to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 22.10.2013

Οικονομία

Εμπρός της Γης οι κολασμένοι

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη


 

«Lasciate ogne speranza, voi ch' intrate», τουτέστιν «Όσοι εισέρχεσθε εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα», έγραφε στην είσοδό της η περίφημη Κόλαση του Δάντη. Το έγραψε αυτό ο Δάντης διότι για λόγους καθαρά τεχνικούς δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον Στουρνάρα και τη δική του Κόλαση, που, όπως μας ανακοίνωσε ο Ιωάννης από του φοβερού ΒΗΜΑΤΟΣ, θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Αν γνώριζε ο Αλιγκέρι τα πάθη του Στουρνάρα, θα την άλλαζε την επιγραφή: «Όσοι εισέρχεσθε εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα και τις παντελώς αποτυχημένες προβλέψεις σας για την κρίση, που λέγατε ότι άμα απελευθερωθεί το επάγγελμα του φορτηγατζή το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% και το επάγγελμα απελευθερώθηκε, αλλά το ΑΕΠ έπεσε κατά 25%».

Έτσι την αντιλαμβάνεται την Κόλαση ο κ. Στουρνάρας, ως μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση με τους γραβατωμένους της τρόϊκας. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι γραβάτες χαλαρώνουν, τα πουκάμισα με την κεντημένη υπογραφή υγραίνονται, οι φρέντο ζεσταίνονται, το σούσι ψήνεται. Αυτή κι αν είναι Κόλαση! Ειδικά ο εκούσιος βρασμός του σούσι είναι μαρτύριο τόσο ανυπόφορο, που αν το είχε υποστεί ο Ιώβ, θα έστελνε τον Κύριό του από εκεί που ήρθε.

Όταν παρατηρείς τη ζωή αφ' υψηλού, η Κόλαση μετατίθεται στο βάθος του χωροχρόνου. Βλέπεις την Κόλαση του Ιουνίου και δεν βλέπεις την Κόλαση του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου. Δεν βλέπεις τους 50.000 λογαριασμούς των μικροκαταθετών που άνοιξε με τσαμπουκά η εφορία για να πάρει τα χρωστούμενα, δεν βλέπεις το 86% του πληθυσμού που δεν θα πάρει επίδομα θέρμανσης, δεν βλέπεις τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ λόγω αλλαγής κλιμακίου, δεν βλέπεις τα Ειδικά Σχολεία που υπολειτουργούν, αναγκάζοντας τους γονείς να κρατούν στο σπίτι τα παιδιά τους.

Να επιστρέψουμε όμως στη «Θεία Κωμωδία», όπου ο ποιητής Βιργίλιος ξεναγεί τον Δάντη στην Κόλαση, μέσα από εννέα κύκλους αμαρτωλών. Στον τρίτο κύκλο βρίσκονται οι λαίμαργοι, οι οποίοι κατασπαράσσονται από τον Κέρβερο. Στον τέταρτο κύκλο βρίσκονται οι άπληστοι και οι φιλάργυροι, οι οποίοι κυλούν μεγάλα βάρη με στήθη τους. Στον έβδομο κύκλο βρίσκονται οι βίαιοι, που βράζουν σε ένα βάλτο αίματος.

Στον όγδοο κύκλο περιφέρονται οι λογής απατεώνες, οι οποίοι τυγχάνουν διαφορετικών τιμωριών, αναλόγως με το ποιόν τους: Οι αποπλανητές μαστιγώνονται, οι κόλακες είναι βουτηγμένοι στις ακαθαρσίες, οι δωροδοκούμενοι και οι δωροδοκούντες είναι κρεμασμένοι ανάποδα μέσα σε λάκκους και φωτιές, οι μάγοι και οι ψευδοπροφήτες έχουν τα κεφάλια τους τοποθετημένα ανάποδα, ώστε να βλέπουν μόνο το πίσω μέρος τους, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί καίγονται σε καυτή πίσσα, οι υποκριτές είναι κουκουλωμένοι με κάπες από μόλυβδο, οι κλέφτες κυνηγιούνται από φίδια και μετά μεταμορφώνονται σε φίδια, οι κακοί σύμβουλοι καίγονται σε φλόγες,

Πάσα ομοιότης με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)