to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:21 | 24.10.2013

Κοινωνία

"Όποιος σπέρνει κεραυνούς θερίζει θύελλες"

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ





Η Κυβέρνηση, δια των Υπουργών ΠΑΙΘ και ΔΜΗΔ, συνεπικουρούμενη από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει με βίαιο και απροκάλυπτα αυθαίρετο τρόπο να επιτίθεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα, με κάθε μέσο, στοχεύοντας στην υποβάθμιση και εν τέλει στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας. Ειδικότερα ο Υπουργός ΠΑΙΘ εξαντλεί όλες του τις δεξιότητες, όχι για να βοηθήσει τα πανεπιστήμια να ανασάνουν από την κρίση που τα τσακίζει, αλλά για να τα βυθίσει πιο βαθειά στην παρακμή και την καταστροφή.



Μετά από επτά εβδομάδες αντίστασης της πανεπιστημιακής κοινότητας, ιδιαίτερα αυτής των δριμύτατα πληττόμενων μεγάλων πανεπιστημίων της χώρας, για την απόκρουση αυτής της κατάστασης και για ένα καλύτερο αύριο, ο Υπουργός ΠΑΙΘ συνεχίζει τον κατήφορο ενός πρωτοφανούς αυταρχισμού, παραβιάζοντας ακόμη και τα πλέον βασικά όρια της συνταγματικής και κοινοβουλευτικής νομιμότητας. Χρησιμοποιεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να «νομιμοποιήσει» την κατάργηση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως αυτό της απεργίας, εισάγει αναδρομική ισχύ στο δημοσιοϋπαλληλικό δίκαιο(!) για να στήσει ένα εφιαλτικό περιβάλλον εκφοβισμού, καταργεί κάθε έννοια αναλογικότητας στις ποινές, με στόχο να κάμψει τις αντιστάσεις αυτές. Για πόσο, πιστεύει, θα σταθούν οι άθλιες αυτές κατασκευές όρθιες νομικά; Μέχρι την εκδίκασή τους…


Τι κατάφερε; Εισέπραξε μέχρι το βράδυ της ψηφοφορίας πρώτα ένα υψηλό ποσοστό «πολιτικής ανυπακοής», κι αυτό μάλιστα με το «πιστόλι στο κρόταφο» των εργαζομένων. Αυτό είναι ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στα πανεπιστήμια. Απέκτησε, επίσης, μια απογραφή, η οποία το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μοριοδότηση, αφού κατά την παραδοχή του ΥΠΑΙΘ έχει «στοιχεία κατά προσέγγιση». Εκτός αν προχωρήσει στην απάνθρωπη ενέργεια, να βγάλει εργαζομένους σε διαθεσιμότητα «με ελλιπή στοιχεία», να παίξει, δηλαδή, με τις ζωές ανθρώπων σε απελπισία. Θα προχωρήσει στην ύστατη λύση; Την επίταξη; Θα βάλει «μπότα» στον ιερό χώρο του πανεπιστημίου; Δεν βγάζει συμπεράσματα από το «ροκάνισμα» ακόμη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στην πρόσφατη τροπολογία; Συνεχίζοντας τη γραμμή της καταστροφής των πανεπιστημίων σε λίγο δεν θα την έχει ούτε αυτή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό, όμως, το οποίο σίγουρα εισέπραξε είναι η κατακραυγή του πανεπιστημιακού κόσμου και ο πολιτικός εξευτελισμός από όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους, είτε απογράφηκαν είτε όχι.



Αν πιστεύει, δε, ότι θα σβήσει το κίνημα στα πανεπιστήμια, χτυπώντας την πρωτοπορία αυτού του αγώνα, τους ηρωικούς εργαζόμενους που μέχρι την τελευταία στιγμή και, παρά την τεράστια πίεση που τους ασκήθηκε, κράτησαν ψηλά τη σημαία της συλλογικότητας και του αγώνα κάνοντας μας όλους υπερήφανους, κάνει τραγικό λάθος. Θα ρίξει βενζίνη στη φωτιά. Το δηλώνουμε ξεκάθαρα: για όλους εμάς είναι θέμα τιμής η απόλυτη αλληλεγγύη και υπεράσπιση των αγωνιστών αυτών. Όπως θέμα τιμής είναι και η αποτροπή της απόλυσης έστω και ενός από τους εργαζομένους των πανεπιστημίων. Η υπεράσπισή τους αποτελεί για εμάς ακαδημαϊκό και κοινωνικό καθήκον.



Η Κυβέρνηση την ίδια ώρα που «εγκαινιάζει» τη γραμμή «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», όχι μόνο κωφεύει κυνικά στην κραυγή αγωνίας «δεν αντέχουμε άλλο» που βγάζουν τα πανεπιστήμια εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια, αλλά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Μπροστά στη φρενήρη επιθετικότητα αυτής της Κυβέρνησης και των εντολοδόχων της, οι οποίοι βιάζονται μέσα στη δύνη της κρίσης που δημιούργησαν να διαλύσουν κάθε κοινωνικό πυλώνα, κάθε κοινωνικό δικαίωμα, εμείς καλούμε την κοινωνία, να σταθεί δίπλα μας, να προστατεύσει τα πανεπιστήμιά της και μαζί με αυτά το αγαθό της δημόσιας εκπαίδευσης. Δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές, μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, διανοούμενοι και καλλιτέχνες, αλλά και σωματεία και εργατικά κέντρα, συλλογικότητες των γειτονιών, δήμοι και περιφέρειες, ας υψώσουμε σήμερα, όλοι μαζί, ένα τείχος προστασίας του ύψιστου δικαιώματος του λαού μας, να έχει πρόσβαση σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.

Διαβάστε σχετικά:

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων στο ΕΜΠ συνεχίζουν την απεργιακή κινητοποίηση

Ανοικτή Επιστολή προς το Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών

H Αριστερή Ενότητα για την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)