to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:47 | 15.03.2024

Διεθνή

Σκάνδαλο υποκλοπών στην Πολωνία: Αρνήθηκε να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Κατσίνσκι

Το Pegasus του Ομίλου NSO φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Κατσίνσκι για κατασκοπεία σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων. Ωστόσο πρόσφατα υπάρχουν αναφορές για μέλη του πρώην κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι υπήρξαν και οι ίδιοι θύματα υποκλοπής τηλεφώνων.


Ενα σκάνδαλο υποκλοπών ταλανίζει την Πολωνία, ανάλογο με αυτό στην Ελλάδα με τη διαφορά ότι εκεί χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό Pegasus ενώ στην Ελλάδα το γνωστό Predator. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι καλείται να καταθέσει ενώπιον ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με την ανάμειξή του στο σκάνδαλο.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της πολωνικής αντιπολίτευσης, πλέον, Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αρνηθεί να πει όλα όσα γνωρίζει στην κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά τις τηλεφωνικές υποκλοπές όταν το κόμμα του ήταν στην εξουσία.

Κατά την παρουσία του σήμερα στην Επιτροπή παρέλειψε μέρος του όρκου.  Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από δικαστήριο να επιβληθεί πρόστιμο στον Καζίνσκι για την άρνησή του να ορκιστεί πλήρως.

Ως ηγέτης του κόμματος ο Κατσίνσκι θεωρήθηκε ως ο de facto κυβερνήτης της Πολωνίας κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους της οκταετούς θητείας του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στην εξουσία, η οποία έληξε το 2023, αν και δεν κατείχε καμία επίσημη κυβερνητική θέση κατά το μεγαλύτερο μέρος.

Η εμφάνιση του άλλοτε φαινομενικά ανέγγιχτου της πολωνικής πολιτικής ενώπιον της Επιτροπής ήταν το πιο ισχυρό σύμβολο της αποφασιστικότητας της νέας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης να θέσει προ των ευθυνών τους όσους κατηγορεί για παραπτώματα.

Ο Κατσίνσκι δικαιολόγησε την άρνησή του να δώσει πλήρη όρκο επικαλούμενος ένα άρθρο για τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, το οποίο αναφέρει ότι ένας μάρτυρας δεν μπορεί να αποκαλύψει μυστικές ή άκρως απόρρητες πληροφορίες χωρίς να λάβει άδεια από την αρμόδια αρχή.

«Δεν υπόσχομαι να πω όλα όσα γνωρίζω, διότι απλώς δεν μπορώ να το κάνω χωρίς την άδεια του πρωθυπουργού», δήλωσε ο Κατσίνσκι. Είπε ότι, εξ όσων γνωρίζει, το Pegasus δεν είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων και ότι ο ίδιος δεν είχε δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό.

Οι αναφορές του Associated Press το 2021 ότι το λογισμικό, το οποίο αναπτύχθηκε από τον όμιλο NSO Group με έδρα το Ισραήλ, χρησιμοποιήθηκε για την παραβίαση των τηλεφώνων επικριτών της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του μεγαλύτερου τότε κόμματος της πολωνικής αντιπολίτευσης, προκάλεσαν κατηγορίες ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας διαβρώνουν τους δημοκρατικούς κανόνες.

Ωστόσο, πιο πρόσφατα οι κατηγορίες πήραν νέα διάσταση λόγω των αναφορών των μέσων ενημέρωσης ότι μέλη του πρώην κυβερνώντος κόμματος υπήρξαν οι ίδιοι θύματα της υποκλοπής τηλεφώνων.

Εάν επιβεβαιωθούν, οι αναφορές αυτές θα μπορούσαν να διαλύσουν μια αντιπολίτευση που μέχρι στιγμής ήταν ενωμένη στην υπεράσπιση του ιστορικού της και των ενεργειών υπουργών που σύμφωνα με τη νέα κυβέρνηση παραβίασαν το νόμο.

ΠΗΓΗ: REUTERS

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)