to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:47 | 21.10.2013

Διεθνή

«Κάνουμε ό,τι κάνουν όλοι» απαντά ο Λευκός Οίκος στη Γαλλία για την NSA

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Γαλλία αποχωρεί από το υπουργείο Εξωτερικών, όπου κλήθηκε για εξηγήσεις


Ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να υποβαθμίσει το νέο σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις Γάλλων πολιτών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον συγκεντρώνει από το εξωτερικό στοιχεία «όπως όλες οι χώρες».

«Δεν θα σχολιάσουμε δημοσίως όλες τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών. Έχουμε πει με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν πληροφορίες στο εξωτερικό κατά τον ίδιο τρόπο με όλες τις χώρες» δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Κέιτλιν Χέιντεν.

«Όπως δήλωσε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος [Μπαράκ Ομπάμα] αρχίσαμε να επανεξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουμε αυτές τις πληροφορίες ώστε να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε τις δικαιολογημένες ανησυχίες των συμπολιτών και των συμμάχων μας για την ασφάλειά τους και τις ανησυχίες που συμμερίζονται όλοι οι άνθρωποι όσον αφορά το θέμα της [προστασίας της] ιδιωτικής ζωής τους» προσέθεσε η Χέιντεν.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ πραγματοποίησε 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων στη Γαλλία από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2013. Η εφημερίδα επικαλέστηκε έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το Παρίσι ζήτησε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, που κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι δεν γίνονται πλέον υποκλοπές.

Το θέμα αναμένεται ότι θα τεθεί την Τρίτη από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, στη συνάντηση που θα έχουν στο Κε ντ' Ορσέ πριν από τη σύνοδο των Φίλων της Συρίας στο Λονδίνο.

Η Γαλλία θα θέσει το θέμα των παρακολουθήσεων επί τάπητος και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει μια ρύθμιση για το θέμα των προσωπικών δεδομένων» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

Το ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής αφορά την ανάπτυξη της «ψηφιακής ατζέντας» στην Ευρώπη. Ο Φαμπιούς εξήγησε ότι το ζήτημα είναι «πολύ σημαντικό, αλλά δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί η ψηφιακή ατζέντα χωρίς προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Πηγή: in.gr

Διαβάστε ακόμα: «Εξηγήσεις» ζητά ο Γάλλος πρωθυπουργός για τις παρακολουθήσεις της NSA // Ευρεία παρακολούθηση συνομιλιών Γάλλων πολιτών από την NSA αποκαλύπτει η Le Monde 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)