to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:16 | 09.07.2013

Κοινωνία

Η Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων για την τροπολογία σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα και τις προσωρινές διαταγές

Η Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η κυβέρνηση «προτίθεται να καταργήσει το άρθρο 732Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με βάση τον οποίο δικαιούνται να ζητήσουν ασφαλιστικά μέτρα και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα», συμβασιούχοι, παράνομα απολυμένοι, κ.λπ.


Ακόμη, επισημαίνει ότι «μετά την κατάργηση, στην ουσία, των ασφαλιστικών μέτρων, κανείς εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα δεν θα μπορεί να τύχει πλέον αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας έναντι αυθαιρέτων και παρανόμων ενεργειών του εργοδότη του». Όποια δικαιώματα έχει, προσθέτει η Ένωση, «θα αποτελούν κενό χαρτί, αφού ο εργαζόμενος θα παραπέμπεται στις καλένδες ενός μακροχρόνιου, πολυδάπανου και αβέβαιου δικαστικού αγώνα». Και διερωτάται η Ένωση, «ποιος εργαζόμενος μπορεί να περιμένει τρία έως πέντε χρόνια για να βρει το δίκιο του;»

Επίσης, στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο άρθρο 732Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας «είχε ψηφισθεί στις αρχές του χρόνου ομόφωνα από την παρούσα Βουλή» και τη σχετική εισηγητική έκθεση «υπέγραφε τότε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας», ενώ αναρωτιέται «τί άλλαξε από τότε;»

Όπως υποστηρίζει η Ένωση, η επίμαχη τροπολογία προβλέπει ότι η συζήτηση της προσωρινής διαταγής θα προσδιορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο ημερών από την κατάθεση της αίτησης, και αν γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής τότε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα προσδιορίζεται για συζήτηση μέσα σε ένα μήνα. Σε περίπτωση αναβολής της συζήτησης για οποιονδήποτε λόγο παύει αυτοδίκαια η ισχύς της προσωρινής διαταγής, ενώ αν η συζήτηση της αίτησης ματαιωθεί δεν επιτρέπεται η χορήγηση νέας προσωρινής διαταγής. Ακόμη, προβλέπεται, σύμφωνα πάντα με την Ένωση, ότι αν η προσωρινή διαταγή παραταθεί ή χορηγηθεί κατά τη συζήτηση της αίτησης, η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει δημοσιευθεί μέσα σε 20 μέρες από την ημέρα συζήτησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ένωση, ως προς τις δικαστικές διαφορές που αφορούν άκυρη απόλυση εργαζομένου που απασχολείτο με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και η απασχόλησή του έχει διαταχθεί ως ασφαλιστικό μέτρο, η αναβολή της συζήτησης της αγωγής επιτρέπεται μόνο μια φορά και μόνο αν συντρέχει περίπτωση ανώτερης βίας. Σε περίπτωση που δοθεί αναβολή η νέα δικάσιμος που θα οριστεί πρέπει να είναι μέσα σε 40 μέρες, διαφορετικά αυτοδίκαια αίρεται το ασφαλιστικό μέτρο που έχει διαταχθεί, ενώ εάν η συζήτηση της αγωγής ματαιωθεί, αυτοδίκαια αίρεται το ασφαλιστικό μέτρο που έχει διαταχθεί.

Τέλος, οι εκκρεμείς προσωρινές διαταγές που αφορούν εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας οι οποίοι απολύθηκαν άκυρα και έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μέχρι 1.11.2013, υποχρεωτικά θα εκδικαστούν μέχρι την ημερομηνία αυτή, διαφορετικά παύει αυτοδίκαια η ισχύς της προσωρινής διαταγής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)