρόνο.

Πηγή: topontiki

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)