to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:32 | 19.07.2013

Διεθνή

Πέθανε η τελευταία σοβιετική «μάγισσα της νύχτας»

Μετρούσε 852 νυχτερινές επιθέσεις εναντίον των Γερμανών. Ήταν μία από τις ηρωίδες της ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο λόγος; Για την Ναντέζντα Πόποβα, την τελευταία «μάγισσα της νύχτας», η οποία πέθανε στις 8 Ιουλίου στη Μόσχα σε ηλικία 91 ετών.


Μετρούσε 852 νυχτερινές επιθέσεις εναντίον των Γερμανών. Ήταν μία από τις ηρωίδες της ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο λόγος; Για την Ναντέζντα Πόποβα, την τελευταία «μάγισσα της νύχτας», η οποία πέθανε στις 8 Ιουλίου στη Μόσχα σε ηλικία 91 ετών.

Η Πόποβα ανήκε στην ομάδα επίλεκτων σοβιετικών πιλότων, οι οποίοι χτυπούσαν γερμανικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι «μάγισσες της νύχτας» δημιουργήθηκαν κατόπιν εντολής του Ιωσήφ Στάλιν. Επρόκειτο για τρία γυναικεία αεροπορικά σμήνη με περίπου 25 επίλεκτες πιλότους, οι οποίες πετούσαν όχι με συμβατικά βομβαρδιστικά αλλά με 30 διπλάνα τύπου Polikarkov Po-2, που ήταν ξύλινες κατασκευές καλυμμένες με κόντρα πλακέ υφάσματα προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα.

Οι επιτυχίες τους τεράστιες. Μέσα σε τέσσερα χρόνια (1942-1945) οι «μάγισσες», οι περισσότερες ηλικίας 20-30 ετών, έκαναν πάνω από 30.000 αποστολές και έριξαν 23.000 τόνους βόμβες. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας.

«Βομβαρδίζαμε, σκοτώναμε. Ήταν μέρος του πολέμου. Έπρεπε να αποδείξουμε στον εχθρό μας ότι ήμασταν πιο δυνατοί και πιο προετοιμασμένοι» είχε πει η Πόποβα, η τελευταία σοβιετική «μάγισσα της νύχτας», το 2010.
Το πλεονέκτημά τους ήταν ότι τα μικρά αεροσκάφη μπορούσε να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 150 χλμ./ώρα, πολύ χαμηλή για τα δεδομένα ενός πολεμικού αεροσκάφους. Αυτό όμως αποδείχθηκε το βασικό πλεονέκτημά τους καθώς τα πολύ γρήγορα γερμανικά μαχητικά έπρεπε να κάνουν μεγάλους κύκλους για να μπορούν να βάλουν στο στόχαστρό τους τα μικρά και αργά βομβαρδιστικά, μια μανούβρα που αποτύγχανε σχεδόν πάντα.

Σε συνέντευξή της πριν από μερικά χρόνια η Πόποβα είχε αναφέρει ότι όταν είδε σε ναζιστικά επίκαιρα της εποχής «τα χαμογελαστά πρόσωπα των Γερμανών πιλότων να σκοτώνουν κατά εκατοντάδες τα γυναικόπαιδα της Σοβιετικής Ενωσης με τα οπλοπολυβόλα των αεροπλάνων τους» πήρε τη μεγάλη απόφαση. Προηγήθηκε ο θάνατος του αδελφού της από ναζί και η χρήση του πατρικού της ως αρχηγείου της Γκεστάπο.

Πηγή: koutipandoras.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)