to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:21 | 14.03.2024

Κοινωνία

Προληπτικά χημειοπροφύλαξη για μηνιγγίτιδα σε 600 φοιτητές στην Πάτρα

Επιχείρηση «αποστείρωση» με διάθεση αντιβιοτικών σε 600 φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών, έθεσε από χθες σε εφαρμογή κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, έπειτα από την ολοκλήρωση της ιχνιλάτησης των τριών κρουσμάτων μηγγιτιδόκοκου.


Στην Πάτρα, μέχρι και αύριο, θα παραμείνει το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, μετά τα κρούσματα μηνιγγίτιδας, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το κλιμάκιο από το πρωί της Τετάρτης, ενημερώνει και χορηγεί χημειοπροφύλαξη σε όσους φοιτητές των τμημάτων που βρέθηκαν τα κρούσματα, επιθυμούν.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί τρία κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου και έχουν οδηγήσει τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στην απόφαση να λάβουν δραστικά προληπτικά μέτρα, με αφορμή το Καρναβάλι. Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται στην Πάτρα και σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές χορηγεί χημειοπροφύλαξη σε φοιτητές. Την Τετάρτη δόθηκαν για προληπτικούς λόγους αντιβιοτικά σε 225 φοιτητές των δύο Πανεπιστημίων (157 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και 68 στο Πανεπιστήμιο Πατρών).

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας υγείας και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου: «μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η χημειοπροφύλαξη στα Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου, για να αποστειρώσουμε το πεδίο, όσον αφορά τους φοιτητές και την εφαρμογή του σχεδίου πρόληψης μετάδοσης της νόσου, της μικροβιακής μηνιγγίτιδας στην κοινότητα».

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με τον ΕΟΔΥ, τη κ. Μαστοράκου και της αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας Ελένη Αλμπάνη και αποφασίστηκε «να δώσουμε χημειοπροφύλαξη και στους φοιτητές που διαμένουν στη φοιτητική εστία διότι εκεί αναμένονται να φιλοξενήσουν επισκέπτες από άλλες πόλεις ενόψει καρναβαλιού και θα υπάρχουν συνθήκες συνωστισμού. Να αναφέρω, ότι η συμμετοχή των φοιτητών στο πρόγραμμα πρόληψης είναι εθελοντική. Ενημερώνονται από τους γιατρούς και τον ΕΟΔΥ και όποιος θέλει, υπογράφει ένα έντυπο συναίνεσης και μπαίνει στη διαδικασία της χημειοπροφύλαξης».

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ συναντήθηκε προχθές με τον ίδιο και έπειτα από οδηγίες που δόθηκαν, η Πρυτανεία έστειλε σχετική ενημέρωση σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Μάλιστα, με μήνυμα e-mail ενημερώθηκαν όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του Μαθηματικού, όπου εμφανίστηκε το κρούσμα μηνιγγίτιδας προ ημερών, για να προσέλθουν στο τμήμα τους και να λάβουν εθελοντικά αντιβίωση ως χημειοπροφύλαξη ή για να εμβολιαστούν.

Σε ό,τι αφορά τον 20χρονο φοιτητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που νόσησε πρόσφατα από μηνιγγίτιδα, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ είπε ότι «είναι καλύτερα στην υγεία του και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της αποθεραπείας του, έχοντας πάντα την φροντίδα των γιατρών και των νοσηλευτών».

Το τριήμερο του καρναβαλιού

Εκτός από το ζήτημα της μηνιγγίτιδας, ο  διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης ανέφερε το σχέδιο που θα εφαρμόσει και φέτος η 6η ΥΠΕ, το τριήμερο του καρναβαλιού της Πάτρας, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

  • Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πόλης, δηλαδή το Πανεπιστημιακό και ο «Άγιος Ανδρέας» θα τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, όπως επίσης και το «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο παίδων.
  • Το Κέντρο Υγείας βορείου τομέα θα τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το Σαββατοκύριακο από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, με όλες τις αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες.
  • Θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με τον ΕΕΣ, ιατρεία επειγόντων περιστατικών στην "καρδιά" της πόλης και συγκεκριμένα στην πλατεία Γεωργίου.
  • Στα ιατρεία της πλατείας Γεωργίου θα βρίσκονται ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός για πιθανά περιστατικά της κρίσης πανικού, λόγω του μεγάλου συνωστισμού.
  • Θα υπάρξει συνδρομή του ΕΕΣ με εθελοντές διασώστες και ιατρούς.
  • Η 6η ΥΠΕ θα συνδράμει με ιατρικό προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό.
  • Θα υπάρξει συνεργασία με το ΕΚΑΒ για την ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδίου.
 

Ακόμη, ο Γιάννης Καρβέλης επισήμανε ότι «θα υπάρχει άμεση επαφή και σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ 6ης ΥΠΕ, νοσοκομείων, ΕΚΑΒ, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του ΚΥ βορείου τομέα, για την εύρυθμη λειτουργία του σχεδίου», ενώ το σύνολο των εθελοντών που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τις μέρες του Καρναβαλιού θα είναι περίπου 200 άτομα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)