to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:48 | 28.03.2024

Πολιτισμός

Βιβλιοπαρουσίαση από το Εκτός Γραμμής, σήμερα, 28/3, στις 7 μ.μ.: «Πετρούπολη, Σανγκάη - Οι δύο επαναστάσεις του 20ού αιώνα»

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής παρουσιάζουν το βιβλίο του Αlain Badiou την Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 στις 7:00 μ.μ., MatchPoint, Αινιάνος 1, Πεδίον Άρεως


Εγκώμιο στις επαναστάσεις· αυτός θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος τού ανά χείρας βιβλίου του Γάλλου φιλοσόφου Αλαίν Μπαντιού.

Εγκώμιο στις επαναστάσεις εν γένει: υπεράσπιση της σημασίας τους για την ανθρώπινη ιστορία, της δυνατότητας και των πρακτικών τους, υπεράσπιση του νήματος της χειραφέτησης που τις συνδέει, του νήματος διεκδίκησης της ισότητας, όπως ορίζει ο Μπαντιού τον στρατηγικό στόχο των συμβάντων τους. Εγκώμιο στις επαναστάσεις όμως και ειδικά: στα δύο καταστατικά επαναστατικά συμβάντα ενός αιώνα που κατακλύζεται από την ανατρεπτική κινητοποίηση των μαζών· εγκώμιο στην Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και στην κινεζική Πολιτιστική Επανάσταση του 1966.

Με το κείμενο αυτό ο Μπαντιού διατυπώνει μια αναπολογητική υπεράσπιση του ανοιχτού, βίαιου και μετασχηματιστικού χαρακτήρα των επαναστάσεων, λαμβάνοντας έτσι ανοιχτά μέρος στη σφοδρή ιδεολογική μάχη που εξελίσσεται, για να παρέχει στην πλευρά των καταπιεσμένων και του κινήματός τους μια συστηματική αντιμετώπιση της οργανωμένης αναθεωρητικής συκοφάντησης που εξαπολύει εναντίον τους η επίσημη κρατική ιστοριογραφία.

Γεννημένος το 1937 στο Μαρόκο, ο Αλαίν Μπαντιού είναι ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές του καιρού μας, με πολυσχιδές έργο που εκτείνεται από τη φιλοσοφία μέχρι τη μυθιστοριογραφία και τη θεατρική συγγραφή. Ήταν από τους πρωτεργάτες του πανεπιστημίου Paris VIII στη Βενσέν, όπου και δίδαξε για τριάντα χρόνια. Υπήρξε διευθυντής του Τμήματος Φιλοσοφίας στην École Normale Supérieure, καθώς και διευθυντής προγράμματος στο Collège International de Philosophie. Ίδρυσε το Διεθνές Κέντρο Μελετών της Σύγχρονης Γαλλικής Φιλοσοφίας. Ενεργά παρών στα γεγονότα του Μάη του 1968, στρατεύτηκε στη μαοϊκή Ένωση Κομμουνιστών Γαλλίας (μαρξιστική-λενινιστική) και αργότερα στην Πολιτική Οργάνωση. Με επίμονη προσήλωση σε ό,τι ορίζει ως «ιδέα του κομμουνισμού», αποπειράται στο έργο του έναν επαναπροσδιορισμό της φιλοσοφίας, θέτοντας ως όρους ύπαρξής της τέσσερα πεδία παραγωγής ετερόκλητων αληθειών: την πολιτική, την επιστήμη, την τέχνη και τον έρωτα.

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής είναι ένα μη κερδοσκοπικό πολιτικό και θεωρητικό εγχείρημα στον χώρο του βιβλίου. Οι αποφάσεις για την κατεύθυνση και το πρόγραμμα των εκδόσεων λαμβάνονται συλλογικά, από την ομάδα που διατηρεί και την ευθύνη της λειτουργίας τους. Στόχος μας, η έκδοση βιβλίων χρήσιμων στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, για τη σύγχρονη πολιτική, θεωρητική, ιστορική και πολιτιστική αναζήτηση και δράση των καταπιεσμένων τάξεων και της αριστεράς. Προσδοκία μας, οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής να βρουν νέες και νέους συνοδοιπόρους αποτελώντας βήμα για τη νέα γενιά, και να συμβάλουν στην προσέγγιση των μεγάλων ερωτημάτων των καιρών μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)