to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:50 | 29.03.2024

Διεθνή

Δεκάδες νεκροί παλαιστίνιοι σε νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον 71 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό χτύπημα σε αθλητικό κέντρο στην πόλη της Γάζας, ενώ αναφέρθηκαν τραυματισμοί από τον βομβαρδισμό του τζαμιού Saad bin Abi Waqqas στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia.


Το Ισραήλ συνέχισε τους αεροπορικούς και χερσαίους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή, σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, καθώς μαίνονταν μάχες γύρω από το κεντρικό νοσοκομείο Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ο ισραηλινός στρατός.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δύο ισραηλινά πλήγματα στο προάστιο Αλ-Σετζάγια στην ανατολική Πόλη της Γάζας σκότωσαν 17 ανθρώπους, ενώ ένα ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Μαγκάζι στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας σκότωσε οκτώ ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, τουλάχιστον 10 αστυνομικοί, επιφορτισμένοι με την εξασφάλιση της βοήθειας προς τους εκτοπισμένους στη βόρεια Γάζα, είναι ανάμεσα των νεκρών στην Αλ-Σεχία.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις του συνέχισαν τις επιχειρήσεις γύρω από το συγκρότημα Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας «μετριασμένη τη βλάβη σε αμάχους, ασθενείς, ιατρικές ομάδες και ιατρικό εξοπλισμό», προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας σκότωσε έναν αριθμό ενόπλων και εντόπισε όπλα και στρατιωτικές υποδομές.

Το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας πριν από τον πόλεμο, ήταν μία από τις λίγες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που λειτουργούσαν έστω και εν μέρει στη βόρεια Γάζα πριν από τις τελευταίες μάχες. Είχε επίσης στεγάσει εκτοπισμένους πολίτες.
Η ισραηλινή ανακοίνωση ανέφερε ότι οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν επιδρομές σε κεντρικές και νότιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Χαν Γιουνίς και Αλ Καράρα, όπου τα στρατεύματα αντάλλαξαν πυρά με Παλαιστίνιους ενόπλους πριν τους σκοτώσουν και εντοπίσουν όπλα και ρουκέτες.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι οι μαχητές της έβαλαν στο στόχαστρο τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιουνίς, ένα από τα δύο νοσοκομεία της πόλης που έχουν αποκλειστεί από ισραηλινούς στρατιώτες εδώ και αρκετές ημέρες.

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς του στη Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο των Παλαιστινίων, όπου βρίσκουν καταφύγιο πάνω από τα μισά από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας. Μια αεροπορική επιδρομή σε ένα σπίτι σκότωσε 12 Παλαιστίνιους αργά την Πέμπτη.

Περισσότεροι από 32.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, με 71 νεκρούς τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Χιλιάδες ακόμη νεκροί πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια και πάνω από το 80% των κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.

Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι επίκειται λιμός ήδη από τον Μάιο, ένας ηλικιωμένος πέθανε από υποσιτισμό και έλλειψη φαρμάκων, ανέφεραν παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε ομόφωνα το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα και αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό του πληθυσμού της Γάζας με βασικά τρόφιμα και να σταματήσει την εξάπλωση του λιμού.
"Η ανανεωμένη δεσμευτική εντολή του @ICJ (Διεθνές Δικαστήριο) χθες είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι ανθρωπογενής και επιδεινώνεται. Μπορεί ωστόσο ακόμη να ανατραπεί", δήλωσε στο X ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA.

«(Αυτό) σημαίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να αντιστρέψει την απόφασή του και να επιτρέψει στην @UNRWA να φτάσει στη βόρεια Γάζα με αυτοκινητοπομπές τροφίμων και διατροφής σε καθημερινή βάση και να ανοίξει πρόσθετα χερσαία περάσματα", πρόσθεσε.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η UNRWA δήλωσε ότι το Ισραήλ της είπε ότι δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές τροφίμων της προς τη βόρεια Γάζα». Τέσσερα τέτοια αιτήματα απορρίφθηκαν από τις 21 Μαρτίου, πρόσθεσε.

ΟΗΕ: Το Ισραήλ καταστρέφει τα σχολεία της Γάζας

Η τελευταία έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με το τι κάνει ο ισραηλινός στρατός στα σχολεία της Γάζας.

Τουλάχιστον το 67% των σχολείων θα χρειαστούν είτε πλήρη ανοικοδόμηση είτε σημαντικές εργασίες αποκατάστασης για να είναι και πάλι λειτουργικά, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων.

«Η αξιολόγηση βασίζεται σε ανάλυση δορυφορικών εικόνων λόγω των περιορισμών πρόσβασης, ιδίως στη βόρεια Γάζα, των εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών και των επαναλαμβανόμενων διακοπών των τηλεπικοινωνιών».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι βρέθηκαν στοιχεία που συμπληρώνουν προηγούμενες εκθέσεις, φωτογραφίες και βίντεο "που δείχνουν ότι τα σχολεία χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τους ως κέντρα κράτησης, ανάκρισης και στρατιωτικές βάσεις".

ΠΗΓΗ: Reuters / Αljazeera

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)