to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:19 | 24.10.2013

Πολιτική

Ψηφίστηκε η «τροπολογία της ποινικοποίησης» παρά τις αντιδράσεις

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί των άρθρων και των τροπολογιών έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική παρακολούθηση κατάδικων και υπόδικων.


 Στο επίκεντρο των επικρίσεων της αντιπολίτευσης, παρά τις βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, βρέθηκε και σήμερα η επίμαχη τροπολογία η οποία προέβλεπε την επιβολή ποινής τουλάχιστον 6 μηνών για όσους παραβιάζουν ή προσβάλουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή κανονισμούς της ΕΕ που αφορούν κράτη, οργανισμούς ή οντότητες.

Η απάλειψη από τον υπουργό Δικαιοσύνης της αναφοράς στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και η επιβολή ποινής μόνο σε ό,τι αφορά παραβίαση κανονισμών της ΕΕ, καθώς και η διαβεβαίωσή του ότι «θα γίνει παρέμβαση σε περίπτωση που στην πορεία δημιουργηθούν προβλήματα που θα βλάπτουν αξιακά θέματα», δεν έπεισαν τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, που επέμειναν στην απόσυρσή της.

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, μετά τις ενστάσεις και τις επισημάνσεις πολλών βουλευτών, τον προβλημάτισε έντονα η σχετική τροπολογία, γι' αυτό και επικοινώνησε με συναδέλφους του που βρίσκονται στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ και αφού συζήτησε το θέμα προχώρησε σε αυτή τη βελτιωτική αλλαγή, προκειμένου, όπως είπε, «να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το σκοπό της ρύθμισης, ούτε παρερμηνεία για ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται οι ποινές».

Νωρίτερα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, τόνισε την ανάγκη απαραίτητων αποσαφηνίσεων και ενδελεχούς εξέτασης της διάταξης για να αποτραπεί, όπως επεσήμανε, «ενδεχόμενο να ανοίξει η κερκόπορτα ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης».

«Ουσιαστικά ποινικοποιείται η διαμαρτυρία και η ελευθερία έκφρασης, ποινικοποιείται η κινηματική δράση και η έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης απελευθερωτικών αγώνων» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.

Για προκλητική διάταξη που καταργεί κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας, ποινικοποιεί απόψεις και ιδεολογίες, έκανε λόγο ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Πολύβιος Ζησιμόπουλος.

Από το ΚΚΕ, τόσο ο εισηγητής του Γιάννης Γκιόκας όσο και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης, ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας «έστω και αργά», υποστηρίζοντας ότι στόχος των αποφάσεων της ΕΕ είναι να χαρακτηριστούν οργανώσεις, κινήματα και κόμματα τρομοκρατικές οργανώσεις και να μπουν στο ίδιο τσουβάλι με την Αλ Κάιντα.

«Προφανώς έχουμε δεσμεύσεις αλλά έχουμε και εθνική ανεξαρτησία» σημείωσε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, εκφράζοντας επιφυλάξεις.

Πηγή: enet.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)