to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:58 | 25.10.2013

Διεθνή

Για επίθεση σε υπολογιστές της γαλλικής Προεδρίας υποπτευόταν την NSA το Παρίσι

Προς την ισραηλινή Μοσάντ επιχείρησαν να στρέψουν τις υποψίες οι Αμερικανοί


Η Γαλλία είχε θεωρήσει τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ύποπτες για ηλεκτρονική επίθεση την οποία είχε δεχθεί το 2012 η γαλλική προεδρία, αποκαλύπτει με δημοσίευμα της την Παρασκευή η εφημερίδα Le Monde, την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες για την δράση των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας.

Ένα τετρασέλιδο εσωτερικό σημείωμα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) με τον χαρακτηρισμό «άκρως απόρρητο», το οποίο έχει αποκαλυφθεί από τον πρώην σύμβουλό της, Έντουαρντ Σνόουντεν, «πιστοποιεί τις εντάσεις και τη δυσπιστία που υπάρχουν μεταξύ Παρισίων και Ουάσιγκτον», μολονότι επισήμως οι δύο χώρες θεωρούνται στενοί σύμμαχοι, επισημαίνει η Monde.

Την 12η Απριλίου 2013 δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και γαλλική δημόσια υπηρεσία ασφάλειας των συστημάτων πληροφορικής είχαν ζητήσει εξηγήσεις από την NSA.

Υποψιάζονταν ότι η υπηρεσία ενεχόταν σε εισβολές στους υπολογιστές στενών συνεργατών του τότε προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τον Μάιο του 2012, την περίοδο ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Το Νοέμβριο του 2012, το εβδομαδιαίο περιοδικό L' Express είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο το οποίο φωτογράφιζε τους Αμερικανούς για τη συγκεκριμένη επίθεση. Τον Ιανουάριο του 2013 ο επικεφαλής της NSA Κιθ Αλεξάντερ, στην διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Γαλλία, είχε κληθεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με εάν η υπηρεσία του είχε σχετική ευθύνη.

Στο σημείωμα - του οποίου αποσπάσματα δημοσιεύει η εφημερίδα - η ΝSA διαβεβαιώνει πως έπειτα από έρευνα η οποία διεξήχθη, εξακριβώθηκε ότι καμία μεταξύ των 16 υπηρεσιών από εκείνες που διεξήγαγαν παρακολουθήσεις ή από τις υπηρεσίες στενών συμμάχων των ΗΠΑ (βρετανικές, καναδικές και αυστραλιανές υπηρεσίες) δεν ευθυνόταν για την επίθεση.

 Στο ίδιο σημείωμα, ωστόσο, αναφέρεται πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να πραγματοποιήσουν τέτοιου είδους ηλεκτρονική επίθεση, δεν ερωτήθηκαν σχετικά, «κατά τρόπο ηθελημένο».

«Η NSA δεν ισχυρίζεται ότι η Μοσάντ πραγματοποίησε τις συγκεκριμένες επιθέσεις, όμως θεωρεί πάντως απαραίτητη την ανάγκη να αναφέρει την ύπαρξη μίας εύλογης αμφιβολίας απέναντι στο εβραϊκό κράτος», σχολίασε η Le Monde.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαβάστε σχετικά:

Η NSA παρακολουθούσε μέλη της ισπανικής κυβέρνησης καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας

Η παρακολούθηση του κινητού της Μέρκελ γινόταν από την αμερικανική πρεσβεία

Nέα απoκάλυψη της Guardian: Παρακολουθήσεις 35 ηγετών με εντολή του Λευκού Οίκου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)