to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:23 | 27.09.2013

Διεθνή

ΗΠΑ: Πράκτορες της NSA παρακολουθούσαν (μεταξύ άλλων και) ερωτικούς συντρόφους τους

Η NSA έχει γίνει στόχος έντονων επικρίσεων μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν σχετικά με τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης επικοινωνιών μέσω Διαδικτύου και τηλεφώνου.


Τουλάχιστον 12 εργαζόμενοι της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ έκαναν κατάχρηση των μέσων που τους παρείχαν τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης της υπηρεσίας εντός της τελευταίας δεκαετίας, τις περισσότερες φορές για να υποκλέψουν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των ερωτικών συντρόφων τους.

Σε επιστολή του προς τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τσαρλς Γκράσλεϊ, που είναι μέλος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Γενικός Επιθεωρητής της NSA Τζορτζ Έλαρντ καταγράφει 12 περιπτώσεις «σκόπιμης κατάχρησης» των προγραμμάτων παρακολούθησης από την 1η Ιανουαρίου 2003.

Η NSA έχει γίνει στόχος έντονων επικρίσεων μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης επικοινωνιών μέσω Διαδικτύου και τηλεφώνου. Αρκετά μέλη του Κογκρέσου και της αμερικανικής κυβέρνησης υπερασπίζονται τα εν λόγω προγράμματα ως μέσα άμυνας απέναντι σε τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά υπέρμαχοι της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων κάνουν λόγο για εξουσίες «σαρωτικού» χαρακτήρα στα χέρια της υπηρεσίας.

Στην επιστολή του ο γενικός επιθεωρητής της NSA παρείχε λεπτομέρειες για έρευνες πάνω σε εργαζομένους της υπηρεσίας (τόσο πολίτες όσο και στρατιωτικούς) οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα μέσα της υπηρεσίας για να παρακολουθήσουν διευθύνσεις email ή τηλεφωνήματα νυν ή πρώην ερωτικών συντρόφων, συζύγων και συγγενών, τόσο Αμερικανών όσο και ξένων.

Σε μία περίπτωση, ένας εκ των εργαζομένων, ο οποίος ήταν στρατιωτικός, διερεύνησε έξι διευθύνσεις email μίας πρώην φίλης του την πρώτη ημέρα που απέκτησε πρόσβαση στο σύστημα συλλογής πληροφοριών το 2005.

Σε μία άλλη περίπτωση, μία γυναίκα ξένης υπηκοότητας, η οποία εργαζόταν για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, υποπτευόταν ότι ο εραστής της, εργαζόμενος (πολίτης) της NSA, υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές της συνομιλίες. Στην έρευνα που ακολούθησε φάνηκε ότι ο εν λόγω εργαζόμενος προέβαινε σε κατάχρηση των βάσεων δεδομένων της NSA από το 1998 ως το 2003, παρακολουθώντας εννέα αριθμούς τηλεφώνου ξένων γυναικών, ενώ σε δύο περιπτώσεις είχε κάνει το ίδιο σε τηλεπικοινωνίες αμερικανού πολίτη.

Τουλάχιστον έξι από τις 12 υποθέσεις τις οποίες ανέφερε ο γενικός επιθεωρητής παραπέμφθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υποβλήθηκαν παραιτήσεις ή συνταξιοδοτήσεις πριν ληφθούν πειθαρχικά μέτρα.

Πηγή: Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)