to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:33 | 18.06.2013

Κοινωνία

Υπόθεση δωροδοκίας α λα Siemens στη γραμμή του Μετρό προς Αεροδρόμιο και Κόρινθο

Υπόθεση δωροδοκίας των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB) στην Ελλάδα, την Αλγερία, τη Ρουάντα, την Ταϊλάνδη και τη Λιβύη, ερευνά η Εισαγγελία της Φρανκφούρτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sueddeutesche Zeitung»


Η εταιρεία έκλεισε το γραφείο της στην Ελλάδα, όπου, όπως επισημαίνεται, την περασμένη δεκαετία περίπου 315.000 ευρώ είχαν δοθεί σε αξιωματούχους, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της γραμμής του Μετρό προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και προς την Κόρινθο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η εταιρεία απέλυσε τριάντα στελέχη της θυγατρικής της DB International (DBI), μεταξύ των οποίων τον επικεφαλής του γραφείου τής Αθήνας, αφού είχε προηγηθεί εσωτερικός έλεγχος, ενώ αναμένεται να στραφεί νομικά εναντίον δέκα υπόπτων για διαφθορά.

«Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι χρειάζονταν βαθιές τομές και μια νέα αρχή, για αυτό και θα αποσυρθούν από όλες τις αγορές στις οποίες καταγράφεται υψηλός κίνδυνος διαφθοράς», δήλωσε στην SZ ο αρμόδιος της εταιρείας για τον εσωτερικό έλεγχο, Γκερντ Μπεχτ. Μετά την Ελλάδα, αναμένεται να κλείσουν τα γραφεία και στις Αλγερία, Ρουάντα, Λιβύη και Ταϊλάνδη, ενώ ακυρώθηκε σειρά συμβολαίων.

Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν είναι η εφαρμογή κανονισμού που επιτρέπει στα γραφεία στο εξωτερικό να διαθέτουν στα ταμεία τους μόνο 500 ευρώ και στους υπαλλήλους να πληρώνουν μόνο μέχρι 100 ευρώ σε μετρητά.

Η Εισαγγελία της Φρανκφούρτης ερευνά ακόμη και τον ρόλο της εταιρείας μηχανικών Lahmeyer, η οποία έχει συνεργαστεί με τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους και συνεργάτης της φέρεται αναμεμιγμένος σε υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα. Στην εταιρεία έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο 600.000 ευρώ.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)