to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:09 | 01.06.2013

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Διεκδικούμε ένα Συνέδριο-τομή που θα προωθεί την ελπίδα της ριζικής αλλαγής

Συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη στην εφημερίδα «Επενδυτής» και τον δημοσιογράφο Β. Παπαδημητρίου


. Επηρεάζει, κατά τη γνώμη σας, τις δημοσκοπήσεις και τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ η αναγκαστική εσωστρέφεια ενόψει συνεδρίου;

 Όταν ο διάλογος γίνεται μέσα σε ένα ειλικρινές συντροφικό και δημοκρατικό πλαίσιο , όπως νομίζω πως συμβαίνει εντός του ΣΥΡΙΖΑ , συμβάλει  σε μια νέα επανεκκίνηση βασισμένη στην αποσαφήνιση και στον εμπλουτισμό των θέσεων   και στην δημιουργική σύνθεση των επιμέρους απόψεων . Η διαδικασία των συνεδρίων για τη δική μας αριστερά είναι μια αποθέωση της δημοκρατίας , της συμμετοχής των μελών , μια κατ’  ουσίαν αναγεννητική διαδικασία .   

Σήμερα λοιπόν και όχι αύριο χρειαζόμαστε  και διεκδικούμε να κάνουμε όχι ένα οποιοδήποτε συνέδριο, αλλά ένα συνέδριο τομή, το πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ . Για ένα τέτοιο συνέδριο πρέπει όλοι και όλες να εργαστούμε, ένα συνέδριο που θα επιβεβαιώνει  το πολιτικό μας σχέδιο . Που δεν θα αρκείται στην περιγραφή της καταστροφής που ζούμε αλλά θα επαναφέρει με όρους συμβολαίου με το λαό το σχέδιο μας για το πως τους σταματάμε, για το πως ξαναχτίζουμε την Ελλάδα σε μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη . Ένα συνέδριο έμπνευσης, που θα προωθεί  την ελπίδα της ριζικής αλλαγής, την ελπίδα μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, που δεν μπορεί να είναι άλλη από μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά . 

2 2. Πού οφείλεται το γεγονός ότι- πάντα κατά τις δημοσκοπήσεις- ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει προβάδισμα στην «ικανότητα διακυβέρνησης»;

Το προβάδισμα στην «ικανότητα διακυβέρνησης» στις δημοσκοπήσεις ιστορικά το κερδίζει η εν ενεργεία κυβέρνηση και όχι η αντιπολίτευση . Αξίζει εδώ να τονίσουμε ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ετών εκδηλώνεται μια άρνηση ενός μεγάλου τμήματος των ερωτώμενων να απαντήσει , γεγονός που δεν βοηθά στην αποτύπωση της πραγματικής εικόνας . Σε κάθε περίπτωση  ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι το κόμμα που ποτέ δεν έχει κυβερνήσει και άρα θα πρέπει να είναι όσο πιο πειστικός μπορεί . Βεβαίως αυτό σημαίνει πως είναι απαλλαγμένος από τις δουλείες και τα βαρίδια που κουβαλούν αυτοί που έχουν την εμπειρία της διακυβέρνησης και μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση . Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ φιλοδοξεί να κάνει πράξει ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης με το λαό πρωταγωνιστή και συμμέτοχο και όχι στο καναπέ.

3 3. Υπάρχει μια εκφρασμένη διαφωνία για την διάλυση των συνιστωσών. Θα σας ρωτήσω ευθέως: γιατί κατ´ αρχήν διάλυση εδώ και τώρα και όχι ας πούμε, μετά από καιρό, με περισσότερη ηρεμία και εσωτερικό διάλογο και κατά δεύτερον, το άκουσα και σας το μεταφέρω, «τι πειράζουν οι συνιστώσες αφού με αυτό το σχήμα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε το 27%»;

Οι συνιστώσες μέχρι σήμερα βοήθησαν καθοριστικά στην συγκρότηση και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια ίδιος. Χιλιάδες νέα μέλη εγγράφηκαν στο συλλογικό μας εγχείρημα και οι απαιτήσεις για να προχωρήσει το πολιτικό μας σχέδιο είναι εξαιρετικά αυξημένες. Στο συνέδριο αυτό οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ένα ανώτερο επίπεδο δέσμευσής μας. Τα μέλη της κάθε συνιστώσας από την στιγμή που επιλέξει να λειτουργεί εντός ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με κάθε άλλο μέλος, έτσι όπως θα ορίζει το καταστατικό μας. Καμία συνιστώσα δεν μπορεί να διατηρεί προνόμια για τον εαυτό της, δεν μπορεί να αποφασίζει η ίδια για τον εαυτό της και τις συμμαχίες της εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Σας θυμίζω πως το θέμα της ολοκλήρωσης της ενιαιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί δέσμευση μας από την πανελλαδική συνδιάσκεψη του περασμένου Δεκέμβρη .Το θέμα λοιπόν δεν τίθεται αιφνιδιαστικά , ούτε εκβιαστικά , έχει συζητηθεί εξαντλητικά και νομίζω πως απηχεί τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών μας . Με αυτή την έννοια η κάθε συνιστώσα οφείλει να αποφασίσει είτε την αυτοδιάλυση της και την διάχυση  των μελών της στο κόμμα, είτε την είσοδό της στο κόμμα μετασχηματιζόμενη σε τάση που της εξασφαλίζει μια πολιτική διακριτότητα, όπως και ένα επίπεδο εσωτερικής λειτουργίας και δημοσιοποίησης της ιδιαίτερης άποψης της. Διαφορετικά μπορεί να επιλέξει την παραμονή της ως αυτόνομη οργάνωση διατηρώντας ένα στάτους συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως τα μέλη της να αποτελούν και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

4 4. Στο ιδρυτικό συνέδριο θα συζητηθεί και το όνομα; Υπάρχουν σκέψεις και για αλλαγή τίτλου του κόμματος ή και συμβόλων;

Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για αλλαγή ονόματος και συμβόλων , άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι τόσο νέος και τόσο λίγο φθαρμένος  που δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. 

