to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:24 | 07.04.2013

Κοινωνία

Αύξηση 30% αντισημιτικών επιθέσεων το 2012 με πολιτική διάσταση και σε Ελλάδα

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, τα καταγεγραμμένα περιστατικά αντισημιτικής βίας ανήλθαν σε 686, έναντι 526 που έλαβαν χώρα το 2011, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε συσχετισμός μεταξύ της ενίσχυσης της ακροδεξιάς σε Ευρωπαϊκές χώρες και της έξαρσης της αντισημιτικής βίας.


Έτος αναζωπύρωσης της αντισημιτικής βίας σε παγκόσμια κλίμακα αποδείχθηκε το 2012, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο, μία οργάνωση-ομπρέλα που εκπροσωπεί της εβραϊκές κοινότητες ανά τη Γηραιά Ήπειρο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η επίμαχη έρευνα, τα καταγεγραμμένα περιστατικά αντισημιτικής βίας ανήλθαν σε 686 και σημειώθηκαν σε 34 διαφορετικές χώρες, αυξημένα κατά 30% σε σχέση με τα 526 επεισόδια που έλαβαν χώρα το 2011. Οι επιθέσεις κυμαίνονται από περιστατικά σωματικής βίας μέχρι βανδαλισμό συναγωγών ή εβραϊκών νεκροταφείων.

Τα επεισόδια αντισημιτικής βίας είχαν μειωθεί κατά το 2011 και το 2010.

Μάλιστα, η έξαρση στην αντισημιτική βία έχει και πολιτική διάσταση, καθώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα στοιχεία καταδεικνύουν έναν απ’ ευθείας συσχετισμό μεταξύ της ενίσχυσης ακροδεξιών κομμάτων σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες και του αυξημένου αριθμού αντισημιτικών επιθέσεων, αλλά και επιθέσεων σε βάρος άλλων μειονοτήτων και μεταναστών.

Ανάμεσα στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου όπου παρατηρήθηκε αυτή η συσχέτιση βρέθηκε και η Ελλάδα, με τους ερευνητές να εκφράζουν την ανησυχία τους για την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Όπως επεσήμαναν οι μελετητές, η οικονομική κρίση η οποία ταλανίζει την Ευρώπη αποτελεί πηγή ενίσχυσης κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή, το εθνικιστικό κόμμα Τζόμπικ στην Ουγγαρία και η παράταξη Σβόμποντα στην Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)