to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 21.03.2013

Διεθνή

Η Κύπρος στο επίκεντρο των δηλώσεων Μεντβέντεφ-Μπαρόζο

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: “έχει επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας ”, έδωσε ο πρόεδρός της Μανόλο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας στη Μόσχα.


«Εχω επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας στην υπόθεση αυτή...Το σχήμα που προτείνεται αυτήν την στιγμή στην Κύπρο μοιάζει σήμερα τελείως παράλογο», είχε μόλις προηγουμένως δηλώσει από το βήμα της συνόδου συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας ο ρώσος πρωθυπουργός.

Νωρίτερα είχε επίσης δηλώσει σε συνέντευξή του προς ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ότι "όλα τα δυνατά σφάλματα" έχουν διαπραχθεί και απείλησε με επανεξέταση του μεριδίου που καταλαμβάνει το ευρώ στα ρωσικά αποθέματα, εάν η διευθέτηση που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την χρηματοπιστωτική κρίση στην Κύπρο ζημιώσει τα ρωσικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα, δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων ανοίγει σήμερα στη Μόσχα για τις εξελίξεις στην Κύπρο και την επίλυση του προβλήματος χρέους του νησιού. Μέχρι στιγμής η Μόσχα εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει με την κυπριακή πλευρά και την Ε.Ε. αλλά το παζάρι φαίνεται ότι είναι σκληρό.

Ο Κύπριος υπουργός οικονομικών μιλώντας σήμερα στο reuters αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για επενδύσεις στις τράπεζές της και στους ενεργειακούς πόρους της, ώστε να μειώσει το χρέος της και ταυτόχρονα επιδιώκει την επιμήκυνση του υπάρχοντος ρωσικού δανείου.

«Οι τράπεζες είναι ο τελικός στόχος σε οποιαδήποτε βοήθεια θα λάβουμε, άρα είτε θα πρόκειται για απευθείας βοήθεια προς τις τράπεζες ή για βοήθεια που θα λάβουμε μέσω άλλων τομέων και θα διοχετευθεί στις τράπεζες, διότι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η αναχρηματοδότηση των τραπεζών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Σαρρής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου πρόσθεσε ότι επιδιώκει την επιμήκυνση του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου του από το 4,5% στο 2,5%. «Δεν υπάρχει εμπλοκή σε θέματα, υπάρχει μόνο δουλειά που πρέπει να γίνει. Είναι κατανοητό ότι, εάν είναι να υπάρξει βοήθεια, θα πρέπει να συνδεθεί με κάποιες οικονομικές δραστηριότητες», τόνισε ο Μιχάλης Σαρρής.

Πηγή: Real.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)