to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:43 | 04.10.2013

Διεθνή

Πέθανε τρεις ημέρες μετά την αποφυλάκισή του ιστορικό μέλος των Μαύρων Πανθήρων

ΗΠΑ: Τρεις ημέρες μετά την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας, ο Χέρμαν Γουάλας, πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων, πέθανε από καρκίνο


Ο Χέρμαν Γουάλας, πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων που έμεινε επί 40 χρόνια στην απομόνωση της φυλακής, καταδικασμένος για τη δολοφονία ενός λευκού τη δεκαετία του 1970, πέθανε σήμερα από καρκίνο του ήπατος, τρεις ημέρες μετά την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας.

Ο 72χρονος Γουάλας, που δήλωνε από την πρώτη στιγμή αθώος για το έγκλημα, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 72 ετών. "Ο Χέρμαν βίωσε κάτι που ελάχιστοι από εμάς μπορούν να φανταστούν και το έκανε με αξιοπρέπεια μέχρι το τέλος. Μια από τις τελευταίες του φράσεις ήταν: 'Είμαι ελεύθερος, ελεύθερος'", ανακοίνωσαν οι συνήγοροί του.

Ο Γουάλας ήταν ένας από τους "τρεις της Αγκόλας" —οι άλλοι δύο ήταν ο Ρόμπερτ Κινγκ και ο Άλμπερτ Γούντφοξ— που ονομάστηκαν έτσι από τη φυλακή Αγκόλα στη Λουιζιάνα, ένα σωφρονιστικό ίδρυμα που ήταν διαβόητο για τις ρατσιστικές μεθόδους που ακολουθούσε στο παρελθόν. Το κτίριο της φυλακής ήταν χτισμένο σε μια πρώην φυτεία οι σκλάβοι της οποίας προέρχονταν από την Αγκόλα.

Οι "τρεις της Αγκόλας" έστρεψαν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας καθώς όλοι μαζί πέρασαν περισσότερο από έναν αιώνα στην απομόνωση για τη δολοφονία, το 1972, ενός λευκού δεσμοφύλακα. Ήταν όλοι τους μέλη των Μαύρων Πανθήρων, της ριζοσπαστικής οργάνωσης των Αφροαμερικανών που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ. Οι τρεις κρατούμενοι αρνούνταν εξ αρχής κάθε σχέση με την υπόθεση της δολοφονίας και οι αποδείξεις με τις οποίες καταδικάστηκαν σταδιακά άρχισαν να αμφισβητούνται.

Ο Γουάλας αποφυλακίστηκε την Τρίτη μετά από σκληρό δικαστικό αγώνα με τις αρχές της Πολιτείας της Λουιζιάνας που είχε αρνηθεί την απελευθέρωσή του για λόγους υγείας. Έπασχε από καρκίνο στο ήπαρ, στο τελικό στάδιο, και είχε ζητήσει από ομοσπονδιακό δικαστήριο να αφεθεί ελεύθερος πριν από τον θάνατό του. Ο δικαστής Μπράιαν Τζάκσον εισάκουσε την παράκλησή του και ανέτρεψε την ποινή των ισοβίων που του είχε επιβληθεί, επικαλούμενος μια "τεχνική λεπτομέρεια": το γεγονός ότι είχαν αποκλειστεί όλες οι γυναίκες από το σώμα των ενόρκων που τον έκρινε ένοχο, "κατά παράβαση της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος που εγγυάται την ισότητα απέναντι στο νόμο".

Ο Γουάλας "πέρασε περισσότερα από 40 χρόνια στη φυλακή εξαιτίας μιας καταδίκης που βασίστηκε σε μια αντισυνταγματική απόφαση", τόνισε ο δικαστής, απορρίπτοντας την τελευταία προσφυγή της Πολιτείας κατά της αποφυλάκισής του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)