5 5. Διεκδικείτε την εξουσία σε μια Ελλάδα, για την οποία οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Όσο, μάλιστα, περνά ο καιρός, υπογράφονται και νέες συμφωνίες για ιδιωτικοποιήσεις. Θα ακυρώσετε, τις υπογεγραμμένες συμφωνίες, για παράδειγμα στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τρένα;

Πράγματι έχουν παρθεί αποφάσεις οι οποίες υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου μας , η μεγάλη διαφορά όμως είναι πως αυτές οι αποφάσεις δεν πάρθηκαν από τον ελληνικό λαό παρόλο ότι τον αφορούν . Δεσμεύουν λοιπόν αυτούς που τις ψήφισαν και μόνο , όχι εμάς , ούτε τους πολίτες αυτής της χώρας . Δεν φαντάζομαι να ισχυρίζεται κανείς πως ο ελληνικός λαός ψήφισε για να ιδιωτικοποιηθεί το νερό , να του κλέψουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων , να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις , να μειώσουν και άλλο τον κατώτατο μισθό και να του απαγορεύουν να απεργεί . Θα μπορούσε να γεμίσουμε μια ολόκληρη εφημερίδα με πράξεις και νόμους αυτής της κυβέρνησης  που δεν έχουν καμία σχέση με όσα έλεγαν προεκλογικά τα κόμματα της συγκυβέρνησης και όμως έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις δεσμεύσεις τους . Γιατί λοιπόν να αισθανόμαστε εμείς δεσμευμένοι απέναντι στο καταστροφικό τους έργο ; Αν είναι να είμαστε το ίδιο ψεύτες και αφερέγγυοι όπως αυτοί καλύτερα να μην κυβερνήσουμε. 

6 6. Σας κατηγορούν πως τελευταίως έχετε βάλει νερό στο κρασί σας. Ότι ασκείτε αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς, πως δεν έχετε φερεγγυότητα εναλλακτική πρόταση και πως τελικώς όταν έρθετε στην εξουσία ακόμη και το μνημόνιο, μπορεί να μην υπάρχει. Τότε η όλη φιλολογία περί καταγγελίας του, δεν θα υφίσταται..

Από τη μια μας κατηγορούν , όπως λέτε,  πως βάζουμε νερό στο κρασί μας για να γίνουμε αρεστοί στο σύστημα και από την άλλη ότι είμαστε ακραίοι και λαϊκιστές . Τίποτα από τα δύο δεν ανταποκρίνεται  στην πραγματικότητα , πρόκειται για πλευρές της ίδιας φτηνής προπαγάνδας εκ μέρους των αντιπάλων μας . Εμείς δεσμευόμαστε αποκλειστικά από το πρόγραμμα μας όπως το παρουσιάσαμε  μπροστά  στον ελληνικό λαό .  Η δέσμευση μας λοιπόν είναι γνωστή και παραμένει η ίδια : Κατάργηση του μνημονίου , επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης  με προοπτική τη διαγραφή του μεγαλυτέρου μέρους του χρέους , αναζήτηση συνολικής λύσης εντός της ευρωζώνης με ταυτόχρονη ανατροπή των πολιτικών λιτότητας , σχέδιο παραγωγικής  και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης για τη χώρα . Γνωρίζουμε καλά πως  η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ  είναι η σχέση του με την κοινωνία , σε αυτήν στηρίζεται , στη βάση αυτής της ειλικρινούς σχέσης κατόρθωσε να αναδειχθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και  να είστε σίγουροι πως δεν θα την προδώσουμε.

7 7. Ο Παπανδρέου υποσχόταν σύγκρουση με τα παλιά τζάκια, ο Μητσοτάκης με τη διαπλοκή, ο Σημίτης με τους «βασικούς μετόχους», ο Καραμανλής με τους «νταβατζήδες». Πόσο πιο αξιόπιστη είναι η υπόσχεση Τσίπρα για σύγκρουση με τους «μιντιοκράτες»; 

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις  αναφορές των πρώην πρωθυπουργών και στην απόλυτη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ  και του Α. Τσίπρα  να συγκρουστεί  με την διαπλοκή . Και οι τρείς υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα που υπηρέτησαν και αναδείχθηκαν μέσα από ένα πολιτικό σύστημα που είχε σαν χαρακτηριστικό του τη διαπλοκή ανάμεσα στην πολιτική εξουσία , τους καναλάρχες και ισχυρά οικονομικά κέντρα .  Τα όρια των κινήσεων τους ανεξάρτητα αν ήταν ειλικρινείς οι προθέσεις τους ήταν εξαρχής περιορισμένα .  Η  διαπλοκή και Η μιντιοκρατία  φαλκιδεύει την δημοκρατία και η σύγκρουση πρέπει να είναι αποφασιστική . Αυτό το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι μιντιοκράτες για αυτό μας πολεμούν λυσσαλέα .

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)