to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:55 | 02.07.2013

Διεθνή

Σνόουντεν: Θάνατος ή ισόβια με περιμένουν στις ΗΠΑ - Στήριξή του από τη Διεθνή Αμνηστία

Η Πολωνία έδωσε στη δημοσιότητα τι αναφέρει ο Σνόουντεν στο αίτημα ασύλου. Σταματήστε να τον καταδιώκετε, λέει προς τις ΗΠΑ η Διεθνής Αμνηστία.


Ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει σε ζώνη μετεπιβίβασης σε ένα αεροδρόμιο της Μόσχας, σημειώνει ότι «κινδυνεύει να διωχθεί», ακόμη και να θανατωθεί από τις ΗΠΑ, αν πρέπει να επιστρέψει εκεί, στην επιστολή του στην οποία αιτιολογεί το αίτημά του για την χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Πολωνία.

"Σας γράφω για να σας ζητήσω άσυλο (...) λόγω του κινδύνου να διωχθώ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους πράκτορές της επειδή αποφάσισα να δημοσιοποιήσω σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος» από αυτήν την κυβέρνηση, αναφέρει ο Σνόουντεν σε αυτήν την επιστολή, η οποία απευθύνεται στο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου εστάλη με φαξ, και δόθηκε στην δημοσιότητα.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα δίκη του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος επίσης είχε αποκαλύψει αμερικανικά μυστικά έγγραφα, ο Σνόουντεν σημειώνει στην επιστολή αυτή ότι διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή «ισόβιας κάθειρξης» λόγω των κατηγοριών οι οποίες μπορεί να διατηρηθούν εναντίον του από τις δικαστικές αρχές.

"Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συνθήκες, είναι λίγο απίθανο να επωφεληθώ μιας δίκαιης δίκης ή μιας αρμόζουσας συμπεριφοράς πριν από την δίκη αυτή», σημειώνει, προσθέτοντας ότι κινδυνεύει να του επιβληθεί «ισόβια κάθειρξη ή ακόμη και ο θάνατος».

Σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε χθες στον ιστότοπο Wikileaks, την πρώτη από τότε που έφυγε από το Χονγκ Κονγκ, ο Σνόουντεν κατηγορούσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι «ασκεί πιέσεις στους ηγέτες» των χωρών στις οποίες έχει ζητήσει άσυλο, αλλά δεν αναφερόταν στον κίνδυνο δίωξής του ούτε της επιβολής «ισόβιας κάθειρξης» στις ΗΠΑ.

Η Πολωνία δεν θα τού χορηγήσει πολιτικό άσυλο, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Σάντοσλαβ Σικόρσκι.

Η συνεχής προσπάθεια των ΗΠΑ να παγιδεύσουν τον Έντουαρντ Σνόουντεν και να εμποδίσουν τη λήψη ασύλου από άλλες χώρες αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του, ανέφερε σήμερα, Τρίτη, η Διεθνής Αμνηστία. Όπως δήλωσε ο Μάικλ Μπόσνεκ, Διευθυντής στο Τμήμα Νόμων και Πολιτικής, «οι προσπάθειες των ΗΠΑ και οι πιέσεις σε κυβερνήσεις για να μπλοκάρουν τη χορήγηση ασύλου στον Σνόουντεν είναι κατακριτέες. Είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα από τη διεθνή νομοθεσία η αίτηση ασύλου και δεν μπορεί να εμποδίζεται». Η Δ. Αμνηστία θεωρεί ότι αν ο Σνόουντεν επιστρέψει στις ΗΠΑ δεν θα έχει το σεβασμό των δικαιωμάτων του. «Κάθε χώρα πρέπει να προστατέψει το άτομο του οποίου τα δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο αν επιστρέψει στην πατρίδα του», είπε ο Μπόσνεκ.

Πηγή: kathimerini.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)