to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:41 | 12.09.2013

Κοινωνία

Τι κρύβει η αλλαγή στη σήμανση προέλευσης του γάλακτος και το «ελληνικό σήμα»

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάργηση της αναγραφής της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και την υποτιθέμενη προστασία των ελληνικών προϊόντων με το «ελληνικό σήμα» - Ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση στελεχών της Νεστλέ με τον πρωθυπουργό.


Η ανακοίνωση:

 Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά,  για την καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας 

Η κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στη συσκευασία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων,  δεν αποκαλύπτει μόνο το σκοτεινό παρασκήνιο της “ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία” που έδωσε η Nestle στη συνάντηση της με τον  πρωθυπουργό. 

Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα οριστικής διάλυσης του κτηνοτροφικού τομέα της χώρας μετά το ξεπούλημα της Δωδώνης, την “φέτα Καναδά” και τον επερχόμενο κίνδυνο για όλα τα τυροκομικά προϊόντα με σήμα ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικά), τα ληγμένα τρόφιμα, το χάος  στον καθορισμό των βοσκοτόπων, την άγρια φορολόγηση των αγροτών, την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους παραγωγής, την οικονομική ασφυξία μετά το χάρισμα στον όμιλο Πειραιώς της ΑΤΕ.

«Ψευδής ο ισχυρισμός για την προστασία με το "ελληνικό σήμα"»

Ο ισχυρισμός του υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα υπάρξει προστασία για τα ελληνικά προϊόντα μέσω της θέσπισης ελληνικού σήματος, είναι απόλυτα ψευδής. Όχι μόνο επειδή το σήμα θα είναι προαιρετικό, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, αλλά και γιατί η μνημονιακή διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών έχει ήδη διαλύσει και τον ΕΛΟΓΑΚ - που συστήθηκε με στόχο να διασφαλίσει την ποιότητα και την αποτροπή των παράνομων ελληνοποιήσεων στα γαλακτοκομικά και ζωοκομικά προϊόντα και μάλιστα χρηματοδοτούμενος από τις εισφορές των ίδιων των κτηνοτρόφων - και τις αγορανομικές υπηρεσίες. 

Όσο για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, που σήμερα από τον χώρο της ΔΕΘ θα αναμασάει τις πομφόλυγες περί “Καινοτομίας και Ανάπτυξης στην Ελληνική Γεωργία”, ολοκληρώνει με συνέπεια την  ολοκληρωτική παράδοση του πρωτογενή τομέα στα συμφέροντα των μεγάλων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων  και την μετατροπή των αγροτών στους κολλήγους του 21ου αιώνα. 

Οι κτηνοτρόφοι, το σύνολο του αγροτικού κόσμου, δεν έχουν άλλο δρόμο από τη συμπαράταξη τους με το λαϊκό κίνημα αντίστασης και ανατροπής. Τώρα είναι η ώρα της οργάνωσης σε συμμετοχικές, δημοκρατικές συνεργατικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Για την ανατροπή της κυβέρνησης και των μνημονίων, για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία» 

* * *

Σημείωση left.gr: Eνδεικτικά, παραθέτουμε πως έδωσε τη σχετική είδηση το Εθνος, όπου δεν γίνεται καμιά αναφορά στην προαιρετικότητα του «ελληνικού σήματος»:

Νέοι κανόνες για το γάλα

Φεύγει... η υποχρεωτικότητα της αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος και στη θέση του έρχεται το ελληνικό σήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους νέους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης αφαιρέθηκε η αγορανομική διάταξη του 2009, σύμφωνα με την οποία υποχρεωτικά θα αναγράφεται η προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς το συγκεκριμένο πλαίσιο κρίθηκε αντισυμβατικό με τους κανόνες της ΕΕ.

Εντούτοις με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, βρίσκονται στην τελική φάση τα κριτήρια για την απόκτηση του ελληνικού σήματος από τις επιχειρήσεις. Τα κριτήρια αυτά θα ισχύουν ανά προϊόν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι:

Για τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα υποχρεωτικό να αναγράφεται ότι είναι «ελληνικό» σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.

Υποχρεωτικά σε κάθε επιχείρηση με ελληνικό σήμα θα πρέπει να τηρείται αρχείο με τους προμηθευτές και με τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διακίνησης.

Θα διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και με την αντίστροφη επιβεβαίωση.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα.

Το γάλα που θα διατίθεται στην κατανάλωση θα πρέπει να παράγεται σε μονάδα εκτροφής γαλακτοτρόφων στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτικότητα της αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος είχε θεσπιστεί το 2009 από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε κάνει με ελληνικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις προκειμένου να ρίξουν την τιμή πώλησης του νωπού γάλακτος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)